Кино

34 неща за Уолт Дисни

yolt disni

yolt disni

Мислите си, че познавате добре гения, който стои зад една цяла индустрия построена върху мечти, приказки и въображение? Мислите си, че познавате човека, който стои зад най-известната мишка в света? Вижте едни от най-интересните подробности, навици и тайни около живота на легендарния Уолт Дисни.

Интересни факти и неща за Уолт Дисни

Шефът е тук: Всеки път, когато Уолт Дисни тръгва по коридора, се изкашля, като че ли да даде предупредителен знак, че e в сградата.

Страхотните идеи: Ако служител на Disney отиде на среща и казва: „Имам страхотна идея,“ Уолт му отвръща: „Аз ще ви кажа дали е страхотна. Точно сега имате една идея.“

Прякори: В детството приятелите са му викали Дис.

Малка знаменитост: Канзас Сити заема специално място в сърцето Уолт. Той продава късометражните си анимации на малка театрална верига, базирана в Канзас Сити. Таксите дори не покриват усилията, които е положил над рисунките, но това му носи слава. Според Уолт, „Първата ми малка слава дойде там. Бях малка знаменитост.“

Баща и син: Уолт и баща му, Елиас имат много бурна връзка. Елиас има много неуспешни бизнес начинания като по този начин, не се радва на малките успехи на сина си. Той дори стигна дотам да му каже, че Уолт не трябва да очаква успехите му да траят дълго.

Съдбата се намесва:  Братът на Уолт – Рой Дисни, вече живее в Лос Анджелис, когато Уолт се мести там. Рой му предлага да продава прахосмукачки, като него самия, за да припечелва пари. Уолт обмисля над съвета му преди съдбата се намеси с името Маргарет Уинклър, дистрибутор на анимации от Ню Йорк и единствената жена в бизнеса. Тя си спомня за една от анимациите на Уолт „Алис“, която е гледала в Cartoon Land и пожелава да види крайния резултат. Когато Уолт праща кадрите в Ню Йорк, тя отговоря, че е готова да плати $ 1500 на епизод.

yolt disni

 

Любов: Уолт среща бъдещата си съпруга Лилиан в офиса на Disney Brothers Studio (който Уолт създава с Рой).

Брат срещу брат: Защо Disney Brothers Studio се превъръща в Walt Disney Studio? Уолт смята, че неговата творческа визия е тази, която се продава, не тази на брат му.

Късметлийският заек Осуалд: Преди Мики Маус, има Заекът Осуалд. От Universal искат с Уолт да направят 26 епизода с Осуалд, но по-голямата част от работата правят служителите на Уолт. В крайна сметка Уолт губи правата върху Осуалд, както и неговата дистрибуция.

Main Street, САЩ: Трудният за Уолт период всъщност засажда семената за Дисниленд. Той не е подозирал, че когато той пътува през Марсълин, Мисури (където той живее, известно време), живописната картина, която е заседнала във времето в малкия град ще се превърне във визията за Main Street. Според тези, които познават добре Уолт, Марсълин е единственото място, където той е можел да бъде отново дете.

Мортимър Маус: Ако бяха оставили на Уолт да избира името на Мики Маус щеше да се казва Мортимър. Съпругата му Лилиан го убеждава, че това е ужасно име и го кара да го смени на Мики.

Популярността на Мики: Защо Мики става толкова популярен в онези ранни години? Той е агресивен характер, които винаги в крайна сметка излиза на върха, което наистина резонира обществото по време на Депресията.

yolt disni

Парите говорят: Истинските Мики Маус клубове започват да поникнат нагоре към местните театри (виж страховитата снимка горе). Точно тези клубове дават доходна идея на Рой Дисни – лиценз!

Колекциите: След като феновете могат да си купят Мики Маус стоки, часовникът на Disney става най-популярният часовник в Америка за $ 3,95.

 Уолт + Мики: Уолт Дисни счита Мики Маус за свое алтър-его. Той казва, че е по-близък на Мики от всеки друг.

Семейството: Когато идва времето да имат семейство, съпругата Уолт – Лилиан, е тази, която не е толкова сигурна. Всъщност, той я убеждава в това и прави планове за изграждане на голяма къща. За съжаление, Лилиан абортира и Уолт се хвърля обратно в своята работа.

Нервен срив: След спонтанния аборт на Лилиан, Уолт настоява, че е добре. Чак през 1931 г. си признава, че преживява нервен срив и „преминава през Ада“. Той дори признава, че е стигнал до точката, в която води разговор по телефона и започва да плаче.

Нов начин на живот:  Като част от възстановяването си Уолт и Лилиан отиват на почивка. По време на пътуването той разбра, че има много повече в живота от работата и хобитата му, които включват конна езда и поло.

Белег на времето: След нервния срив „Забавни Симфонии“ дебютира и аниматорите и карикатуристи отчаяно искат да работят с Уолт. Неговият персонал нарасва до 200 души, предимно мъже. В действителност, жените масово работели в отдела за мастило и боя.

Момичетата на тати: Уолт е на 35 години, когато Лилиан ражда дъщеря им Даян. Малко след това, Дисни осиновява дъщеря си Шарън.

Снежанка и седемте джуджета: След като започват препродукцията за „Снежанка и седемте джуджета“ , Уолт води живи животни в студиото, за да може аниматорите да изучават техните движения. На всичкото отгоре, Уолт дори кара своите аниматори да взимат уроци по актьорско майсторство, така че да могат да разбират по-добре човешките мимики и поведение.

Карпално-тунелен синдром: За „Снежанка и седемте джуджета“ са били необходими повече от 200,000 отделни рисунки.

Човешки емоции: Уолт разбира, че е наистина успешен в анимацията, когато публиката на премиерата на „Снежанка и седемте джуджета“ започва да плаче по време на сцената, където тя умира. Уолт успява да изкара човешка емоция с анимация.

 yolt disni

Успех: „Снежанка и седемте джуджета“ е толкова успешна, че позволява на Уолт да изплати дълговете си. Харвард и Йейл дават на Уолт почетни степени за създаване на нов език в изкуството.

Унищожителен подарък: Финансовият успех на Уолт и Рой им предоставя възможност за изграждане на дом за своите родители – Елиас и Флора, които се местят в Лос Анджелис. За 50-та годишнина от сватбата на родителите си, братята купуват къща, която според продуцента Дон Хан, е била построена от нулата с помощта на студийните работници, които както се оказва не знаят какво правят.

Високи цели: Уолт си поставя почти непостижими цели за себе си и компанията му. Той да произведе нов пълнометражен филм на всеки шест месеца, и почти всички да са от фолклорни разкази и приказки.

Трагедия: През тези години (през 1938 г., за да бъдем точни), Уолт получава обаждане един ден, че е имало повреда на отоплителната система в къщата Елиас и Флора Дисни. Родителите му са претърпели отравяне с въглероден окис, и Флора е починала. Уолт заминава за погребението й и веднага след това се връща обратно на работа. Той никога повече не говори за инцидента. Според историците, киното е предлагало на Уолт начин, чрез което да изрази чувствата си, който не може в личния си живот.

Отсъствието на майката във филмите на Дисни: След смъртта на майка му, Уолт става обсебен от идеята за филмови теми, свързани с аутсайдери, борещи се да бъдат приети, както и изкушение, загуба, изкупуване на греховете, оцеляване и т.н. Той е категоричен, че Disney Studios не правят анимации вече. Те правят изкуство, а изкуството има по-висок стандарт.

Креативна обсебеност: „Пинокио“, „Бамби“ и „Фантазия“ са създадени по едно и също време, но Фантазия, привлича най-много вниманието на Уолт. Когато се е стигнало до „Пинокио“, Уолт се чудел как да направят куклата по-симпатична.

Тайни разходи: Когато Disney надскача Hyperion Studios, Уолт купува 51-акра земя в Бърбанк без да каже на брат си, който е извън страната.

Чисто и ново: Новото Disney Studios в Бърбанк е Диснилендът на офис сградите. Уолт иска толкова съвършено студио, че никой да не иска да си тръгне. Цялото място е климатизирано и има ресторант, кафе-сладкарница, фитнес зала с бивш член на шведски олимпийски отбор под ръка, за да тренира служителите, както и бензиностанция и магазин за ремонти. Но тези удобства не са били за всички, а най-вече на по-високо стоящите мъжки кадри.

Изгубена връзка: Когато Уолт става по-успешен, той губи връзка с преуморените и нископлатените си служители, които в крайна сметка започват да се бунтуват срещу него. Дори Арт Бабит – един от най-близките му приятели и съюзници (човекът, създал Гуфи) застава срещу него. Но Уолт не иска да чува критики и уволнява Бабит. Нещата се влошават, когато през 1941 г. 200 от служителите на Уолт правят демонстрации извън студиото.

Справяне със ситуацията: Как се справя Уолт с арт отдела и другите служители, които го напускат ходене? Той заминава извън града и се отдава на 10-седмично работно пътуване до Южна Америка (където тълпи и фенове се събрат около него), за да остави Рой да се справи с всичко случващо се в студиото в Лос Анджелис.

Смъртта на Елиас: Уолт е в Южна Африка, когато баща му Елиас, внезапно почива, но Уолт не се връща у дома за погребението, за радост на Рой. След като Уолт се връща, Рой вече е успял да преговори с работниците и те са получили това, което искат. Според историците обаче,  Уолт повече никога не чувства студиото като свое семейство.