Книги

Последната гара от Джей Парини

poslednata gara djei parini

poslednata gara djei parini

Лев Толстой – велик писател, мислител, духовен водач; личност, за която има написани десетки книги; образ, вдъхновил не един писател и поет. Сред цялото това множество от произведения се спираме на „Последната гара“. Първото, което прави впечатление е, че това е роман, написан от американец. Нима американец би успял да се докосне до руската душа? Категорично в този случай – да!

Последната гара от Джей Парини

Джей Парини е преподавател по английски език в колежа Мидълбъри, Вермонт. Писал е биографии на Джон Стайнбек, Робърт Фрост и Уилям Фокнър, редактор е на “Оксфордска енциклопедия на американската литература”. Той прави сериозно проучване, преди да напише този роман; проучване, достойно за докторска теза. Чете (освен произведенията на Толстой, разбира се) различни негови биографии, изнамира редки копия от дневници на негови приближени, дори лични писма на самия Толстой.

Това е може би най-ценното в книгата – защото макар че тя е художествена проза, изказванията на великия писател, разсъжденията му, както и цитираните откъси от писма са базирани на истински негови думи. Това превръща романа в прекрасен начин Толстой да оживее пред нас и да се докоснем до гения му.

Авторът избира да опише само последната година от живота на емблематичния писател, защото точно този период е бил обект на множество дискусии и спекулации. Дискусии, защото в края на живота си Толстой е изправен пред труден избор – да завещае ли правата върху творчеството си на своите наследници или да “освободи” произведенията си от права и да ги остави на народа. Изключително интересно – как толкова наболелия днес въпрос за авторските права и свободната култура е вълнувала умовете още преди повече от сто години. Толстой е искал да изгради литературното си завещание в синхрон с тази структура на света, в която е вярвал в края на живота си – че всички хора са равни.

Всъщност в това се крие причината Толстой да има толкова много последователи не просто като писател, а и като мислител – защото освен чистата художествена стойност неговите произведения съдържат препоръки за начин на живот, който спасява душата на човека.

Най-силното в творчеството на Толстой е именно търсенето на житейска опора, търсене на висш смисъл на живота. Точно такъв е описан в “Последната гара” – разсъждаващ върху смисъла на живота, търсещ правилния път, събиращ последователи. И като всеки велик човек той е бил заобиколен както от добронамерени, така и от не толкова добронамерени последователи. Ще съумее ли Толстой да намери така жадуваното спокойствие и ще разбере ли кои са истински любящите около него и кои – просто лешояди? Предстои тежка битка за душата му.