Щастието не се оценява и пресмята в пари, а в броя на миговете, които спират дъха ни и оставят траен отпечатък в ума ни, но за да изживеем тези вълшебни мигове, все пак имаме нужда от финансови средства. Светът е материален и е неразумно да считаме, че можем да бъдем напълно щастливи и спокойни без стабилност и сигурност за утрешния ден. Почти всеки от нас в някакъв момент от живота си ще се сблъска с временно финансово затруднение, ще е изправен пред избор поради недостиг на средства. И в това няма нищо страшно, ако не превърнем затруднението в правило и норма.  Ще ви помогнем да си гарантирате сигурност и щастлив финансов живот с няколко лесни за следване съвета.

7 съвети за щастлив финансов живот

Колкото повече, толкова повече. Преди да се зарадвате, че ви даваме зелен светофар да харчите, бързаме за споменем, че се отнася за доходите. Не отказвайте инвестиция или работа, предлагащи допълнителна доходност. Дори в момента да сте затрупани от задачи и да разполагате с достатъчно средства, това може да се промени в негативна посока много скоро. Парите никога не са твърде много и не са в повече.

Колкото по-рядко, толкова по-добре. Отнася се за неразумното харчене и необмислените покупки. Не ви съветваме да пестите от качествена храна или от необходимото за уюта и бита, но е добре да се замислите дали наистина имате нужда от още един скъп телефон, само защото ви е харесал. Поставете си лимит на дневните разходи или сума, над която е редно да обмислите покупката внимателно, преди да посегнете към парите или кредитната карта.

теглене на кредит

Като казахме кредитна карта. Тя е удобна, улеснява ви, дава ви свобода. Но си позволявайте да я използвате само за задоволяване на неотложни и важни потребности. В противен случай картата се превръща от удобство в бреме, което не прави финансовия ви живот спокоен и щастлив в дългосрочен план.

Повишение. Не се притеснявайте да обсъдите с ръководството увеличение на заплатата си, ако се справяте отлично, носите добри приходи на фирмата и не сте получили и стотинка над договореното от години. Ако заплатите в бранша ви вървят нагоре, а вашата е застинала, време е за труден, но полезен за вас разговор. Само внимателно преценете текущото финансово положение на работодателя, за да не се окажете на борсата вместо с мечтаната по-добра заплата. Ако вече сте без работа и се нуждаете от финансови средства до намирането на ново работно място, подходящо за вас е тегленето на кредит без доказване на доход.

теглене на кредит

Бели пари за черни дни. Ако сте пестеливи и разумни, може да съкратите разходите и да спестите пари без лишения. Нов тарифен план за телефона, обединяване на кредити и задължения, по-добър договор с доставчика на интернет и телевизия – всички те ще окажат положително влияние върху бюджета ви, ще ви помогнат да намалите разходите и да съумявате да заделяте процент от заплатата си, за да си осигурите спокоен финансов живот и средства за непредвидени нужди.

Винаги навреме. Плащайте навреме вноските по кредитите си, за да не трупате допълнително лихви и да не се окажете с лошо кредитно досие. Не водете живот на кредит и не използвайте кредити, за да закупите луксозно жилище, ако не може да си го позволите. Ограничете се до по-скромен дом. Парите, получени чрез кредит, не са подарък. Те се връщат. С лихвите. А наличието на кредит, който едва изплащате години наред, не се припокрива с разбирането за щастлив финансов живот.

теглене на кредит

Поставете си конкретни цели и съставете бюджет. Когато спестявате средства за определена цел, значима и важна за вас, ще бъдете много по-мотивирани да внимавате с разходите и да се стремите към увеличаване на приходите си. Харчете за нещата, които правят вас и любимите ви хора щастливи и инвестирайте повече в спомени, отколкото във вещи.