dr petrana kalqsheva ultrazvukov hifu smas lifting na lice

Възможна ли е хирургия без скалпел?

Бурното развитие на технологиите довежда до редица промени в нашия живот в различни направления. Медицината е едно от тях и за неща, за които преди години сме мислели, че нямат друг вариант на осъществяване, сега ни се дава възможност да променим това мислене, именно чрез новите медицински изделия. Такъв е и новият високоинтензивен фокусиран ултразвук HIFU (ХАЙФУ) – DOUBLO S, който осигурява SMAS лифтинг на лице без хирургическа намеса. Това вече е възможно и се обърнахме към специалиста д-р Петрана Каляшева, създател и съсобственик на Медицински център Дерма София, която да ни разсясни начина на работа на иновативната технология и положителните резултати от процедурата. Но нека преди да говорим за “Хирургията без скалпел” на XXI век да обясним първо какво е SMAS.

Какво е SMAS лифтинг на лице?

ultrazvukov hifu smas lifting na lice dr kalqsheva derma sofiq

Повърхностният мускулен апоневротичен слой, наречен още SMAS, е изграден от колагенови и еластинови влакна, които можем да сравним с рамката, която поддържа меките тъкани на лицето. С течение на времето, естественият процес на стареене на кожата се засилва, колагенът в SMAS-слоя намалява, а това довежда до образуване на бръчки, гънки и увисване. Но за да се получи ефективен лифтинг на кожата, трябва да се достигне и въздейства върху колагеновите влакна на ниво SMAS. Преди време, това бе възможно единствено по хирургичен път, докато сега новата технология HIFU осигурява това без употребата на скалпел.

Лифтинг на лице с HIFU DOUBLO S

ХАЙФУ“ произлиза от английското съкращение HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) и фокусира фракционирана ултразвукова енергия и прониква дълбоко в кожата, без да нарушава нейния повърхностен слой. Резултатите са ефективни и се изразяват в стягане и уплътняване на кожата на лицето, шията и тялото. Фокусираната ултразвукова енергия се доставя с помощта на специални картриджи (накрайници). В случая този, който достига до SMAS слоя е обозначен с D4 и прониква на дълбочина 4,5 мм, повишавайки температурата в точките на въздействие. Този процес свива и скъсява колагеновите и еластиновите влакна, съединяващи мускулния слой с повърхността на кожата, като повдига SMAS-слоя, който поддържа всички меки тъкани на лицето.

ultrazvukov hifu smas lifting na lice dr kalqsheva derma sofiq

За различната дълбочина на проникване апаратът използва различни накрайници. М7 достига дълбоката дерма на дълбочина от 3,00 мм; S7 се използва за повърхностната дерма – 1,5 мм. За различните зони на лицето и шията се използват различни протоколи, но в повечето от процедурите комбинираният ефект на лифтинг и стягане на кожата се получава в резултат на комбинирано въздействие с картриджите D4 и M7.
Ултразвуковата енергия преминава през кожата и подкожната мастна съединителна тъкан без да ги уврежда, като осигурява незабавно опъване на кожата на лицето като след хирургическа намеса. Термокоагулацията предизвиква уплътняване на разтегнатите с възрастта колагенови влакна и осигурява лифтинга на всички слоеве на меките тъкани на лицето. Ефектът от процедурата достига своя максимум от 3 до 6 месеца, които са необходими за образуване на нова колагенова матрица. Лифтинг ефектът от процедурата с HIFU (ХАЙФУ) – DOUBLO S трае до 2 години, в зависимост от цялостното състояние на организма и кожата.

HIFU технологията осигурява комфорт, по-добър ефект за пациентите, а по-широки точки на ултразвуковата енергия, в сравнение с другите подобни устройства, свеждат вероятността от странични ефекти до минимум, улеснява и скъсява продължителността на процедурата, като едновременно с това намалява риска от изгаряния.

ultrazvukov hifu neoperativen smas lifting na lice dr kalqsheva derma sofiq

Принципът на действие на HIFU, използван в Doublo-S е различен от лазерите и светлинно базираните апарати – не уврежда меланоцитите и може да се използва независимо от цвета на кожата, включително при Fitzpatrick skin type IV~VI, където пигментните усложнения от конвенционалния лазер или светлинно базираните техники са чести.

„HIFU”– неоперативен SMAS лифтинг е изключително подходящ за следните проблеми:
• промени свързани с възрастта
• двойна брадичката
• загуба контура на скулите
• отпускане на кожата под брадичката и в областта на шията
• загуба на контура на лицето, на контура на долната челюст
• задълбочаване на назолабиалните гънки
• увисване ъглите на устата
• отпускане на вежди и клепачи
• гравитационна птоза (отпускане) на лицето

ultrazvukov hifu smas lifting na lice dr kalqsheva derma sofiq

Чрез наслагване на HIFU енергия под повърхността на кожата се стимулира синтеза на нов колаген, който осигурява плътност и еластичност. С хода на възрастта той губи тези свойства и тези да противодейства на гравитацията, която тегли кожата надолу. HIFU предизвиква загряване на тъканите, подобно на подкожно изгаряне, което отключва защитните механизми на човешкия организъм – започва производството на нов, свеж колаген, целящ да заздрави старите и вече наранени слоеве. За разлика от лазерите, които са насочени към повърхностните слоеве на кожата и се използват за пигментационни промени, бръчки, фини линии, то Doublo-S достига до SMAS слоя и осигурява лифтинг и опъване на кожата. Двете процедури са напълно различни, но чудесно могат да се комбинират с цел постигане на максимален резултат.

ultrazvukov hifu smas lifting na lice dr kalqsheva derma sofiq

Повечето от пациентите се нуждаят само от една процедура, но при някои са необходими и повече в зависимост от тежестта на отпускане на кожата и биологичната реакция на тялото към ултразвука и производството на колаген. Повече от една процедура може да се прави само по преценка на лекар. HIFU е процедура, която е безопасна и безболезнена от една страна и много ефикасна от друга.

За още въпроси и информация: Д-р Петрана Каляшева, Дерма София