Да бъдеш шотландец от Шон Конъри и Мъри Григър

da-badesh shon konari da badesh shotlandec

Шон Конъри, ех, Шон Конъри!

Ако всички мъже остаряваха като него, светът щеше да е едно прекрасно място…

Но като оставим това настрана, този мъж е толкова талантлив, че множеството му дарби са по-впечатляващи дори от външния му вид. Актьорските способности са известни на всички, освен това той се справя блестящо и като продуцент, а притежава и заложби за голф. С книгата си  „Да бъдеш шотландец“ Шон Конъри доказа, че на всичкото отгоре умее и да пише. Разбира се, помага му и професионалист – Мъри Григър – сценарист, режисьор и музеен куратор.

Да напишеш автобиография е цел, която много известни личности си поставят. Някои се справят прилично, други съвсем не. Но Шон Конъри отново показва, че притежава по-изискан стил, по-възвишен поглед, по-интересна сетивност. Защото той написва не просто автобиография, воден от егоистични подбуди да представи живота си, а сътворява книга за една от най-големите си любови – а именно родната си Шотландия. Това е мъж, който като моряк на едната си ръка татуира “мама и татко”, а на другата – “Шотландия завинаги!”. Това е мъж, който твърди: “Трите големи страсти на моя живот, като изключим, разбира се, Мишлин, с която сме женени от 1970 година, са актьорската ми работа, спортът (най-вече голфът), и Шотландия”.

Да бъдеш шотландец…да бъдеш Шон Конъри

Още със замисъла си Конъри печели уважението на читателите. Защото няма как обичта към собствената ти страна, привързаността към корените ти, уважението към предците, да не събуди желанието всеки от нас да се гордее така със собствената си страна, и да го изразява така достойно.

Разбира се, в книгата се разказва и за живота на Шон Конъри, защото неговият път, кариерата, копнежите и амбициите му са неразривно преплетени с живота и историята на родната му страна.

Дори и за мен като човек, който от години чете за актьори и филми, тази книга разкри не една изненада относно живота на неповторимия шотландец:

– че още от 9-годишен става сутрин в шест часа, за да разнася мляко;

– че, когато по време на войната учениците трябва да се явяват на уроци в богаташка къща, младият Конъри не е допуснат, защото домакинята разпознава в него момчето, което сутрин й носи мляко и му тръшва вратата под носа. И най-вече, че той не го приема като обида, а напротив, отново с типичното си положително мислене заявява: “за мен това означаваше, че ще имам повече свободно време за футбол”;

– че е бил обсебен от футбола и че когато на 12 години е приет в престижно училище, Шон категорично отказва да учи там, защото разбира, че в него се тренира единствено ръгби;

– че на 13 години вече официално е “количкар на млекарница” и с неповторима гордост се хвали, че има собствена каруца;

– че след години става моряк, но не се справя със службата и с парите от обезщетението от флота си купува мотоциклет;

– че, когато работи в дърводелска фирма за полиране на ковчези, понякога няма пари да си плати пътя от работа до вкъщи и остава да преспи в някой от ковчезите;

– че освен това работи и като модел в Единбургския колеж по изкуствата, спасител на басейн, в печатница, охранител пред зали по танци, професионален футболист, но толкова за кратко, че получава само 35 паунда хонорар;

– че се занимава с бодибилдинг и дори участва в “Мистър Вселена”;

– че първата му роля в театъра се състои в това да реже дърва на сцената.

 Шон Конъри разказва живота си без превзетост и с огромна доза самоирония

Това не са спомените за едно бедно детство и доста трудно юношество, каквито реално са били, а напротив – това е разказ за един младеж, който се е чувствал щастлив, макар и да не е разполагал с много. Актьорът е категоричен: “Когато бях млад, не съм мислел, че нещо не ми достига, защото нямах с какво да правя сравнения. И в това има някаква свобода”.

Въпреки че Конъри е образ, който е толкова магнетичен, че си заслужава написването на много повече от една книга, “Да бъдеш шотландец” отделя много повече внимание не на актьора, а на драматичната история на една малка страна, изпадала в зависимост и воювала през вековете за самоопределение, страна със забележителен принос към световната култура и световния технически прогрес.

Конъри започва с това как обича да дразни свои приятели от САЩ като им обяснява, че държавата им е създадена от шотландец. А след това ни предоставя десетки любопитни факти, като например, какво общо имат синът на великия шотландски поет Осиан и наградата на филмовата академия, известна като “Оскар”, доколко бойните сцени от “Смело сърце” отговарят на действителни факти от шотландската история и защо наричат Единбург “Атина на Севера”.

Актьорът с гордост ни представя шотландските писатели, поети, художници, философи, откриватели, спортисти. Той пламенно говори за всеки един от тях, с такова преклонение, че не е трудно да ни зарази с възхищението си. Конъри няма нужда да ни убеждава, че обича родината си, във всяка негова дума си личи до каква степен сърцето му завинаги ще си остане там, в зелените хълмове на тази обвеяна от митове страна.

Но това не е просто учебник но шотландска история или енциклопедия на шотландските интелектуалци, това е толкова богата книга, че несъмнено обогатява и самите нас.

“Да бъдеш шотландец” е един позитивен и горд разказ за един пълноценен живот и една велика страна. А най-хубавото е, че всичко това е украсено с огромна доза чувство за хумор. Ето един пример – когато медиите пишат, че Шон Конъри е посещавал същия колеж като Тони Блеър, актьорът не отрича, но с усмивка уточнява: “Така е, само че аз съм го посещавал само, за да занеса млякото”. Това много точно илюстрира духа на книгата – един човек, който разказва живота си без превзетост и с огромна доза самоирония. Всеки писател, който го умее, си заслужава да бъде четен!