kokosovo mlqko

След като ви запознахме с ползите от използването на кокосово масло за човешкото здраве, сега ще обърнем малко внимание и на ароматното кокосово мляко и начините за постигане на здрава коса с този натурален продукт. Дори онези, на които не им харесва да ядат кокосов орех, могат да се възползват от полезните му свойства. Могат да се добият брашно, мляко, вода и кокосово олио от различните части на растението, като всяка от тях може да намери своето приложение както в кухнята, така и в разкрасителните процедури. Вижте как да се възползвате от кокосовата вода в домашни условия по няколко начина – като маска за коса, шампоан, балсам и още няколко неща.

Кокосово мляко за здрава коса

Технологията за приготвяне на кокосово мляко се прави, като се използват пресни кокосови стърготини, накиснати в гореща вода. Като резултат от процеса в течността се запазват витамините и минералите, които се съдържат в плода, а това я превръща в “суперхрана” за косата. Може лесно да си я приготвите в къщи, като готовият продукт ще помогне не само за бърз растеж на косата, но и хидратациата й и по-лесното й разресване.  И ако това не е достатъчно, ще донесе ползи за здравината на кожата и костите ви. Какво повече може да искате?

Ако решите, може да си закупите готово  кокосово мляко от магазина или да си го направите в къщи. За целта ще ви трябват две чаши настърган кокос и четири чаши гореща вода. Смесете ги в купа и изчакайте, докато течността достигне стайна температура. След това прецедете през два слоя марли. Бутилирайте прясното кокосово мляко и го съхранявайте в хладилника.  Не забравяйте да го използвате в рамките на четири или пет дни или можете да го замразите за период до два месеца.

Сега може да използвате домашно приготвеното мляко от кокос като основа за останалите ви продукти за грижа за косата като шампоан, за изплакване на косата или за балсам без отмиване. Може да се третира сухият скалп при косопад, за стимулиране на растежа и други. Всичко, което трябва да направите, е да смесите млякото с няколко ключови съставки за предизвикване на резултатите, които искате.  Изброили сме някои лесни за следване указания за някои от любимите ни препоръчвани начини за използване на кокосово мляко в грижите за косата.

Кокосово мляко като шампоан

За целта смесете  1 ½ чаша кокосово мляко с ¾ чаша сапун за петна със зехтин и натриев хидроксид и течен витамин Е. Смесете и използвайте като обикновен шампоан. Останалото количество съхранявайте в бутилка във фризера до един месец.

Кокосово мляко като балсам за лесно разресване

 

Вариант 1 – с изплакване:

Смесете 2 супени лъжици  кокосово мляко с  2 супени лъжици балсам (какъвто имате в къщи) и  2 супени лъжици масло (зехтин или билково масло). Използвайте сместа веднага след измиването на косата с шампоан. Изплакнете.

Вариант 2 – без отмиване:

Смесете 1 супена лъжица  кокосово мляко с ¼ чаша дестилирана вода в малко шише с пулвелизатор. Прибавете вътре 1 супена лъжица течен витамин Е или 10 капки  етерично масло (по ваш избор). Впръскайте в косата си по всяко време на деня.

Кокосово мляко за сух скалп

Отмерете ½ чаша кокосово мляко и го загрейте. След това масажирайте скалпа си с топлия продукт и оставете да престои за 30 минути. Изплакнете.

Кокосово мляко за лесно разресване на косата

Това е най-простият начин за използване на  кокосово мляко. Всичко, което трябва да направите е да втриете малко от продукта в косата си. След това с четка за коса или с пръстите си разрешете. По желание можа да добавите малко разтопено масло от шеа или друго масло.

Кокосово мляко за блясък и бърз разтеж на косата

Трябва да започнете този процес като разрешете добре косата, а след това с памучен тампон, напоен с кокосово мляко намокрите скалпа. След това масажирайте нежно с върха на пръстите си. По този начин ще увеличите циркулацията на кръв там. Увийте главата с найлон и сложете една шапка отгоре за постигане на най-добри резултати. Оставете да престои така 4-5 часа, за да проникне дълбоко в корените, а след това отмийте с шампоан и балсам.

източник:fashionisers.com