Реклама

Хранене по време на бременност

hranene po vreme na bremennost

Всяка бременна жена трябва да внимава за своето хранене по време на бременност. То е от изключително значение за правилното развитие на бебето, което носите. В менюто ви трябва да присъстват всички хранителни вещества и енергия, нужни на плода, за да расте здрав и добре оформен. Това е нужно и на майката, за да може да износи рожбата си и да се адаптира към промените, които и предстоят. Хранителният режим на бъдещата родилка трябва да бъде питателен и балансиран.

Пълноценно хранене по време на бременност

Дали наистина бременната жена трябва да се храни за двама? Както е известно, през този период бъдещите майки обикновено консумират по-калорични храни. Килограмите, които е препоръчително да качи жената с нормално тегло до края на деветия месец са между 11,4 кг до 15,9 кг. За жените с наднормено тегло се счита за  допустимо добавяне на още 6,8 кг  до 11,4 кг. Прекомерното или недостатъчно  напълняване може да бъде опасно както за майката, така и за плода. Затова подбирайте внимателно всяко хранене по време на бременността.

За здравословно и добре балансирано меню е нужно да консумирате продукти, които да доставят на тялото ви всичко, от което се нуждае в този важен период. Ще ви представим най-основните от тях.  Опитайте да ги включвате при всяко хранене по време на вашата бременност.

Полезно е да ядете по пет порции плодове и /или зеленчуци на ден – пресни, замразени, изсушени, пасирани или изцедени. Храните с богато съдържание на нишестени въглехидрати като картофи, ориз, паста и хляб  също са важни за бременната жена. Не забравяйте за  протеините, които може да се набавят от рибата, яйцата, пилешкото и постното месо. За  веганите източниците са  кинуа, тофу, соеви продукти, боб, леща, ядки, семена. Мазнините не трябва да превишават  30 % от калориите  в храната на бременната, защото храненето с високо съдържание на мазнини може да програмира бъдещ диабет у бебето. Богат източник на фибри са пълнозърнестият хляб, дивият ориз, пълнозърнестата паста, плодовете и зеленчуците. Здравословно е да се приема ежедневно калций чрез мляко, йогурт или сирене. Веганите може да заменят тези продукти с броколи, китайско зеле, соя, бамя, горчица, къдраво зеле, соево мляко или сок, обогатени с калций. Цинкът е жизненоважен елемент както за нормалния растеж и развитие на плода, така и за клетъчната цялост,  метаболизма  на нуклеинова киселина и протеиновият синтез. Най-добрите източници на цинк са: пилешко месо, пуешко месо, шунка, скариди, рак,  риба, месо, млечни продукти, боб, фъстъчено масло, ядки, слънчогледово семе, джинджифил, лук, ориз, трици, пшеничен зародиш, паста, тофу, яйца, леща и зърнени храни. Желязото е съставна част от хемоглобина, който пренася кислород в кръвта и тялото. Освен това този елемент доставя кислород до мускулите, за да могат да функционират правилно.

По време на бременността тялото на жената абсорбира повече желязо, затова тя трябва да поглъща по-голямо количество от този елемент. Това е важно за достатъчното снабдяване с кислород на телата на  майката и бебето. През този период кръвта в тялото на жената нараства почти  с  50%. За да направи повече хемоглобин за тази допълнителна кръв,  тя се нуждае от още желязо  за растящата плацента и износването на плода. Също така, поддържането на здравословно ниво на желязо предотвратява отпадналост,  депресия, умора и раздразнителност през този специален период от живота на жената.

При дефицит на желязо, съществуват някои опасности за здравето на майката. Някои от тях са: преждевременно раждане, раждане на бебе с ниско тегло, загиване на плода в утробата  или  малко след раждането му, загуба на много кръв по време на раждането или увреждане на мозъка на новороденото. За да си набавите желязо, консумирайте от храните с богато съдържание на този елемент: Такива са: зрял боб, сушени кайсии, яйчен жълтък, обогатени с желязо зърнени храни, постно месо, сготвени стриди, домашни птици, риба тон, сьомга, грах, соя, лимски фасул, бадеми, бразилски ядки, кафяв ориз, овес, просо, пшеница, тъмно-зелени зеленчуци като броколи, спанак, рукола, аспержи,  зеле. Не толкова богат източник на желязо са мидите, агнешкото и свинското месо.

По време на бременността трябва да се приемат и някои хранителни добавки. Добре е да започнете с приема на  фолиева киселина  и желязо преди плануваната бременност. Слънчевата светлина е добър източник на витамин D, но не прекалявайте с излагането на слънце. През зимните месеци, когато слънчевите дни са значително по-малко, приемайте този витамин под формата на добавка.  Вашият гинеколог ще ви предпише точните  дози, нужни на доброто състояние на  организма ви .

Избягвайте високи  дози мултивитамини и витамин А. През тези девет месеца забравете за меките узрели мухлясали сирена, пастетите, полу-готовата храна, рохките яйца, недопечените меса и миди. Избягвайте храните с празни калории като бисквити, торти и сладкиши. Също така и богатите на меркурий  риби като акула и риба меч. Ако работите в градината винаги носете ръкавици, за да се предпазите от паразитите в почвата. Алкохолът е забранен. Намалете приема на кофеин.

Следвайки нашите препоръки за здравословно и разумно хранене по време на вашата бременност, вие сте наясно от опасностите, които може да предотврати то. Надяваме се, че сме ви помогнали. От вас зависи да родите едно здраво и прекрасно бебче.

Може да харесате и..


Реклама