priqtelstvo mejdu muj i jena

Привет, дами!

Отново е Петък и отново идва ред за рубриката, която като звънеца в училище отбелязва края на работната седмица. Днешната ни тема е също така заплетена, защото понякога фукционира чудесно, а друг път си остава в почивка перманентно. Съществува ли приятелство между мъжете и жените. Това е един въпрос, достоен за разсъжденията на древните философи и отговорът за неговото съществуване винаги е разделял мненията на две. Аз като един толерантен човек ще погледна въпроса от двете страни.

Приятелството.

Едно от най-прекрасните неща на света! Доверие, разбирателство, подкрепа, щастие и куп прекрасни моменти – на мен това ми звучи като просто една по-особена форма на любовта – чистата страна на човешките взаимоотношения, далеч от плътски и материални интереси. За приятелството са изписани хиляди романи, изпяти са милион песни и милиарди сърца са го изпитвали. На пръв поглед – чудесно! Какво обаче се случва с приятелството, когато смесим химията между двата пола? Шах!

Зародишът.

Странно е как точно двама души стават приятели. Някои се нуждаят от няколко дни, а други след две споделени шеги се чувстват все едно са се познавали от години. Тук също може би е намесена химията. Как обаче един мъж и една жена разграничават тази химия от „онази“ химия, която стряска пеперудите в корема? Аз си признавам честно, никога не ми се е случвало да се запозная с красиво момиче и да си кажа: „О, тя ще е една прекрасна приятелка и нищо повече!“. Не се заблуждавайте и вие, може да сме ви приятели, но това не значи, че сме слепи и не виждаме, че насреща ни стои жена. И след като интересът е бил спечелен, то ние, било то и от любопитство, ще пожелаем да опознаем човека насреща повече.

Израстването.

Когато споделяме, ние отваряме части от себе си за другите и ги пускаме в нашия свят. Може би тук се заформя границата между любов и приятелство… Всички сме гледали филма за момчето, което се влюбва в добрата си приятелка…Аз лично – няколко пъти! И тук приятелството „втасва“, защото то трябва да се съхранява на сухо място, далеч от „влагата“ на любовта. Границата е толкова тънка, че един ден просто се събуждане с песента на Maroon 5 „It was always you“ и светът ви изглежда по друг начин. За съжаление, често този процес е едностранен, а разочарованието почти гарантирано.

Ползите.

Факт е обаче, че често никой не „хлътва“ по другия. Да, вашият приятел ви е симпатичен и приятен, но неговото приятелство е по-ценно от чифт измачкани чаршафи, защото това, че се разбирате не значи, че ще сте добра двойка. Да имате приятел от срещуположия пол отваря дълъг списък от прекрасни ползи, освен всичко останали, които произтичат от самото приятелство:

 • За мъжете:
  • Куп приятелки, пред които ще ви хвалят, колко сте свестен
  • Добри женски съвети за тънкостите на флирта
  • Помощ при избиране на подарък за половинката ви
  • Верни съветници за външния ви вид (все пак жените четат повече модни списания)
  • Жените винаги са по-добри слушатели
 • За жените
  • Куп приятели, от които ревностно да ви пазят. Не, ние не си даваме приятелките просто ей така! Малко са и са ценни!
  • Не, за съжаление не знаем, защо гаджето ви ви се сърди!
  • Помощ при избиране на подарък за мъж, защото „Еми, то за мъжете няма нищо хубаво за подарък!“ вече е станало мит.
  • Домашен майстор на разположение. Все пак не сте длъжна да знаете, как точно се сменя крушка, контакт или фурна за вграждане.
  • Вярно рамо в тъжни моменти, което няма да ви съди и да ви брои лъжиците сладолед.

Приятелите и връзките.

Не знам кое е по-страшно за вас жените – мъжката компания, с която вашата половинка шумно унищожава алкохол или най-добрата му приятелка, на която споделя всичко. Важно е да се разбере, че приятелите не са врагове на връзките ви и те могат да съществуват паралелно. Никога не подценявайте силата на Най-добрия приятел. Вашата половинка, също както и вие, има нужда от това.

Важно!

Няма нищо срамно и лошо да се влюбите във ваш приятел. Това, обаче не бива да влошава отношението ви към него или нея. Ако решите да си мълчите и да пазите чувствата си в тайна, то тогава спестявайте и ревността, хапливите шеги и неловките моменти. Или споделете вашите чувства или се преструвайте качествено. Аз лично считам премълчаването за вид лъжа, а да лъжете приятел никак не е хубаво.

Съвет: Ако имате чувства – споделете ги! Може пък да се окажете по-смелата страна и отсреща също тайно да ви обичат. Има данни за хора, които са успели да излязат от „Зоната на приятелството“ и се радват на щастливи връзки.

Заключение.

По мое мнение приятелството между мъжът и жената е факт. Да, има си своите тънкости и особености, но това не го прави по-малко истинско. Децата никога не се притесняват от факта, че дружат с момиче или момче, защо тогава ние се замисляме. От друга стара приятелство без любов може, но обратното е невъзможно. За да сте наистина щастливи в една връзка, то до вас трябва да стои не просто любовник, а приятел. Рано или късно всеки любовник остарява, а всички си мечтаем за момента, в които остаряваме до най-добрия си приятел.

Пожелавам ви приятни почивни в компанията на вашите приятели! Порадвайте им се! Дали между тях се крие вашият най- добър приятел или бъдещата ви половинка, никой не знае, фактът е, че те ще ви донесат усмивки, за това ги дръжте здраво!

Ваш Франки