Koледа

Коледа традиции – какви са обичаите, свързани с празника

koleda tradicii

koleda tradicii

На Коледа традиции се спазват от хората, които почитат Рождество Христово като празник с цялата му сериозност. Има стари обичай, които са останали от предците ни от хиляди години и се предават от поколение на поколение, а хората ги следват със смирение и благодарност за раждането на Спасителя. Важно е да се търси дълбокото религиозно значение на символите, свързани с празника, а също така и то да се разграничава от суеверията. За да не се робува на тях, обаче, е необходимо да се познава добре християнската символика и да се вярва в дълбокия смисъл на всеки елемент от нея.

Датата 25 декември, на която всяка година се чества празникът, е избрана неслучайно – това е деня на зимното слънцестоене. Това е най-тъмната нощ, в която се извършва зимният преход на слънцето и денят е най-кратък. Именно в този момент се появява Иисус Христос, за да донесе истинската светлина на хората чрез богопознанието.

Според християнските традиции Коледа е преди всичко празник на духовната и физическа светлина. Светлината от ярката звезда в небето е посочила пътя към пещерата с Богомладенеца и именно поради това тя е неизменно свързана с празника. Запаленият бъдник в камината, горящите свещи на празничната трапеза и светещите коледни лампички върху украсената елха са все източници на струящата светлина. Елхата, като вечнозелено дърво, е напомняне за вечния живот. Украсата върху нея също има своята символика и истинският смисъл, който е влаган в нея, е да напомни, че истинската украса на праведния живот са добрите дела. Звездата, която се поставя на върха на дръвчето, символизира пътеводната звезда, изгряла над Витлеем. Извитите захарни пръчки, които често се поставят като коледна украса, напомнят за гегите на пастирите, които първи са чули радостната вест за Христовото раждане.

Що се отнася до украсата на дома, то тя трябва да бъде скромна, а не пищна, защото се подготвя с идеята да посрещне Божия син. Коледният венец е вид напомняне за короната от тръни, която по-късно била поставена на главата на Спасителя. Камбанките са свързани с разпространяването на благата вест и се считат за посредник между небето и земята. Запалената свещ от своя страна напомня за светлината, която Христос донесъл на земята.

Неизменна част от коледните традиции са коледните песни, които напомнят на християните за ангелския хор, който донесъл вест за мир между човека и Бог. Така очакваните от малки и големи коледни подаръци водят началото си от даровете, които мъдреците са принесли на Младенеца. По примера на пастирите, към полунощ на Бъдни вечер срещу Коледа коледари обикалят къщите и влизат в тях, за да разнесат благата вест за Христовото раждане, да изрекат благословии за дома и стопаните му, и да изпеят своите коледни песни. Смята се, че след коледуването ергените могат да се задомят.

Традиционната коледна трапеза също има символично значение. На нея най-важно място заемат хлябът и виното. Това са елементите от светото Причастие, които олицетворяват плътта и кръвта на Христос. Трапезата на празника трябва да ни напомня за онази, която е приготвена за нас в Божието царство. Ястията се кадят с тамян от най-възрастния член на семейството, а след това се прочита молитва. Едва след това започва вечерята, която е месна и включва нечетен брой ястия. Разчупва се погачата от човека, който се счита за главата на семейството, а първото парче от нея се оставя за Богородица. По време на вечерята никой не може да става или да ходи изправен. Ако на някого се наложи да стане, той трябва да се придвижи приведен, за да бъдат така преведени и натежали от плод клоните на овощните дървета.

Възкресение Христово слага край на 40-дневните коледни пости. Българите пренасят прасе в жертва за Коледа. Животното трябва да е отглеждано от стопаните цяла година.

Пепелта от Бъдника в огнището не се изхвърля, а се пази, за да служи като лек за различни болести. Трески от него се  хвърлят в реката за здраве и дълъг живот или се закопават в лозята за плодородие и хубаво вино.

Свързаните с Коледа традиции носят много очаквания, надежди и вярвания за това следващата година да бъде по-успешна и по-добра.