Това предложение за Новогодишно меню ще ви даде идея за няколко предястия и напитки, които да предложите на гостите си в празничната вечер, когато ще очаквате да посрещнете следващата година. Добре е да съобразите вида на храната според индивидуалните предпочитания на всички около масата и да се съобразите с това дали имат хранителни алергии или са вегани, например. Идеи за Новогодишни десерти и Новогодишни салати може да намерите в сайта на LAZARA.
Предложение за Новогодишно меню
Микс с текила и лайм
Този необичаен микс определено ще впечатли гостите ви. Приготвя се лесно и е ароматно и опияняващо предложение към вашето Новогодишно меню.
Необходими продукти:
– 9 чаши зърнен микс
– 2 чаши мини претцели
– 1 чаша фъстъци
– 1 чаша тортила ленти (или смачкан тортила чипс)
– ¼ чаша кокосово масло, разтопено
– 2 супени лъжици текила
– 1 супена лъжица лимонов сок
– 2 чаени лъжичкичесън на прах
– 1 чаена лъжичка чили на прах
– ¼ чаша сос Уорчестър
– кората от 2 лимона
– сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете зърнения микс, претцелите, фъстъците и тортилата.
2. В микровълновата разтопете маслото. Към него прибавете текила, сос Уорчестър, сол, чили и чесън на прах. Разбъркайте добре.
3. Излейте течността в купата и разбъркайте. Сложете в микровълновата за 5-6 минути на най-високата степен, като разбърквате на всеки 2 минути.
4. Изсипете горещата смес върху лист хартия за печене, за да не слепне. След като се охлади сервирайте.
Новогодишно меню : Парти хапки
Лесни за приготвяне канапета, които предоставят избор от предястия за вашите гости между пушена сьомга и масло с копър, шунка и пъдпъдъчи яйца или колбас, градински чай и лютеница. За 30-35 броя от тях ще ви трябват следните продукти:
За филийките:
– 1 фраанзела или 2 багети, нарязани на филийки
– 2 скилидки чесън, обелени и нарязани на наполовина
– сол и прясно смлян черен пипер
Изпечете леко нарязаните филийки от двете страни и ги натъркайте с чесън.
Разделете хляба на три порции и от всяка направете различни хапки.
За хапки с шунка и пъдпъдъчи яйца:
– 100 гр леко осолено масло
– прясно настъргано индийско орехче
– щипка лют червен пипер
– 250 гр. шунка
– 12 броя пъдпъдъчи яйца
– 2 с.л. каперси, грубо нарязани
– естрагон клончета, за гарниране
Разтопете маслото с индийското орехче и черния пипер, след което ги излейте в кухненски робот и прибавете шунката. Пасирайте, докато се получи гладък пастет. Намажете част от филийките с него. Сварете яйцата в подсолена вода за 2 минути, а след това ги обелете и нарежете на шайби. Украсете хапките с кръгче яйце, каперси и клонче естрагон.
За хапки с пушена сьомга и масло с копър:
– 75 гр. много меко и леко осолено масло
– 4 с.л. ситно нарязан копър плюс допълнителни клончета за гарниране
– кора от 1 лимон, ситно настърган
– 200 гр. нарязан пушена сьомга
– черен пипер на вкус
Смелете в кухненски процесор маслото, лимоновата кора, копъра и черния пипер. Намажете със сместа филийките и гарнирайте отгоре с парче сьомга и клонче копър.
За хапки с наденица, градински чай и лютеница:
– 6 малки свински наденички
– 5-6 с.л. лютеница
– листа от градински чай за гарниране
Загрейте фурната на 180°C и изпечете наденичките за около 40 минути. Сварете яйцата в подсолена вода за 2 минути, а след това ги обелете и нарежете на шайби. Намажете филийките с лютеница и отгоре аранжирайте с парче наденица и листо градински чай.
Новогодишно меню : Лесен венец за хапване
С малко импровизация ще направите лесно тези ефектни зелени Коледни венци в чините. Според броя на гостите може да определите количествата на продуктите :
– оризови зърнени закуски
– зелена течна готварска боя
– меки бонбони маршмелоуз
– кокосово масло, разтопено
– червени боровинки
Разтопете маслото и машмелоуза. Прибавете към тях боята и разбъркайте добре. Изсипете върху оризовите зърнени закуски, докато парчетата се покрият равномерно. В тавичка за понички оформете под формата на кръг и оставете да стегнат. Преди сервиране поръсете с червени боровинки.
Новогодишно меню : Барбекю топки с бекон и сирене
Само с шест съставки може да направите тези ароматни разядки. За 12-16 порции от тях ще ви трябват:
Необходими продукти:
– 6 ленти бекон, хрупкаво изпържени, изцедени от мазнината и нарязани на кубчета
– 4 стръка зелен лук, тънко нарязани
– 1 пакетче крема сирене с ниско съдържание на мазнини
– 1 чаша настърган сирене Чедър
– 1/3 чаша барбекю сос
– сол и черен пипер на вкус
– 1/4 чаша нарязани орехи, препечени
– крекери
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете половината от бекона, половината от лука, крема сиренето, Чедъра и барбекю соса. Разбъркайте и опитайте на вкус. Прибавете сол и черен пипер. Поставете сместа в найлонов плик, оформете като топка и оставете в хладилника за 1-2 часа.
Смесете останалия бекон, лук и орехите в голяма чиния с пръстите си. Извадете топката от хладилника и я сложете в средата на чинията. Внимателно я овъргаляйте така, че да се покрие равномерно със сместа. Сервирайте веднага с крекери.
Новогодишно меню : Коктейл „Маргарита“ с червени боровинки
Направете си Новогодишни коктейли за повече настроение по следния начин:
Необходими продукти за 3 чаши:
– 1 1/2 чаши сок от червена боровинка
– 3/4 чаша пресен сок от лайм
– 3/4 чаша текила
– 1/2 чаша портокалов ликьор с аромат, като Cointreau или Triple Sec
– ледени кубчета
Изсипете всички съставки в блендер и ги смесете. Подгответе чашите, като намажете ръбовете с лимонов сок и отгоре ги поръсите със сол или захар. Сложете малко лед и върху него излейте коктейла. Сервирайте с резени лайм, коктейлни клечки с черешки или свежи червени боровинки.