tikveni semki olio hrana

През 2014 беше актуално да се говори за кокосовото олио, през 2015 г. обаче все повече нашумява темата за ползите от тиквените семки и олиото, което се получава от тях. Експерти твърдят, че тиквеното семе може да облекчи симптомите при менопауза, да помогне за регенерирането на кожата и дори да подобри настроението ви. Не случайно Гуинет Полтроу го включва в повечето рецепти в последната й готварска книга.

Ползите от тиквените семки

tikveni semki polzi

Ползите от тиквените семки са основно 6.

1. Тиквените семки карат косата ни да заблести поради съдържанието на витамини А, Е и К, минерали и мастни киселини. Помагат за хидратирането на космените фуликули и така косата става по-лъскава и блестяща, укрепват я и стимулира растежа й.

2. Понеже тиквените семки съдържат големи количества полиненаситени мастни киселини и естествени антиоксиданти, помагат за хидратирането на кожата, а по този начин я прави да изглежда по-млада.

3. Има силни лечебни свойства. Цинкът и витамин Е от тиквеното семе могат да ви помогнат да се преборите с акнето и други кожни проблеми, както и да предодврати образуването на белези.

4. Спомагат за подобряване на настроението. Богат източник са на триптофан, който увеличава производството на серотонин (хормона на щастието) и стимулира чувството на релаксация.

5. Искате ли да подобрите функциите на мозъка си? Благодарение на високото съдържание на цинк в олиото от тиквено семе, се повишава имунната система и клетъчното делене, което играе важна роля в мозъчните функции и запаметяването се подобрява.

6. Тиквените семки са малки, но богати на природни фитоестрогени, които понижават кръвното налягане, главоболието, горещите вълни, болки в ставите и други симптоми при менопауза. Горещите вълни са един от най-разпространените и тежки симптоми при менопаузата. Екстремни върхове и спадове в температурата, причиняват периоди на обилно изпотяване. С включването на тиквените семки в храната ще преживеете по-леко тези периоди.