Грижа за кожата

Ултразвуков ХАЙФУ (HIFU) – SMAS лифтинг на лице

hifu smas lifting na lice

hifu smas lifting na lice

Възможна ли е хирургия без скалпел?

Бурното развитие на технологиите довежда до редица промени в нашия живот в различни направления. Медицината е едно от тях и за неща, за които преди години сме мислели, че нямат друг вариант на осъществяване, сега ни се дава възможност да променим това мислене, именно чрез новите медицински изделия. Такъв е и новият високоинтензивен фокусиран ултразвук HIFU (ХАЙФУ) – DOUBLO S, който осигурява SMAS лифтинг на лице без хирургическа намеса. Това вече е възможно и се обърнахме към специалиста д-р Петрана Каляшева, създател и съсобственик на Медицински център Дерма София, която да ни разсясни начина на работа на иновативната технология и положителните резултати от процедурата. Но нека преди да говорим за „Хирургията без скалпел“ на XXI век да обясним първо какво е SMAS.

Какво е SMAS лифтинг на лице?

hifu smas lifting na lice

Повърхностният мускулен апоневротичен слой, наречен още SMAS, е изграден от колагенови и еластинови влакна, които можем да сравним с рамката, която поддържа меките тъкани на лицето. С течение на времето, естественият процес на стареене на кожата се засилва, колагенът в SMAS-слоя намалява, а това довежда до образуване на бръчки, гънки и увисване. Но за да се получи ефективен лифтинг на кожата, трябва да се достигне и въздейства върху колагеновите влакна на ниво SMAS. Преди време, това бе възможно единствено по хирургичен път, докато сега новата технология HIFU осигурява това без употребата на скалпел.

Лифтинг на лице с HIFU DOUBLO S

ХАЙФУ“ произлиза от английското съкращение HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) и фокусира фракционирана ултразвукова енергия и прониква дълбоко в кожата, без да нарушава нейния повърхностен слой. Резултатите са ефективни и се изразяват в стягане и уплътняване на кожата на лицето, шията и тялото. Фокусираната ултразвукова енергия се доставя с помощта на специални картриджи (накрайници). В случая този, който достига до SMAS слоя е обозначен с D4 и прониква на дълбочина 4,5 мм, повишавайки температурата в точките на въздействие. Този процес свива и скъсява колагеновите и еластиновите влакна, съединяващи мускулния слой с повърхността на кожата, като повдига SMAS-слоя, който поддържа всички меки тъкани на лицето.

hifu smas lifting na lice

За различната дълбочина на проникване апаратът използва различни накрайници. М7 достига дълбоката дерма на дълбочина от 3,00 мм; S7 се използва за повърхностната дерма – 1,5 мм. За различните зони на лицето и шията се използват различни протоколи, но в повечето от процедурите комбинираният ефект на лифтинг и стягане на кожата се получава в резултат на съвместното въздействие с картриджите D4 и M7.
Ултразвуковата енергия преминава през кожата и подкожната мастна съединителна тъкан без да ги уврежда, като осигурява незабавно опъване на кожата на лицето като след хирургическа намеса. Термокоагулацията предизвиква уплътняване на разтегнатите с възрастта колагенови влакна и осигурява лифтинга на всички слоеве на меките тъкани на лицето. Ефектът от процедурата достига своя максимум от 3 до 6 месеца, които са необходими за образуване на нова колагенова матрица. Лифтинг ефектът от процедурата с HIFU (ХАЙФУ) – DOUBLO S трае до 2 години, в зависимост от цялостното състояние на организма и кожата.

HIFU технологията осигурява комфорт, по-добър ефект за пациентите, а по-широки точки на ултразвуковата енергия, в сравнение с другите подобни устройства, свеждат вероятността от странични ефекти до минимум, улеснява и скъсява продължителността на процедурата, като едновременно с това намалява риска от изгаряния.

hifu smas lifting na lice

Принципът на действие на HIFU, използван в Doublo-S е различен от лазерите и светлинно базираните апарати – не уврежда меланоцитите и може да се използва независимо от цвета на кожата, включително при Fitzpatrick skin type IV~VI, където пигментните усложнения от конвенционалния лазер или светлинно базираните техники са чести.

„HIFU”– неоперативен SMAS лифтинг е изключително подходящ за следните проблеми:
• промени свързани с възрастта
• двойна брадичката
• загуба контура на скулите
• отпускане на кожата под брадичката и в областта на шията
• загуба на контура на лицето, на контура на долната челюст
• задълбочаване на назолабиалните гънки
• увисване ъглите на устата
• отпускане на вежди и клепачи
• гравитационна птоза (отпускане) на лицето

hifu smas lifting na lice

Чрез наслагване на HIFU енергия под повърхността на кожата се стимулира синтеза на нов колаген, който осигурява плътност и еластичност. С хода на възрастта той губи тези свойства и тези да противодейства на гравитацията, която тегли кожата надолу. HIFU предизвиква загряване на тъканите, подобно на подкожно изгаряне, което отключва защитните механизми на човешкия организъм – започва производството на нов, свеж колаген, целящ да заздрави старите и вече наранени слоеве. За разлика от лазерите, които са насочени към повърхностните слоеве на кожата и се използват за пигментационни промени, бръчки, фини линии, то Doublo-S достига до SMAS слоя и осигурява лифтинг и опъване на кожата. Двете процедури са напълно различни, но чудесно могат да се комбинират с цел постигане на максимален резултат.

hifu smas lifting na lice

Повечето от пациентите се нуждаят само от една процедура, но при някои са необходими и повече в зависимост от тежестта на отпускане на кожата и биологичната реакция на тялото към ултразвука и производството на колаген. Повече от една процедура може да се прави само по преценка на лекар. HIFU е процедура, която е безопасна и безболезнена от една страна и много ефикасна от друга.

За още въпроси и информация: Д-р Петрана Каляшева, Дерма София