Ако имате въпроси относно това как се прави маникюр в домашни условия за абсолютни начинаещи, значи сте попаднали на правилното място. Само с 10 лесни стъпки ще успеете сами да си направите ноктите точно толкова красиви, колкото ще изглеждат и след посещение в салона за красота. Въоръжете се с търпение и помнете, че “повторението е майка на знанието” и че с всеки следващ опит ще постигате все по-добри резултати. И не на последно място – забавлявайте се, докато си правите сами маникюра в къщи. Пуснете си любима музика, пригответе нужните за целта инструменти и започвайте.

Маникюр в домашни условия за абсолютни начинаещи в 10 стъпки

Стъпка 1 : Като начало си подгответе нужните неща от списъка:

  • лакочистител и памучни тампони за почистване
  • пила за нокти
  • уред за избутване на кожичките
  • купа с топла вода
  • нокторезачка
  • малка ножичка
  • крем за ръце
  • база
  • лак за нокти в любим цвят – добре е да започнете със светъл тон
  • топ лак

Стъпка 2 : С напоено в лакочистител памуче премахнете остатъците от лак върху ноктите си. Продуктите без ацетон са по-безвредни, така че изберете такива, макар да изискват повече време и усилия за почистване. Имайте в предвид, че лакочистителите изсушават прекалено много, така че ограничете употребата им само върху нокътните плочки и кутикулите на ръцете.

Стъпка 3 : Оформете ноктите си така, че на всеки пръст да бъдат с еднаква дължина. Ако са много твърди, накиснете ги за 2-3 минути в купа с топла вода, преди да използвате нокторезачката. Изберете каква форма предпочитате – овалната и квадратната са най-лесните, когато си правите сами маникюр в домашни условия за абсолютни начинаещи, така че е препоръчителна за начало да се спрете на една от тях. С помощта на пилата придайте еднакъв и завършен външен вид на всеки нокът. Внимателно изпилете върха на всеки един от тях така, че да бъде абсолютно гладък.

Стъпка 4 : Стигнахте до най-приятната и релаксираща част. Потопете пръстите си в купа с топла вода, в която сте капнали малко от почистващия продукт за лицето си. Избягвайте да добавяте перилни или сапунени почистващи препарати във водата, защото ще изсушат прекалено кожата около ноктите., като по този начин ще изглеждат неприятно.

Стъпка 5 :  Кутикулите вече са омекотени, така че с помощта на малката ножичка внимателно и бавно изрежете местата, на които са сраснали с ноктите. В никакъв случай не наранявайте кожата си, не дърпайте, не търкайте и не натискайте.

Стъпка 6 : С уреда за избутване на кожичките внимателно започнете да ги бутате от нокътната плочка към основата. Работете бавно и веднага спрете, ако усетите някаква болка.

Стъпка 7 : Масажирайте с крем или масло кутикулите и целите ръце, за да ги хидратирате и подхраните.

Стъпка 8 : Пригответе се да лакирате ноктите си. Минете с памуче или носна кърпичка с малко лакочистител повърхността им, за да отстраните остатъците от продукт върху тях, защото те ще попречат на лака да покрие равномерно.

Стъпка 9 : С базата нанесете равномерно един слой върху всеки нокът. По този начин ще предотвратите оцветяването и чупенето им. След като изсъхне добре е време да лакирате ноктите в избрания цвят. Бавно и прецизно започнете да прокарвате четката на апликатора от основата към върха на ноктите, като започнете от една черта в средата, а след това добавите по една от ляво и от дясно на нея. Не се притеснявайте, ако изцапате кожата на пръстите и кутикулите, защото по-късно ще изчистите петната. След като изсъхне добре първия пласт, нанесете втори. Не взимайте и не докосвайте междувременно нищо, защото докато лакът не е добре засъхнал ще се развали. Финално нанесете отгоре топ лак, които ще запази маникюра ви за по-дълго и ще му придаде блясък.

Стъпка 10 : Изчистете всички допуснати грешки, като напоите клечка за уши в лакочистител и внимателно изтъркайте петната от лак около ноктите. След това намажете ръцете си отново с хидратиращ крем, а преди да излезете на открито – и със слънцезащитен лосион.