какво да засадим през есента

Какво да засадим през есента, за да се радваме на красива и цветна градина? Всъщност, засаждането на растения не е само пролетна дейност. Ще се изненадате, колко възможности имате, след като лятото премине. Предлагаме ви шест типа есенни растения, които можете да засадите в почвата на есен – тревен чим, пролетни цъфтящи луковици, късни зеленчуци, трайни насаждения, дървета и храсти.

Какво да засадим през есента?

какво да засадим през есента

Пролетни луковици – всички красиви цветове, които цъфтят през пролетта, имат нужда от период на латентност. Засадете ги през есента, за да си осигурите разноцветен градински пейзаж, когато времето отново се стопли. Изберете нарцис, гроздов зюмбюл, Сибирски синчец, Allium, Fritillaria, английски див зюмбюл, виолетов кучешки зъб, кокиче или каквото друго предпочитате.

какво да засадим през есента

Теменугиесента е най-подходящото време за засаждане, защото все още топлата почва дава възможност на корените да пораснат. Засаждайки ги сега, ще имате възможност да им се радвате два сезона. Почиствайте изсъхналите или увехнали листа, така че растението не използва своята енергия, за да образува семена, и да запази почвата влажна. След като почвата замръзва, мулчирайте растенията, за предотвратяване на сменящи се цикли на замразяване и размразяване, които могат да издърпат растенията от земята.

Късни зеленчуци –  много зеленчуци издържат на студено време. Включително броколи, брюкселско зеле, моркови, зеле, алабаш, къдраво зеле, маруля, репички, жълта ряпа, спанак. Много есенни култури трябва да се засаждат в началото на август, за да имат достатъчно време, за да узреят. Марулята, спанака и други зеленчуци с кратко време за развитие могат да бъдат засадени по-късно през сезона.

Тревен чим есента е най-доброто време да се въведе нов тревен чим и да се оправи повечето работа относно  тревните площи.  Студено виреещите треви като блуграс, власатка и райграс трябва да бъдат засадени в началото на септември и отново в края на октомври. Или началото на ноември, за да се даде тласък за по-ранно пролетно поникване.

Дървета и храстиесента е чудесно време за засаждане на дървета и храсти. Макар въздуха да е хладен, почвата е все още достатъчно топла за развитието на корените. Винаги ги засаждайте в естествените им почвени линии. Поливайте добре новозасадените растения, за да получат добър старт, преди да изпаднат в летаргия за зимата.

Трайни насаждения – няма проблем да засадите от тях през есента, особено ако имат коренни големи грудки. Божурите винаги трябва да се засаждат или пресаждат през есента. Избягвайте да ги засаждате твърде дълбоко – не повече от 6 см над пъпките на корена – или те няма да цъфтят. Края на лятото и началото на есента са добри моменти за засаждане или пресаждане на ириси.

Хризантемите влизат в пълна слава от края на лятото и началото на есента, но това не е идеалното време да ги садите. Всички есенно-засадени трайни насаждения трябва внимателно да се поливат, докато земята не замръзне, за да запазят своите корени здрави и силни.