холивудските бракове

“Nany” факторът в Холивудските бракове или защо бавачките изместват звездните съпруги?

Когато заглавията на таблоидите на 23-ти ноември “гръмнаха” с новината, че ” Гавин й изневерява с бавачката”,  всички останаха в недоумение как е възможно някой да мами жена като Гуен Стефани и то под собствения й покрив. И това само три месеца, след като друга звездна двойка със стабилен статус от 10 години съвместен живот – Бен Афлек и Дженифър Гарнър се разпадна заради флирт на господина с 28-годишната гледачка на трите им деца. Какво се случва в средите на богатите и известните и може ли да се говори за такова нещо като “факторът бавачка”?

Докато ролята на жената, която се грижи за децата до скоро създаваше асоциация с образа на Мери Попинз,  то в последните няколко месеца тя се представя като “разбивачка на семейства” и “прелъстителка на богати татковци”. Всъщност, историята познава много такива реални сюжети, известни на всички, заради местонахождението си – в Холивуд. През далечната 1988 г. актьорът Робин Уилям се развежда със съпругата си, защото се влюбва в детегледачката и иска да се ожени за нея. И макар да го прави, двамата се развеждат през 2010 г. Но това само по себе си се счита за недопустимо – да развали семейството си заради една неизвестна и бедна жена.

холивудските бракове

Итън Хоук и Ума Търман станаха двойка, след участието си във филма  “Итака”. Създадоха семейство и две деца, и всичко изглеждаше наред, докато през 2005 г. той не се разведе с актрисата, за да се ожени за бавачката на малчуганите.

холивудските бракове

Малко по-късно след това, Джъд Лоу се раздели с годеницата си Сиена Милър заради разкритата афера с бавачката на децата му.

Истината е, че детегледачките никога не са изглеждали по-добре от звездните съпруги на прелюбодейците. Но като че ли това не е било особен проблем за господата. Привлечени вероятно от обожанието в очите им, вниманието към отрочетата, увереността в покоряващия си чар или възможността да “кривнат от пътя” незабелязано, богатите бащи и съпрузи са се поддали на изкушението. От друга страна, гордите им съпруги не винаги са предприемали действия, дори и да хванат съпруга си в изневяра – заради гордост, богатство или срам. Предпочитат по-скоро да запазят имиджа на щастливо и богато семейство, пред това да слушат унижаващи ги коментари по свой адрес.

Малко или много, медийният шум около звездните изневери оказва своето влияние. Семействата все по-често започват да използват услугите на детегледачки с едно на ум – да пускат жената в дома си, само когато и двамата родители са на работа, за да може децата да не са сами в къщи. По този начин няма опасност бащата да прекарва сам време с гледачката. Освен това, изискванията за не-добре изглеждаща жена, която да помага в домакинството нарастват, вероятно базирани на този фактор. Има случай, в които съпругите дори карат детегледачките да не носят грим и да се обличат по определен консервативен начин.

Според психолозите, най-често причините за “Nany” факторът се крият в неудовлетвореността между партньорите или съпрузите. Когато някой в дома им започне да приготвя закуска, да се грижи за децата, да обръща внимание на нуждите им и да обитава  същата обстановка е възможно да се породят симпатии. Нужно е те да бъдат споделени, за да се стигне до крайности, все пак. Често се случва работничката да си пожелае да бъде господарка и самата тя да води подобен разкошен начин на живот и служебните й ангажименти да останат на заден план. И когато започне да възприема ролята си на майка на децата, с които всъщност прекарва повече време от родната им майка, тя започва постепенно да смята, че заслужава повече и с нищо не отстъпва на известната съпруга, която не задоволява мъжа си и не иска да се грижи за собствените си наследници. Ето защо винаги ще съществува “Nany” факторът.