gabi hrani polezni vazstanovqvane operaciq

Знаете ли, че има 10 храни, полезни за възстановяване след операция, които ще ви помогнат с бързото укрепване. Правилното хранене след хирургическа интервенция в много важно за възстановяване на организма. Подходящата храна помага на тялото да функционира по най-добрия начин и му доставя всички нужни хранителни вещества, витамини и минерали. Ето какво препоръчват медиците да похапвате, но преди това се консултирайте с лекуващия си лекар, преди да смените диетата си и се уверете, че са подходящи за прием във вашето състояние.

Храни, полезни за възстановяване след операция

bademi zdravoslovna hrana

Съществува разнообразие от полезни храни, които трябва да включваме в ежедневните си диети. Но някои от тях съдържат специфични хранителни вещества и витамини, които помагат на тялото да се излекува, особено  за възстановяване след операция. Ето кои са те:

Бадемите са с високо съдържание на витамин Е, който играе роля в заздравяването на раните и изграждането на съединителна тъкан.

Бобът е богат на желязо, което е нужно за създаването на нови кръвни клетки.

Месата без много мазно имат високо съдържание на протеин. След операция, мускулната тъкан е повредена, разместена или манипулирана, а тялото има нужда от възстановяване на мускулите. За тази цел ще му бъдат нужни достатъчно протеини.

Цитрусовите плодове съдържат големи количества от витамин С, които помага за възстановяването на колагена и меките тъкани.

Водата често е пренебрегвана, но тя е изключително важна за добрата хидратация на организма. Тя помага за минимизиране на чувството на гадене, умора и световъртеж.

Гъбите са богати на витамин D, който спомага за заздравяването на костите.

Морските дарове са богати на цинк, който е полезен за оздравяването и доставянето на достатъчно енергия след операцията.

В сладките картофи има витамин А, който е полезен за имунната система и растежа на клетките. Поради тези причина са полезна за възстановяване след операция.

Пълнозърнестите храни са ценен източник на фибри, които помагат за чревния тракт и предотвратяват констипацията.

Анестетиците, антибиотиците и болкоуспокояващите може не щадят червата. Богатите на калций и пробиотици йогурт и цедено мляко могат да помогнат за регулирането на стомашно-чревния тракт.