Зад обектива на стойностната клубна фотография

ivan ermenkov

В последно време фотографията привлича огромния интерес на любителите на този тип изкуство. Голяма част от хората имат желанието да бъдат заснети пред обектива на професионалната фотография и да запечатат определен момент или събитие от техния живот. Това желание се пренася и към клубната фотография – и защо не – парти вечер, хубава музика, спретнат външен вид, приятна компания, няколко питиета, които са склонни да добавят още малко позитивно настроение и за завършек страхотна снимка на всичко описано! Колко лесно звучи, нали?

ivan-ermenkov

Обаче, за да се получи един стойностен кадър са необходими доста неща, като на първо място са опитът и талантът на фотографа. Когато те са налице той знае как да те предразположи и да застанеш по подходящ начин, който е да е далеч от този тип в някое районно управление, в което ти казват „Погледни тук и не мърдай!“ и после излизаме като туко-що гръмнати зайчета на паспортите. Аз лично спадам към онзи не малък процент от хората (98%), които не се харесват на личната карта. Но няма как да имаме каквито и да било претенции към подобен служител, защото това не му е професията, той/тя не е фотограф. Но когато човекът, който ни снима има професия на такъв, то тогава може да отправяме нашата критика.

ivan ermenkov

Нощните кадри са може би едни от най-предизвикателните за фотографите, защото светлината е оскъдна, а клубната фотография, с нейните лазери и светлинни ефекти е като вражеска среща за апарата. Event photography е нещо различно от фотография от нощен клуб. Това е конкретно събитие със съответен пулс, който е определен в онзи момент и който трябва да бъде уловен и пресъздаден именно чрез фотографията. Ако приемем, че това е разказ и вие сте главните герои – хората, които ще бъдат заснети, то разказвачът определено е фотографът. Повечето топ клубове по света усещат магията на event photography и залагат на нея, защото тя показва атмосферата на конкретна вечер и духът на клуба.

ivan-ermenkov

Това нещо навлезе и в България, като повечето клубове вече имат фотографи или т.нар. разказвачи. Ако трябва да се спрем на едно българско име с необходимия талант да пресъздава атмосферата и пулса на събитията, то с лекота можем да кажем Иван Ерменков – смесица между парти клубър и добър фотограф, той определено е подходящ разказвач на една клубна вечер с щастливи, усмихнати и веселящи се хора. Наблягаме на парти клубър, защото за да заснемеш точния момент, освен че трябва да имаш добра техника, необходими умения, но и усет към музиката и веселбата и до такава степен да си запознат с тях, че без проблем да прецениш, кога хората ще достигнат до пиков момент, който да бъде заснет.

ivan ermenkov

Когато работиш в клуб, независимо дали работното място ти е зад бара или зад обектива, ти трябва да носиш заряд на хората, който знаеш как да им го предадеш. Никой не иска да вижда намръщени и отегчени лица срещу себе си. Когато говорим за клубна фотография не на последно място от значение е и самата обработка, която се прави на кадрите. Когато имаш необходимите познания по стандартите на фешън и бюти фотографията и имаш желанието да обработиш всяко лице индивидуално, а не да ползваш автоматичен филтър за всички лица на снимка, независимо дали са мъже или жени, това в крайна сметка осезаемо се забелязва.

ivan-ermenkov

Хубавото е, че в нашата страна започна да се търси качество дори и в подобен тип неща. Ако снимката е с добро качество, с палитра от цветове, правилен фокус, откроява се задния амбиентен фон, то несъмнено хората ще си я споделят и ще бъдат доволни и ще имат желанието когато са в определено заведение именно същият фотограф да заснеме момент от вечерта. Хората, които са се докоснали до работата на Иван Ерменков, неговите кадри и самият той като личност спокойно могат да кажат, че той притежава необходимия талант, огън и заряд, който няма как да не те завладее когато той е с обектива в Bedroom Premium и Bedroom Beach и те прикани за една снимка с чаровната си усмивка. А за хората, които още не са се докоснали до него можем да кажем – Опитайте, със сигурност няма да съжалявате!

Още за Ivan Ermenkov Photography