irina yordanova

Фокусираме нашия интерес върху Ирина Йорданова – свежа, пълна с енергия и творчески креативизъм млада жена, която няма как да не ви грабне първо с екзотичните си черти, после с позитивния си характер и накрая, напълно да ви плени с вечното си търсене на приключения и голямата страст към динамичния живот, от който тя черпи енергия и идеи. Ирина рядко застава пред камерата, но лишавайки света да се наслади на красивите й черти, с работата си зад обектива тя ни позволява да видим света през нейните очи. 25th Frame е собствената продуцентска къща на Ирина, от която произлизат различни и иновативни музикални клипове и късометражни филми. Свързахме се с нея, за да научим повече как протича работата й, какво я вълнува в живота и разбира се хвърлихме един поглед към цветния й гардероб, който е колоритен точно колкото самата нея.

irina yordanova

LZ: С какво стартираш деня си? 

– Всеки старт ми е различен. Има три неща, които фигурират обаче всяка сутрин – гръмката ми аларма, целувката и огромната чаша силно кафе с много мляко. Всяка сутрин се събуждам с идеята, че нещо ново и красиво ще се случи, то така и става.


LZ: Кой е саундтракът на днешния ти ден?

– Винаги, когато заспя сънувам изключително цветни и динамични сънища. Понякога чувството, което сънищата са ми оставили е и на сутринта с мен. Ако си пуснеш правилната музика, можеш да забравиш за всичко. Днес Lethal Bizzle – Fester Skank ме усмихна за добро утро (намирам този мъж за много красив).

irina yordanova
LZ: Кое е духовното ти животно?

– Според китайския хороскоп съм зодия змия. Попринцип съм лъвче и мисля, че и в душата си нося котката, въпреки, че харесвам кучета.

LZ: Кой би избрала да изиграе теб в биографичен филм?

– Джесика Ланг е от любимите ми актриси. Много силно излъчване има, харизма и красота от онази особената, в която зяпаш. В ролите, които играе, често намирам себе си, близки са ми като усещане. Но не искам да има биографичен филм за мен.

irina yordanova
LZ: Кое е нещото в градската среда, което ти привлича погледа, когато се разхождаш по улиците?

– Всичко ми прави впечатление – хората, цветовете, които са облекли, погледите им, походката… сградите, рекламите по улиците. Свикнала съм да забелязвам заобикалящата ме среда, дори когато бързам. Обичам и когато изляза и ми замирише на спомени.

LZ: Как може един човек да те впечатли?

– Негативно или позитивно? Колкото повече хора преминават през живота ти, толкова по-трудно се впечатляваш.

irina yordanova
LZ: Коя е храната, която можеш да ядеш до края на живота си?

– Обичам разнообразието, такъв начин на живот водя. А и ако прекалиш с нещо спираш да усещаш вкуса му и е трудно да се сетиш защо точно ти е харесало. Цял живот си е доста време. Нищо не е за цял живот и вкусът ти не е един и същ през годините.

LZ: А коя е дрехата, която ти се е превърнала в “униформа”?

– Обличам се спрямо това какво е усещането ми за мен самата. В гардероба си имам различни стилове дрехи.

irina yordanova
LZ: Как би опрделила собствения си стил?

– Разбуждащ фантазията. Силно залагам на материйте и начина, по който изглежда тялото, когато се докоснат до него. Обичам, когато видяното от очите кара да бъде довършено в мислите.

LZ: От къде черпиш вдъхновение?

– От почти всичко. От филмите, от книгите, от лошите и хубавите моменти, които преживявам, от хората, от фотографиите. Има хора, които когато ги видя и ме изпълва желание за всичко. Вдъхновявам се най-често от красивото във всичките му форми.

irina yordanova
LZ: Често ли чуваш, че си си избрала “мъжка професия”?

– Напоследък все по-рядко. За професията ми е важно, както един колега германец каза веднъж – да имаш око, да го носиш в сърцето си и да имаш какво да кажеш. От колегите си рядко го чувам, все пак това е изкуство, а пътя, който съм си избрала не задължава да нося тежките камери, както казват много хора извън средата. Когато започвах изключително често го чувах, дори отнасях негативите от това схващане. Сега вече всички може би са свикнали, а останалите оператори са на мнение, че жените имат по-особена чувствителност и поглед към света, за това имат любопитство към виждането и усета ми.

LZ: Щастието или тъгата е по-плодотворна?

– В тъгата намираш отговори. В дълбочината на болката ти се учиш и израстваш. Сълзите ти те карат да ставаш по-състрадателен. Когато те боли наистина, сърцето и стомахът ти са наопаки, душата ти е гола и те кара да се свиваш на кълбо, а тъгата обхваща дните ти – тогава стигаш до един момент, в който сам не можеш да издържаш на мислите и съществото ти. В тези моменти се обръщаш към себе си, ставаш по-чувствителен. Това са дълбоки чувства. Не всеки може да тъгува и да страда, защото ни е страх от болката, от самотата и от нас самите. Страх ни е да останем сами с мислите си и в тишината ни. Страхуваме се и често гледаме да се оправдаем и да забравим бързо, но за да се отвориш към щастието и да го оцениш е необходимо първо да разбереш какво е когато го няма. В щастието имаш сила, имаш мотивация, енергия, желание. Летиш. А това е мимолетно. За мен плодотворни са и двете усещания. Аз черпя опит и вдъхновение и от нещата, които ме карат да страдам и от тези, които ме правят щастлива и карат очите ми да блестят.

irina yordanova
LZ: Къде може да те срещнем най-често?

– В бермудския триъгълник, както една моя много близка приятелка казва. Любимия ми “център” на София е между Борисовата градина, Иван Асен, Шипка, Канала, Шишман, Раковска и 5-те кьошета. Този периметър носи за мен енергия, която обичам, а и там се намират приятелите ми и заведенията, които посещавам. По работа е възможно да бъда срещната почти навсякъде.

LZ: Какво си взе от лятото и какво очакваш от студения сезон?

– От това лято взех особени емоции и създадох странни спомени. Намерих себе си това лято. Взех си много слънчеви лъчи и ги задържах върху кожата си, взех си пясъчни дюни в гуменките, взех си целувки, танци, прегръдки, прибрах в палатката си спомени и нежности, които следващото лято, когато я отворя ще изскочат от там и ще ме усмихнат. Много сълзи, разбити мечти, неизпълнени обещания, пререкания, лъжи и моменти на безпомощност и самота оставих тази година на плажа и в солената вода. Не може само да взимаш, трябва и да оставяш. От студения сезон очаквам много работа, много пътувания и малко снежни преспи.

irina yordanova
LZ: Какво носиш в чантата си сега?

– Клещи, Letherman, няколко кабела, ключовете си, гланц за устни, дъвки, Кърт Вонегът и Маркес, един сценарии, жълтият си тефтер с “да не забравя”, зарядното за телефона, няколко фактури, протомонето си и молив.

LZ: Кое е нещото, без което никога не излизаш от вас?

– Без слушалките си не излизам от вкъщи. Винаги трябва да имам опция да изключа атмосферния звук на града.

irina yordanova
LZ: Зад обектива ти си… ?

– … съсредоточена, целустремена, сериозна и леко притеснена. Когато застана зад камерата изпитвам чувство на много чиста и изключително силна любов. Сърцето ми започва да тупти бясно, хормоните на щастието стигат до крайчеца на косата ми, стомахът ми се обръща и краката ми се подкосяват като при дългоочаквана първа целувка, въодушевление и щастие изпълват всяко кътче на тялото ми. Света и всичко извън снимачната площадка спират да съществуват и няма земна сила, която да ме накра да мисля за нещо друго освен за това, което снимам.

LZ: Кога заставаш пред камерата си?

– Заставам само пред моята камера. Това е странен момент. Вероятно проява на лъвското ми его и желание за показ. Тогава просто съм видяла някаква картина в главата си и е много важно да я осъществя.

irina yordanova
LZ: Кои са твоите модни правила?

– Старая се да съм в крак с модните тенденции, но пречупени през моето виждане и усет за стил. Не обичам да привличам внимание с екстравагантни модни решения. Важно е цветовете и материите да са съчетани добре, а акцентите да са ненатрапващи се и симпатични. Залагам на спортно-елегантен стил, с привкус на предизвикателност.

LZ: Коя е най-любимата ти звучна дума?

– Мишница, хахах. Мразя думата манталитет!

LZ: Пожелай нещо на читателите ни.

– Пожелавам им да започват всеки от дните си така сякаш нещо хубаво точно днес ще се случи. Защото всичко се започва днес, а не от понеделник, от началото на месеца или от началото на новата година. Пожелавам им да вярват в мечтите си, да се събуждат с тях и силата всеки ден да правят крачки към осъществаяването им. Пожелавам им да не бързат и да не забравят, че за всичко има свое време.

Из гардероба на Ирина

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob

irina-yordanova-garderob-8

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob

irina yordanova garderob