Хормонален дисбаланс при жените

хормонален дисбаланс при жените

Хормонален дисбаланс при жените може да настъпи независимо от възрастта. Най-често причините за възникването му са промени в нивата и количествата на хормоните. Те влияят на нашите настроения и лична благоразположеност. Всички ние дами знаем за моментите, в които се чувстваме ядосани, разочаровани и емоционално нестабилни. Понякога дори не можем да намерим конкретна причина за това. Случва ни се поне веднъж месечно – в онзи период, който наричаме “женски”. Но не винаги има видима причина за нетипичната промяна в настроенията ни. Често ние обвиняваме този на нашите хормони. Те могат да нарушат желанието ни за се*с и нормалното протичане на овулацията дори. А от там и на плодородието и на създаването на деца. В много двойки именно тези променливи нива са повод за доста от проблемите им. В следващите редове ще ви запознаем по-конкретно с въпросите свързани с женските хормони.

Хормонален дисбаланс при жените – причини

хормонален дисбаланс при жените

Основните причини за хормонален дисбаланс при жените са фактори като менопауза, бременност, менструален цикъл, противозачатъчни хапчета, неправилен начин на живот. Нередовен сън и неправилно хранене, както и липсата на достатъчно физически упражнения могат да повлияят сериозно на здравето ви. Не отминавайте с лека ръка тези фактори. Старайте се да си почивате достатъчно, подарявайте на организма си поне 7 часа сън и се движете поне 40 минути на ден. Опитвайте се да се храните здравословно, с възможно най-полезни храни. Ако все пак усещате хормонален дисбаланс, посъветвайте се с вашия лекар или гинеколог.

Хормонален дисбаланс при жените – симптоми

Има няколко симптома и знаци, които дава тялото ви, когато става въпрос за хормонален дисбаланс при жените. Най-важното е да запазите спокойствие, ако усетите някой от тях. Всичко е поправимо.

1. Нарушения в съня. Много жени смятат, че те просто не могат да заспят преди определен час, но не винаги това е така. Това може да се дължи на резкия спад на хормона прогестерон точно преди менструация.

2. Упорито акне. Понякога виновник за него е мъжкия хормон тестостерон. Най-добре е да си направите изследвания.

3. Често ли ви се случва да забравяте основни неща? Къде сте сложили дамската си чанта или в колко часа имате среща с приятеля си. Това може да се дължи на хормонален дисбаланс.

4. Прекалено често чувство за глад.

5. Чувство за непрестанна умора. Всички ние имаме дни, в които сме много уморени, но когато това усещане не спира, а успявате да си давате почивка, може би има нещо нередно в организма ви.

6. Чести промени в настроенията без конкретна причина и склонност към депресия.

7. Вагинална сухота.

8. Загуба на либидо.