obzavejdane na detska staq

Какво трябва да знаем за обзавеждане на детска стая? Появата на новите членове в семейството е много радостно и тържествено събитие. Дали от самото начало или малко с поотрастването на децата, то неизменно идва време, в което те трябва да имат собствено пространство, като за целта ваша задача е да помислите за функционално обзавеждане на детска стая. Един от честите и основни проблеми при обзавеждането на детската стая е пространството. Ограничеността и нейното влияние създават сериозни главоболия на родителите, особено когато децата са две-три или повече. Хубавата новина е, че към всичко има адаптация и ключът в това се крие в правилното разположение и избор на мебели за детска стая.

Идеи за обзавеждане на детска стая

obzavejdane na detska staq

Обзавеждане на детска стая за момиче – в повечето случаи, първото нещо, което ние жените искаме да определим е несъмнено основният цвят на детската стая. В последните години се забелязва нова тенденция при цвета на детската стая за момиче, а именно – лилавото е новото розово! Разбира се, може и да заложите на класиката или защо не на жълто или оранжево. Като втори цвят спокойно може да изберете бялото. В зависимост от  пространството, с което разполагате в крайна сметка трябва да съберете легло, бюро, стол, гардероб и шкаф. Това са основните мебели за детска стая, които са необходими, както за момиче, така и за момче. За повече уют може да добавите мек килим и декорация, в любимата тематика на вашето дете.

obzavejdane na detska staq

Обзавеждане на детска стая за момче – изключително функционални са този тип мебели за детска стая, които представляват високо легло със стълби и свободно пространство под леглото за малък диван. Стълбите същевременно могат да се ползват като етажерка с място за книги, играчки и т.н. Ако вашият малчуган е авантюристичен, то може да добавите палатка, която да закачите за тавана и да му създадете приключенска атмосфера. Обособете различни кътове в детската стая – за сън, за обучение и разбира се за игра и забавление.

obzavejdane na detska staq

Обзавеждане на детска стая за две момчета – когато сте поставени през задачата да изберете мебели за детска стая за две момчета, първо трябва да решите какъв тип легла ще закупите. Ако имате достатъчно пространство можете да вземете две отделни и да ги позиционирате спрямо разпределението на самата стая. Ако обаче разполагате с малка детска стая, то по-добър вариант е да заложите на двуетажно легло, което спестява място за други мебели, като гардероб и бюра.

obzavejdane na detska staq

Обзавеждане на детска стая за две момичета – ето ви пример за функционални мебели за детска стая, с които лесно може да оптимизирате пространството. Едното легло е на земята, а другото е над него. Стълбите представляват шкафове, където спокойно може да държите играчките на децата. При избора на мебели за детска стая водещ фактор са шкафовете, било то видими или не. Има прекалено много неща, които трябва да бъдат прибрани и подредени в стаята на малчуганите.

obzavejdane na detska staq

Обзавеждане на детска стая за момче и момиче – тази задача е леко предизвикателство, тъй като трябва да комбинирате интереса както на момченцето, така и на момиченцето ви. Обикновено, това се изразява главно в избора на цветове. Нашият съвет е да заложите на универсален цвят за стените на детската стая, например, бяло или пък бежово. Наложените цветове като розово, лилаво, синьо и зелено може да добавите в отделни елементи в стаята. Например, изберете един комплект спално бельо за детска стая в розово и един в синьо. По същия начин, можете и да сложите малки килимчета в тези цветове непосредствено до леглата на децата.

obzavejdane na detska staq

Цветове за детска стая – важно и съществено решение, което трябва да вземете. Изборът на цвят трябва да съответства на индивидуалността на вашето дете. Може да го попитате какви цветове предпочита, стига разбира се възрастта му да е подходяща и да може да изразява мнение, което вие да вземете под внимание. Ето и някои от основните цветове и тяхното значение спрямо психолозите:

obzavejdane na detska staq

Синьо – често избиран цвят за детска стая за момче. Значението му е доверие, дълбочина, мъдрост и спокойствие. Има успокояващо действие върху нервната система на детето и благоприятства добър сън. Този цвят се свързва с интровертността, или импулсите, насочени към вътрешния свят. Детска стая в синьо ще внесе усещане за тишина, спокойствие и ще повлияе на духовното израстване на детето.

obzavejdane na detska staq

Зелено – силата на този цвят се крие в дълбокото спокойствие, което носи със себе си. Психолозите го свърват още със здраве и свежест и го определят като цветът на Аз-а (инстинкта за самосъхранение и волята за оцеляване). Зеленият цвят неутрализира действието на другите цветове и спомага за разсейване от негативни емоции. Усещането за спокойствие е най-силно изразено именно в този цвят. Подходящ е за деца с ниско самочувствие, състояние на стрес, но пък в големи количества предизвиква скука и не дава ярки впечатления.

obzavejdane na detska staq

Жълто – много слънчев цвят за детска стая, носещ добро настроение и радостни чувства. Стимулира мисловната дейност и съсредоточеността при детето. Подходящ е за превъзбудени, неспокойни и нервни деца, но за препоръчване е да бъде в комбинация с друг цвят, защото може да доведе до преумора, ирационалност и страх.

obzavejdane na detska staq

Розово – този цвят за детска стая за момиче се свързва с нежност, мекота, финес и сладникавост. Розовият цвят е символ на емоционалност, женственост и родителската загриженост. Зарядът му е много силен и не трябва да се прекалява с неговото използване в стаята на детето, тъй като води до изтощаване.

obzavejdane na detska staq

Червено – огненият символ, който активира и възбужда. Влияе неблагоприятно на съня, когато е поставен на много места в детската стая. Психологията свързва червеното с екстровертността или казано импулса, обърнат навън, насочен към взаимодействието с обкръжаващия свят. Подходящ е за стая на дете, което не е много активно, апатично. Не се препоръчва използването му при хиперактивност на детето. Червеното предизвиква раздразнение, агресия, напрежение.

obzavejdane na detska staq
Лилаво – кралския цвят, символизиращ величество. Светлите тоново до виолетово осигуряват чувство на хармония и покой, докато тъмните на разочарование и тъга и за това може да изберете само нещо малко за акцент в тъмно лилаво в детската стая. Добре се комбинира с розово, бяло или жълто.

obzavejdane na detska staq

Оранжево – свързва се със стимулация на физическото благоразположение, желанието за забавление и т.н. Комбинацията му между червено и жълто същевременно дава и емоционална и физическа реакция. Привлича и задържа вниманието на детето и му помага по-добре да понесе времето, прекарано само.

obzavejdane na detska staq

Тапети за детска стая – ако сте решили да сложите тапети в детската стая имайте предвид не само дизайна, но и качеството на материалите, устойчивостта и здравината им. Добър вариант е да заложите на тапети, изработени от винил или безопасни бои. Избягвайте тези от евтина и твърда хартия, много са непрактични. Меките тапети от винил се почистват лесно, не се разпадат и не са направени от агресивни бои.  Друга цел, за която можете да използвате тапетите е зониране на детската стая. С тяхна помощ може да отделите две зони една от друга, или пък да наблегнете на една конкретно, да кажем на зоната за игра, където поставите интересни тапети с любими анимационни герои на вашето дете.

obzavejdane na detska staq

Тапети за детска стая с вертикални ленти – чрез тях можете да постигнете добър визуален ефект, даващ допълнителна височина. Можете да изберете два вида тапети и да ги редувате. Необходимо е да бъдат с една и съща текстура и ширина. Залепете ги с помощта на лепило, като редувате цветовете, които сте избрали. Може да се контрастни или пък различни нюанси на един цвят.

obzavejdane na detska staq

Тапети за детска стая с хоризонтални ленти – този тип издължават ширината и са подходящи за някоя малка стена или пък за тази около прозореца. Можете да изберете и такива тапети с по-широки ленти.

obzavejdane na detska staq

Фототапети за детска стая – това е друго решение, на което можете да заложите. Можете да изберете сред многото видове и картинки, подходящи за детската стая на вашето момче или момиче. От анимационни герои до илюстрации на океанския живот, разнообразието е голямо.

obzavejdane na detska staq

Пердета и завеси за детска стая – важно е да имате предвид тяхната пропусквателна способност за слънчевите лъчи когато ги избирате. Подберете внимателно материалите, от които са направени пердетата и завесите. Плътните такива ще блокират светлината, която от друга страна е важна за детето. Полупрозрачните пердета за детска стая свободно ще пропускат слънчеви лъчи и светлина и ще допринесат усещане за лекота, ефирност и простор. Заложете на устойчива на избеляване материя, особено ако в стаята влиза много светлина и е с южно изложение. Макар много красиви и елегантни копринените тъкани бързо избеляват имайте предвид.

obzavejdane na detska staq

Начини за съхранение на детски играчки – чудесен начин за това е долната част от детското легло да е отворен тип шкаф, в който да сложите например кошници, където да наредите играчките. По този начин лесно ще организирате детските играчки на малчуганите.

obzavejdane na detska staq

Килими за детска стая – когато правите този избор се насочете към нещо по-цветно, което да носи повече настроение на децата. Можете да изберете и килим с любимите им анимационни герои, такъв с много багри или едноцветен в ярък цвят.

obzavejdane na detska staq

Етажерки за детска стая – много функционални и практични, с чиято помощ ще можете да подредите и организирате стаята на детето ви. Има различни видове дизайн, този на снимката е интересен и в него можете да наредите няколко играчки. Не е много функционален, поради формата си и капацитета, който може да побере. Квадратните са по-добър вариант и ще съберат повече неща.

obzavejdane na detska staq

Това са едни от основните неща относно функционалното обзавеждане на детска стая. Подберете практични мебели, подходящи цветове, материи, с които да направите една чудесна стая на вашето дете.