simptomi na cvetna bremennost

Много жени разпознават късно явните признаци и симптоми на цветна бременност и с изненада разбират, че са бременни. Това понятие от медицината описва състоянието, при което през първите няколко месеца от бременността се наблюдава кървене, което много наподобява месечен цикъл. То се предизвиква от хормонален дисбаланс на организма на жената, когато зачене. Обикновено, когато всички хормони функционират нормално,  мозъкът дава команда на хормоните да спрат менструацията, за да може бебето да се развива правилно. Ако хормоните не изпълняват своите нормални функции, обаче,  мозъкът  се обърква и в матката се концентрира голям брой хормони, които се стремят да й помогнат да се подготви за предстоящата бременност. Така се предизвиква т.нар. цветна бременност.

Може да мислите, че имате редовна менструация, но да изпитвате дискомфорт, характерен за ранната бременност като болка или подуване на гърдите, гадене, повръщане, отпадналост, световъртеж, болки в кръста, главоболие, внезапно желание за храни, които до сега не сте харесвали или погнуса от такива, които са ви били любими,  промяната в настроението, както и честото уриниране. В редки случаи, е възможно, жената да разбере че е бременна, чак когато усети ритник отвътре. Цветната бременност може да протече дори и без никакви други оплаквания и симптоми, което я прави трудна за диагностициране. Ето защо, при най-малки съмнения за това, може да се направи домашен тест за бременност, закупен от аптеката или да се насрочи час за консултация с гинеколог.

Има, обаче, признаци и симптоми на цветна бременност, които могат да ви подскажат нещо нередно и различно от обичайното.  Начинът, по който преминава месечния ви цикъл като цяло минава по-различно. Ако обикновено ви измъчва болезнена и обилна менструация, при цветна бременност тя ще прилича на  кафеникаво зацапване, подобно на онова през последния ден. Освен това е възможно да ви „навести“ по-рано или по-късно отколкото очаквате и да бъде по-краткотрайна.

Цветната бременност е често срещано явление. Тя не застрашава нито плода, нито майката. Но съществуват и по-крайни случаи, при които тя може да бъде признак на извънматочна бременност или друг гинекологичен проблем. Това състояние може да продължава през всичките девет месеца, но при някои жени трае само първите няколко месеца. Причина за това може да бъде захващането на ембриона за маточната стена, която е богата на кръв.

Ето защо е препоръчително веднага, след като забележите каквато и да е промяна във физическото ви състояние или обикновено протичащия ви месечен цикъл, да направите консултация с гинеколог. Нормално е да объркате симптомите на цветна бременност с обикновена настинка, особено ако ви е за първи път.