bukuresht zabelejitelnosti

Букурещ забележителности в столицата на Румъния.

Столицата Букурещ лежи на земята на древна Влахия в южната част на страната. Основан през 1459 г., градът става столица на Румъния през 1862 г. и в момента е най-големият културен и индустриален център на страната. Букурещ оставя доста амбивалентно впечатление. От една страна, това е интересен исторически център с богата архитектура и много исторически паметници. От друга – там се намират стотици сгради с безлична архитектура, пренебрегвани заради незавидното икономическо положение в страната. Историята на Букурещ включва нашествието на Османската империя, световни войни, пожари, наводнения и различни режими на революцията. Всички тези събития са засегнати появата на столицата, засягайки също така и бившата й красота. Типичните сгради на социалистическата ера и многото фабрики са превърнали Букурещ в един град на контрастите. Монотонни сиви, стоманено-бетонни сгради, граничещи с архитектурните шедьоври на миналите векове, дворци и паметници са част от характерните забележителности в Букурещ.

Букурещ забележителности

bukuresht zabelejitelnosti

Дворец на Парламента

В Букурещ има много атракции, включително и първата от тях – колосалният Дворец на Парламента, който е построен от лидера на Югославската комунистическа партия Николае Чаушеску. Тя е втората по големина административна сграда след Пентагона.

Над изграждането му са работили 700 архитекти и 20000 работници. Това са 12 етажа, 1100 стаи, огромен басейн и четири подземни нива, включително и ядрен бункер. Кристалният полилей в Sala Drepturilor Omului тежи 2,5 тона, а някои полилеи са до 7000 крушки. Строителството се извършва изключително от румънски материали. Мозайки, дъбова ламперия, мрамор, златен варак, витражи, кристални полилеи и богати килими създават луксозният интериор на сградата.

bukuresht zabelejitelnosti

Триумфална арка в Букурещ

Интересна е и Триумфалната арка с фините си скулптури – паметник на загиналите войници от Първата световна война. На върха на арката има красива платформа за наблюдения, от която може да се види целият град.

Трябва да се поразходите до площадът на Революцията, която е прославен с много исторически събития. В близост се намират интересните стъкларии – древните стъклени-разпенващ работилници, където днес обект на туристическото внимание са красивите изделия от цветно стъкло.

Забележителности в Букурещ

 bukuresht zabelejitelnosti

bukuresht zabelejitelnosti

bukuresht zabelejitelnosti

bukuresht zabelejitelnosti

bukuresht zabelejitelnosti

bukuresht zabelejitelnosti

bukuresht zabelejitelnosti