надя ламбрева момиче на седмицата

Докато ние с бавно темпо си изкарваме от дъното на гардероба топлите дрехи и вече си допълваме колекцията от чайове, една шеметна дама, влюбена в живота и екзотиката се наслаждава целогодишно на слънцето и палмите. Този път в рубриката “Момиче на седмицата” ви представяме Надя Ламбрева – модел, писател и художник. Макар и определена от журито за подгласничка, за повечето тя е истинската победителка в конкурса “Мис България 2009”. От тогава насам, Надя се е повявала в редица списания, а от година вече нейни предпочитани дестинации за работа са едни от най-красивите градове в света като Банкок, а сега и Дубай.

Сияйна, дружелюбна усмивка, високи скули и магнетичен поглед – моделът няма как да не ви плени завинаги. Позитивна и винаги готова да се впусне в нови предизвикателства, Надя се съгласи да разкрие малко повече за себе си и да покаже едни от най-любимите си аутфити за сезона.

надя ламбрева момиче на седмицата

LZ: Разкажи ни малко за себе си. Къде си израснала, къде си учила, ходила ли си на село при баба и дядо?

– Винаги съм определяла себе си като едно малко момиче, което се опитва да намери мястото си в големия свят. Винаги ще запазя детското в себе си, защото смятам, че това е сред основните есенции на това да пораснеш и да станеш стойностна личност. Основното си образование и гимназия завърших в родния Бургас. Гимназията ми бе СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, където изучавах усилено изобразително изкуство. Като дете прекарвах летата извън града, където имахме къща в провинцията. Там се научих на много неща като това как се дои коза, как се сеят домати, а първата ми работа беше, когато бях на дванадесет. Тогава продавах царевица. Много се гордея с тази част от живота ми, защото смятам, че в днешно време много хора не знаят какво е истински труд и това се отразява на по-късното им развитие.

LZ: От колко време си модел и от къде стартира?

– Модел съм вече от почти десет години, макар че в последно време съм оставила моделството настрана и съм го превърнала по-скоро в хоби, отколкото в основна работа. Стартирах като на шега, когато бях на 17 години. В училище бях много скромна, не бях сред ‘’популярните’’, а по-скоро аутсайдер. Винаги съм обичала да чета, да рисувам, да се усамотявам и изобщо да правя неща, които според стериотипите са в разрез с представите ни за един модел. Затова и бях предубедена, че бих могла да се впиша в една такава среда. И всъщност след толкова години в крайна сметка се оказа, че първоначалното ми усещане е било правилно. Все пак тогава реших да опитам и кандидатствах за един регионален конкурс. Оттам ме харесаха и започнах да работя с агенция ‘’Маринела’’. След това се явих на ‘’Мис България’’ и там видях ясно ‘’тъмната страна’’ на този бизнес.

надя ламбрева момиче на седмицата

LZ: В момента си в Дубай, а преди време беше в Тайланд, ти ли си избираш тези екзотични дестинации?

– Бих казала, че по-скоро живота ми ги избира. Понякога съдбата ни е подготвила неща, които са съвсем различни от това, което искаме или очакваме. Със сигурност обаче са това, от което се нуждаем. В началото идеята ми беше да дойда в Дубай само за три месеца, но ето че съм тук вече повече от половин година. Същото се случи и с Тайланд, където също останах шест месеца.

LZ: Успяваш ли да се справиш с горещините?

– Успях да свикна с времето и с това, че навън е 60 градуса, а в сградите е дори студено понякога. През лятото е невъзможно да прекараш повече от пет минути под слънцето. Но се свиква и като че ли в момента дори не мога да си представя да съм на студено и да нося дебели дрехи.

LZ: Животът ти в тези толкова интересни места повлия ли на личния ти стил?

– Да, определено. Мисля, че съм взела по нещо от всяка държава, в която съм била и съм го добавила към личния ми стил. Най-много ми допада стила в Азия, където винаги се набляга на различното и оригиналното, както и на манга мотива в обличането. Понякога момичетата изглеждат като излязли от например “Final fantasy”.

надя ламбрева момиче на седмицата

LZ: Как се справяш с културните различия в Дубай?

– И с това се свиква, но именно те са една от причините да не искам да остана тук прекалено дълго. Най-големият ми сблъсък с местните традиции бе по време на свещения месец на Рамадана, когато местните постят и могат да ядат само след определен час вечерта. Съответно през деня повечето заведения за хранене са затворени или, ако има такива, са покрити с тенти, така че да не се виждат. Освен това, не може да се пуши на обществени места. Да не говорим за нормите на обличане. Веднъж дори получих предупреждение, защото носих къси панталонки и това се случи, когато температурите бяха над 50 градуса. Изобщо, през този период получих истински културен шок. Но всяко едно такова преживяване е много ценно и аз съм благодарна, че имам възможността да видя всичко това. Така се научаваш да уважаваш различните култури и разбирания по света и да цениш техните вярвания.

LZ: Коя е другата дестинация, която те привлича?

– Иска ми се за времето, което имам на тази земя, да видя възможно най-много места. Според мен е хубаво да поживееш известно време на дадено място, за да усетиш духа му, а това е доста трудно постижимо. Например, бих искала да прекарам известно време в някои ашрам в Индия, както и да посетя Кааба и някои други дестинации като Камбоджа, например, където можеш да нахраниш духа си. Освен това, не съм била в Щатите и Австралия, които също са в моя топ лист.

LZ: Разкажи ни как протича един твой работен ден?

– Общо взето, почти всеки ден при мен е работен. Обикновено след като стана и успея да изляза от сутрешния ми зомби мууд, проверявам пощата си. Ако съм на работа ме чака един ден изпълнен с много напрежение и обикновено почти нямам време дори да ям. Когато приключа работа, ако не съм много уморена, пиша или се занимавам с работата по един мой проект, който се надявам скоро да се увенчае с успех. През останалото време пиша статии, както и книгата, по която работя от около година.

LZ: Освен работата ти в модната сфера, знаем, че пишеш стихове и рисуваш. Кое в случая ти е хоби?

– Смятам, че за да си щастлив, трябва да превърнеш хобито си в работа. В случая именно с тези проекти, които имам, бих искала да мога да работя за себе си и отново работата ми да е свързана с писане и с нещата, които обичам да правя.

надя ламбрева момиче на седмицата

LZ: Изкуство ли е модата или просто една голяма манипулативна индустрия?

– Зависи кой я прави и какво влага в нея. Ако правим нещата с любов и страст, а не само с идеята за бизнес, то в този случай модата определено не е само машина за пари. Според мен, икономиката и бизнеса са средствата на материалното и плод на нашия мозъчен капацитет, докато изкуството е оръжието на душата.

LZ: Работила си както с български, така и с чужди фотографи и стилисти – има ли разлика в начина им на работа?

– Както в България, така и в чужбина съм работила с големи професионалисти. Всеки фотограф или стилист си има свой собствен почерк и не бих искала да ги сравнявам. Едни от най-добрите професионалисти на нашия моден фронт и мои близки приятели са Теди Грозданов и Никола Иванов. Момчета с голям потенциал, който определено надхвърля пределите на страната ни. С такива млади таланти трябва да се гордеем. Имаме ги в изобилие, но не съм сигурна, че ги оценяваме достатъчно.

надя ламбрева момиче на седмицата

LZ: Кое е най-красивото място, където си се събуждала?

– Определено съм се събуждала на много красиви места, които никога няма да забравя, но мисля че Пукет в Тайланд води класацията. Също така, Френската ривиера е едно от най-прекрасните неща, които според мен можеш да видиш след като се събудиш.

LZ: Имаш ли моменти на “Нямам какво да облека”?

– Всеки ден преживявам този момент! Мисля, че колкото повече дрехи имаш, толкова по-объркана ставаш, когато трябва да решиш какво да облечеш. Смятам, че почти не съществува жена, която да не си го е помисляла, заставайки пред гардероба си. Ако обаче дилемата продължава прекалено дълго, залагам на спортно-елегантна рокля и кецове. Според мен това е най-доброто решение за ежедневието ми през този сезон.

надя ламбрева момиче на седмицата
LZ: Кои са нещата, които те вдъхновяват – творчески и стилово?

– Вдъхновяват ме силните личности. Обожавам да чета или да гледам филми за хора, тръгнали от нулата и успели да постигнат целите си. Например, в момента съм силно вдъхновена от историята на Коко Шанел, която е отраснала в сиропиталище, но в крайна сметка се превръща в пионер на модата, включвайки в женския стил много мъжки елементи. Голяма част от дрехите й са вдъхновени именно от нейното детство. Например, черно-белият мотив в колекциите носи началото си от мозаечния под на сиропиталището, който също е бил в тези цветове. Освен че обичам такива въздействащи житейски истории, се опитвам да прекарвам и време сама, за да прочистя мислите си и така достигам до най-добрите си идеи.

LZ: Липсват ли ти есенните палта, шалове и жилетки вече?

– Откровено казано, не особено. Както вече казах, през най-горещите месеци тук така или иначе хората не прекарват много време навън, а вътре заради климатиците често е доста студено и понякога дори ми се налага да нося жилетка или яке, което звучи абсурдно, но е факт. Повече от това не ми е нужно като усещане за зима. Може би след време ще ми залипсват снега и камината, пред която да ме чака червено вино. За сега обаче, замествам снега със слънце, камината с плаж, а червеното вино с коктейли.

LZ: Какво най-често обличаш?

– Обичам спортно-елегантния стил и интересните комбинации. Например, обожавам пола тип балон в съчетание с кецове. В ежедневието си смесвам различни стилове спрямо настроението си. Днес може да изляза облечена с нещо в стил готик, а утре да съм с костюм. Предполагам стиловото разнообразие се дължи на колоритността на собствената ми личност.

надя ламбрева момиче на седмицата

LZ: Кецове или високи токчета предпочиташ?

– Зависи от случая. Напоследък, когато излизам, ми се налага да нося токчета, защото на повечето места в Дубай елегантният стил е за предпочитане. Понеже обаче съм бунтар по душа, често предпочитам да излизам извън предполагаемите норми на обличане и слагам тениска и кецове, дори ако отивам в някой изискан ресторант. Така че, избирайки между токчетата и кецовете, определено предпочитам второто.

LZ: Какъв стил дрехи носиш?

– Както казах и по-рано, обичам всички стилове дрехи, стига да са добре подбрани и съчетани. Даден човек може да излезе и с дрехи от H&M и да изглежда добре, докато някои с дрехи от известни и скъпи марки може да изглежда претрупано и недобре издържано. Всичко е въпрос на добър вкус, както в живота, така и в личния стил на обличане.

надя ламбрева момиче на седмицата

LZ: За колко време успяваш да се облечеш, когато бързаш?

– Преди ми отнемаше не по-малко от 40 минути или час, докато сега се научих да се подготвям за излизане и за 15 минути, защото времето ни е ценно и понякога всяка моя минута е от значение.

LZ: Какво те очаква до края на годината?

– Не обичам да чертая планове, защото в крайна сметка всеки момент те може да се променят, но въпреки това имам своя визия, според която смятам да се развият следващите месеци. Бих искала до края на годината да завърша книгата, която пиша. Освен това планувам да завърша мой собствен моден проект, който вече съм започнала. Работя много и ми се иска да направя едно-две екзотични пътувания, може би до моя скъп Тайланд, където да си почина пълноценно. Също така, искам да продължа развитието си в сферата на журналистиката, само че на местна почва, а именно в Дубай, което не е лесно и конкуренцията е голяма, но вярвам в способностите си. Сигурна съм, че когато човек работи усилено и следва гласа на сърцето си, рано или късно получава това, към което се стреми.

надя ламбрева момиче на седмицата

надя ламбрева момиче на седмицата

надя ламбрева момиче на седмицата

надя-ламбрева-момиче-на-седмицата

надя-ламбрева-момиче-на-седмицата

надя-ламбрева-момиче-на-седмицата-11

надя-ламбрева-момиче-на-седмицата

надя-ламбрева-момиче-на-седмицата

надя-ламбрева-момиче-на-седмицата

надя-ламбрева-момиче-на-седмицата

надя-ламбрева-момиче-на-седмицата

надя-ламбрева-момиче-на-седмицата