LAZARA.bg представя: „Чаках точно теб“ от Стефана Белковска

чаках точно теб

„На дебютната творба на Стефана Белковска не й подхожда етикетът „пореден чиклит.

Тя е психологически роман за изкуството да допуснеш хората до себе си и да им прощаваш, докато разбиват сърцето ти.

Любовта в „Чаках точно теб“ е разнолика – убежище срещу кошмарите от миналото, но и бездна от полюсни емоции.

А най-жестока става тогава, когато се превръща в разменна монета. 

Потопете се в животите на Анина и Джейсън, Марк и Алекс, Майкъл и Ейнджъл, докато пътешествате с героите из романтичния Лондон и чувате в главата си музиката на „Тъндърсторм“.

Бъдете готови за книга, чийто прочит ще ви остави без думи.“

 Петя Димитрова, редактор на книгата „Чаках точно теб“. Издателство:“Фабрика за книги“

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

„Трудно е да кажеш нещо за книга, която те е оставила без думи. Бъдете готови да се върнете в моментите, когато сте били най-щастливи и в тези, в които сте дишали на пресекулки от страх. Изживях хиляда живота за минути – в часовете, в които се потопите в редовете на Чаках точно теб, всички нечии вселени ще станат ваши вселени. Това не е поредната романтична история, това е роман за смелите – тези, които имат куража да умират от любов и да оцеляват след нея. А любовта никога не умира – тя се преражда, дори когато мислим, че вече е изпепелена. Но дали се завръща такава, каквато очакваме?“

Ралица Генчева, автор „Този път, за да ме чуеш“ / Charly Wilde

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

чаках точно теб

Младите и талантливи хора на България, които будят възхищение и гордост, винаги са имали подкрепата и трибуната на LAZARA.bg. Ето защо имаме удоволствието да ви представим за пореден път именно една такава дама, която голяма част от вас вероятно вече добре познават от редовните публикации в блога й, както и от вълнуващите й пътеписи в сайта ни, а друга – ще имат възможността да открият сега и да продължат да очакват още неща от нея за в бъдеще. Тя е очарователна и удивителна, тя е вдъхновяваща и енергична, тя е Стефана Белковска.

Нетърпеливи да научим всичко ново, което се случва около нея и романът й, който излиза в книжарниците през този месец,  а премиерното му представяне ще бъде на 23-ти ноември в клуб РМ в София, на което ние от Lazara.bg ще имаме честа да бъдем официални медийни партньори. Именно затова, решихме да отпразнуваме Деня на народните будители с едно приятно и увлекателно интервю с младата авторка.

LZ:Откога пишеш?

 – Пиша откакто се помня. Като дете обожавах да рисувам и си правех собствени комикси с измислени истории и герои. После пишех приказки, които отново илюстрирах сама. Първото ми признание беше, когато бях на 14 и спечелих първо място на конкурс за най-разтърсващо любовно писмо до Леонардо Ди Каприо  (смее се).

LZ:  Как се роди мечтата ти за книга?

 – Мисля, че тази мечта винаги е живяла в мен, затова не мога да определя кога точно е съзряла за първи път в съзнанието ми. Винаги съм искала историите, които пишех, да бъдат превърнати в един завършен роман, който да бъде публикуван.

LZ: Колко време ти отне да напишеш историята?

 – И малко, и много. Истината е, че започнах да пиша историята на „Чаках точно теб“, когато бях на 16. Имах една голяма тетрадка, изписана от първаta до последнаta страница, която обаче в последствие загубих. Едва миналата година реших, че е време да завърша тази книга. Написах „Чаках точно теб“ за два месеца. Всъщност, написах толкова много страници, че се наложи да ги разделя на две, затова очаквайте и продължението на историята.

LZ:  Кои са главните герои и имат ли си физически образи или са плод на художествена измислица?

 – Няма как да създадеш образ, без да си го видял, без да си чул за него или без да е съществувал някъде в твоето съзнание. Не бих казала, че героите ми са прототипи на някоя съществуваща личност. Те по-скоро са съвкупност от различни хора, които съм срещала в моя живот, доукрасени литературно и художествено от моето въображение.

чаках точно теб

LZ: Защо избра Лондон за мястото, където се развива действието?

 – От дете мечтая да отида в Лондон. Започнах да уча английски, когато бях на 5 и учебниците ни бяха пълни със случки, които се развиваха в града, с много снимки и описания. Влюбих се в този град без да го познавам. Имах щастието и възможността да го посетя за първи път, едва когато бях на 27. След това започнах да се връщам отново и отново там, винаги, когато имам възможност. Лондон ми е дал много вдъхновяващи истории и аз обожавам този град, беше естествено да пренеса романтичната история на героите ми там, защото исках и читателите да се докоснат до вълшебството, което самата аз винаги намирам в него. А то определено е много!

LZ:  До колко се разпознаваш ти самата в някой от героите си?

 – Хмм, интересен въпрос. Читателите винаги си мислят, че когато пишеш в стил чиклит, то ти олицетворяваш главната героиня. Разликата в „Чаках точно теб“ е, че не целият роман е написан изцяло в този стил. Исках да пресъздам гледната точка на героинята, но и да разкажа историята отстрани. Там, обаче, в нейните лични разсъждения, на повечето места, мога да кажа, че разпознавам себе си, въпреки, че Анина е доста по-различна от мен или по-скоро от тази мен, която съм сега. Тя въплъщава в себе си и едно мое аз, когато я създадох, когато бях на 16, затова и самата героиня е толкова различна и се променя през целия роман. Всъщност май като самата мен (смее се).

LZ: Главната редакторка на BGkniga Петя Димитрова казва, че това е психологически роман за изкуството да допуснеш хората до себе си и да им прощаваш, докато разбиват сърцето ти. Как ще определиш тази нейна реценция?

 – Благодаря на Петя Димитрова за най-точното определение на романа, което дори самата аз не бих могла да намеря. Историята за момичето, което бяга от миналото си, не защото го е страх от него, а защото го е страх от неяснотата, която то носи, историята за момичето, което не допуска хората до себе си и си тръгва първо, за да не бъде изоставено – на кого не е позната? Колко от нас са се затваряли в себе си и дори привидно да имат много приятели, всъщност допускат само един-двама до истинската си същност? Но там някъде винаги се намира човек, който сваля всички наши бариери, всички наши защитни стени и ни кара да се открием напълно. Да, този човек има и най-голямата сила да ни разруши до основи, но разрушаване ли е това наистина или необходимост да се изградим наново, защото никога не сме били цели? На кого не са му разбивали сърцето и кой не е прощавал въпреки това? В „Чаках точно теб“ не разказвам само за любов, разказвам за изборът да се влюбиш, изборът да простиш дори, когато ти разбиват сърцето, изборът да се промениш в името на любовта и да останеш себе си, дори когато всичко наоколо крещи да бъдеш някой друг.

чаках точно теб

LZ:  Ти си правнучка на известния художник Асен Белковски, който се изявява и като поет и литературен преводач, и първата от рода, която продължава делото му. Разкажи нещо повече за дядо си.

 – Когато бях дете, майка ми ме водеше в катедралата „Александър Невски“, за да ми покаже иконостаса, нарисуван от прадядо ми – Обезглавяването на Йоан Кръстител. Бях много впечатлена и обожавах да ходя там и го правех всяка седмица. За съжаление, не познавам прадядо си, но се гордея с делото му и съм щастлива, че нося фамилията Белковски и най-вече, че имам възможността да продължа делото на великите хора от този род.

 LZ: Какви са бъдещите ти творчески планове?

 – Подготвям втората част на „Чаках точно теб“, а също така в главата ми се върти историята за трети роман. Искам да развивам писателския си потенциал и смятам да работя усилено върху това.

LZ: Какво да очакват гостите ти на представянето на романа „Чаках точно теб“ на 23-ти ноември в клуб РМ?

 – Една забавна вечер! Ще поговорим за романа, а моите прекрасни гости Константина Живова (водеща и автор на романа „Завинаги“), Гери Турйиска (създател на проекта „Пощенска кутия за приказки“) и Ралица Генчева (автор на стихосбирката „Този път, за да ме чуеш“) ще прочетат любимите си откъси от него. И тъй като „Чаках точно теб“ е и роман, посветен на музиката, моите близки приятелки и невероятни певици Вяра Атова и Валентина Александрова ще изпълнят едни от най-красивите песни, които всички ние познаваме и обичаме. Ще бъде една прекрасна вечер, изпълнена с много положителни емоции!

LZ: Кога излиза романът „Чаках точно теб“ на пазара?

– Очакваната дата е 10.11.2016 – същата, на която можете да видите и трейлъра към него! Аз лично нямам търпение, а вие?

Из  „Чаках точно теб“ от Стефана Белковска

чаках точно теб

 

Лондон.
Блясък. Слава. Пари.
Тя мечтае за любов.
Той мечтае за любовта на целия свят.
Анина цял живот бяга от миналото си и не допуска хората до себе си. Всичко обаче се променя в мига, в който среща Джейсън – изгряваща поп звезда със смели мечти за звездно бъдеще, свикнал да се бори за онова, което желае. Да спечели сърцето на Анина обаче се оказва по-лесно, отколкото да го запази. Когато групата му оглавява класациите на Острова, Джейсън се потапя в морето на славата и връзката с Анина остава на заден план.
По-силни ли са кошмарите на миналото от смелостта да се пребориш за човека, когото обичаш?
Можеш ли да избягаш, когато всички пътища водят назад?
Колко всъщност струват мечтите, когато любовта се превръща в разменна монета?

чаках точно теб