interioren dizain

Природата навън може да вдъхнови невероятен интериорен дизайн с естествени цветове вътре в дома. Ако натуралните багри на заобикалящата ви зеленина, вода, камъни, слънце и земни тонове ви въздействат приятно и успокояващо, защо не ги внесете и в стаите на жилището си? Вижте как може да пренесете хармонията от откритите пространства под покрива си чрез подходящото обзавеждане и декориране, вдъхновено от Майката Природа и нейните цветови схеми.

Интериорен дизайн с цветова палитра, вдъхновена от природата

interioren dizain

Градинска свежест

Вдъхновена от пътувания чрез цветни лехи и зеленчукови градини, тази  жълто-тонирана зелена палитра прави всеки ден да се усеща като пролет. Ябълковото зелено на сорта Granny Smith поема главната роля в свежия интериорен дизайн, а с второстепенните роли се заемат нюансите на  целина, лимон и киви. Ярко белите тонове като листа на лалета допълват свежата палитра в стаята.

interioren dizain

Водна симфония

Успокояващите нюанси на океанските вълни се променят от зелено до синьо в зависимост от метеорологичните условия и промяната на светлината. Подобни цветови вариации възникнат в тази зелено тонирани палитра от синьо, която съчетава тюркоаз, аква, примкар, лазурно и бебешко синьо.

Небесните и морските нюанси се преливат в това пространство, което се използва като детска стая и хол. Покритието на стените съчетава в едно богато тъмно синьо, мека метличина и тюркоазени нотки в палитрата. Канапето в бебешко синьо и наличието на шарки в същия цвят на килима представят весели ритми, а дълбоководните нюанси на океан в картината доставят малко драматичност.

interioren dizain

Кафе плантация

Екзотичните места предоставят отличителни цветови схеми, включително и тази палитра, която разполага с кафяво като кафени зърна. Замазките в сиво и кремаво-бяло доставят хладни контрасти на топлото кафяво, докато жълтото, лимоновото и листно зеленото предизвикват картини на слънчеви лъчи, тропически цветя и свеж растеж.

Нищо не може да повиши температурата по-добре,  отколкото кафявите стени. Топлите тонове създават уют, а златния дървен гланц, завивката в меден цвят и бронзовата маса се смесват в събирателни горски нюанси и текстури. Бялата дограма, тапицирания стол и телешкия килим изпъкват срещу тъмните повърхности на помещението.

interioren dizain

Оранжева експлозия

Морските създания, тропическите плодове и разбиващите се вълни вдъхновяват палитрата в този интериорен дизайн.  Бледо, междинно и наситено портокалово – включително нюанси на скариди, папая, мандарина, корали и червен портокал се комбинират в един моден дизайн с голямо въздействие.

Цитрусовата цветова схема прави официалното си завръщане в тозо елегантно обзаведен хол. Наситено оранжевите перде и дамаски определят класически тон, докато багрите на папая от завивката върху неутралния диван изпъкват.

interioren dizain

Очарование от земните тонове

Нюансите на теракот, замазка, каки, сиво и кехлибарени цветове предизвикват изображения на скалисти пейзажи, праисторически находки и пясъчни пустини. Вариращи от светло до тъмно, тоновете е добре да играят на разстояние един от друг, за да добавите бързо измерение в стаите, предназначени за отдих.

Наситените кехлибарени тонове практически светят в това неутрално обзаведено пространство. Благодарение на стените в каки и диванът в тъмносив плат, топлият тон впечатлява в пердето и декоративните възглавници. Цветът каки се повтаря в двата кожени тапицирани стола и лампата.

interioren dizain

Каменни тонове

Въпреки, че каменнтата палитра на въглено и пепелно сиво се приема за хладна, червеникавите отенъци на кафяво, сметана и каки затоплят нюансите за създаване на перфектно балансирана комбинация от топли и студени температури. Опитайте тази палитра в стаите, оборудвани с шкафове, мебели и подово покритие, оцветени в естествено топли нюанси.

Кафявите облицовки на мебелите и килима в каки осигуряват топли контрапункти в пепелно сивите стени в тази трапезария. Въглените отенъци в тъканите на креслата поемат синкав отенък, който едва доловимо отразява цвета на околните драперии. Блестящите огледала допринасят с още един нюанс на сивото, за създаването на пълна хармония в този интериорен дизайн.

interioren dizain

Лилава страст

Съставена от червени багри и тъмно-синкаво лилаво, тази цветова схема съчетава най-ярките нюанси на цветя с най-меките им тонове. Използвайте приятната палитра, която включва фуксия, орхидея, хибискус, бледомораво и пурпурно, за да създадете отличителен интериорен дизайн на стаята.

Тази неутрална спалня представя различни нюанси на лилавото. Най-бледите му тонове се откриват върху елементите на тапетите, докато преминават в по-наситени върху принтовете на калъфките и най-ярко се застъпват в завивката.

interioren dizain

Слънчеви багри

Жълтите нюанси на слама, сметана, яйчен жълтък, банан и масло излъчват слънчеви емоции, което прави тази популярна палитра подходяща за  изсветляване на кухни, спални, бани и работни пространства.

Сламено жълтото, която се появява върху боядисаните стени, тапетите и пердето, предвижда основа за по-жизнерадостни жълти нюанси. Бананово жълтата завивка и възглавниците отстъпват, за да изпъкнат кафяво-оранжевите декоративни възглавници и одеялото.  Килимчето обединява най-различни нюанси на жълто с висока степен на въздействие.

interioren dizain

Между бежово и сиво

Тази палитра се върти около популярното неутрално сиво-бежово. В зависимост от светлината и цвета на нещата наоколо, то може да се определи като сиво или бежово, което го прави универсален оттенък, който работи и с каменните, и с дървените тонове. Партнира си с перлено сиво, каки и стоманено сиво. Модната палитра светло-и-сянка идеално подхожда за създаване на мирно убежище в гамата от декоративни стилове.

Бялата ламперия и тапицерия маркират тази стая със сиво-бежови стени. Стоманено сивото се откроява като тъкан в коша и абажура. Светло сивото спално бельо омекотява леглото. Имайте предвид, колко добре на този фон стоят  абаносовите подове и мебелите от дърво

interioren dizain

Билкова хармония

Съчетани на едно място цветовете на градинска мента, алое, хоросан, джоджен и бяло се генерира една добре оформена зелена сцена. Обагрени в синьо, свежите зелени нюанси се възприемат като хладни, ярки и модерни.

Ментово-зеленото – светло или тъмно – е много гъвкав нюанс, който може да действа като неутрален цвят, но да изисква внимание. Ментовите стени с лекота демонстрират белите елементи – привлекателна камина и аксесоари в сребро, злато и стъкло. Декоративните възглавнички и одеалото придават на цветовете на стените сини оттенъци.

източник:bhg.com