Реклама

Разделно хранене

разделно хранене

Разделно хранене представлява разделяне на храната в няколко различни групи и съчетаването им по определен точно дефиниран начин. Комбинирането им носи много ползи за организма и цялостното му здраве и добро състояние.

Реклама


Няколко от които са по-добро храносмилане, по-бързо усвояване на храната, както и намаляване на веществата, които да се изхвърлят. Метаболизмът се засилва, което при повечето хора води до отслабване. Но основната цел на този режим е по-добро здраве на целия организъм.

Разделно хранене

разделно хранене

Разделно хранене, тоест смесването и “несмесването” на храните по определени групи се базира на науките биология и биохимия. Благодарение на тези две науки, учените са разгадали способността на организма да разпознава хранителните вещества по определени химически параметри. Всяко храносмилателно звено в организма има различни по активност храносмилателни ензими. Ако се чудите кои точно са тези хранителни групи, за които говорим, следва да ви ги разясним. Ще разберете също и какво ги обединява.

Разделно хранене – хранителни групи

разделно хранене

Разделно хранене, както споменахме разделя всички храни на определени хранителни групи. Ето кои са те:

Храни с преобладаващо съдържание на въглехидрати – над 15%:
Това са всички хлебни изделия, паста, ориз и всички видове оризови изделия, зърнени храни (пшеница, ръж, просо, елда и т.н.), царевица, картофи, грах, овесени ядки, кестени и други.

Храни с преобладаващо съдържание на белтъци – над 10%:
Мляко и млечни изделия, яйца, соя и соеви заместители на месото (най-добре е да се ядат отделно от други белтъци и въглехидрати), месо, риба, повечето морски храни (миди, стриди, омари, скариди), ядки и др.

Бобови храни:
Леща, зрял фасул, фъстъци, нахут и др.

Мастно преобладаващи – над 55%:
Зехтин, палмово масло, масло, сметана, мас, растителни масла от семена и ядки, топени сирена с масленост над 60%, семена, кокосово масло и др.

Захарно преобладаващи (всички съдържащи моно- и дизахариди):
Мед, фруктоза, малтоза, бяла захар (захароза), лактоза, сладка, гликоза, шоколадови изделия, конфитюри и др. Плодове: ябълки, боровинки, смокини, киви, ананас, нар, райска ябълка, череши, банани, фурми, портокали, мандарини, дюли, черници, круши, вишни, грейпфрути, грозде, кайсии, праскови, ягоди, малини, къпини, пъпеши, дини (последните два плода се консумират отделно дори и от плодовете) и др.

Зеленчуци:
Марули, чушки, спанак, краставици, домати, зеле, тиквички, тиква, магданоз, копър, целина, патладжани, моркови, зелен фасул, зелен грах, бамя, ряпа, суров картоф, карфиол, броколи, репички и др.

Киселинни храни (храни с особен характер, отличаващи се с ниско pH):
Кисели краставички, кисело зеле, кисел чесън, лимони, шипки, касис, туршии и други продукти, подложени на млечно-кисела ферментация. Тук влизат и някои напитки: газирана вода, бира, вино, черен чай, кафе, гроздов сок и др.

Ако се питате кои с кои храни е добре да съчетавате на едно хранене, постарайте се да комбинирате всички зеленчуци с ниско съдържание на нишесте, салати, билки и подправки, кисело мляко, ядки и семена, сосове за салата, кокосово мляко, кокосова сметана, обезмаслено мляко, сметана, масло с белтъчни храни (пилешко месо, риба, морски дарове, ечемик, яйца, сирене, зехтин) и/или с нишестени храни (картофи, царевица, зърнени, храни, хляб, брашно, бисквити, торти, пасти, мед), но никога не правете съчетание между белтъчни и нишестени храни. Това е златното правило.

Може да харесате и..


Реклама