Реклама

Кокосово мляко

кокосово мляко

Полезните свойства на чистото кокосово мляко са многобройни. Течността значително намалява систоличното напрежение и благодарение на електролитите, които съдържа, може да държи кръвното под контрол, както и правилното функциониране на жлезите. Ето защо тропическото натурално мляко  е най добрият естествен изотоник, който поддържа тялото хидратирано и оксидирано, тъй като доставя мигновено кислород и хранителни вещества към клетките. Изпиването на чаша от него е препоръчително след интензивни физически тренировки именно поради тези му свойства.

В една чаша кокосово мляко се съдържат 58 мг калций, 48 мг фосфор, 60 мг магнезий и 600 мг калий. Освен тези здравословни минерали, в бялата ароматна течност има витамин В6, С, тиамин, фибри и рибофламин. Всичко това, а също и ниското калорично съдържание ( 48 калории за 240 мл ) на напитката я превръщат в полезна за  храносмилателната система и диетичния здравословен режим. Съставките й подобряват работата на сърцето и за това консумацията на кокосово мляко е препоръчителна в борбата с високото кръвно налягане. То не съдържа холестерол, а освен това стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза.

И ако всичко това не е достатъчно, ще добавим още, че то е мощен антиоксидант и помага на организма в борбата му с вирусите, като подобрява имунитета на организма. Освен това има способност да контролира диабета и да лекува бъбречни проблеми.

Може да си приготвите кокосово мляко в домашни условия по следната технология : отворете и настържете вътрешната бяла част на един кокосов орех и накиснете стърготините в топла вода. Прецедете през марля. Получената течност е сурово кокосово мляко.  Може да повторите процедурата, но млякото ще стане по-рядко.

Козметичното приложение на кокосовото мляко в грижите за косата е известно отдавна. Съставките в него успешно се борят срещу косопада, освен това съживяват косата, придават й блясък и жизнерадост. Приложението е външно, като млякото се втрива с масажни движения в скалпа два пъти седмично преди изплакването на косата в продължение на един месец. Кокосовото мляко е изключително благотворно за косата, тъй като не позволява тя да се изсушава, начупва и в последствие да опада. Благодарение на калия, който съдържа, то засилва кръвообръщението, подпомага поддържането на водния баланс и притежава изключително изчистващо от токсините свойство.

В домакинството гъстото кокосово мляко се използва за направа на десерти и гъсти сосове, а по-рядкото – за супи и къри. Освен това, то е много подходящо за хората, които имат натърпимост към лактоза. Става много подходяща основа за шейкове, смутита, може спокойно да замести всеки вид мляко в която и да е рецепта.

Прясното кокосово мляко се разваля бързо, ето защо е добре да се използва възможно най-скоро. Консервираното се съхранява на стайна температура  за дълго време. Препоръчително е, след като вече веднъж сте отворили консервата, да прехвърлите съдържанието й в кутия с плътен капак и да я съхранявате в хладилника.

Както разбирате, то е вкусно и полезно, така че смело може да го използвате в ежедневието.

Може да харесате и..


Реклама