viena dvorec belvedere avstriq

Виена е столица на Република Австрия и най-големият град в държавата. Бихме го описали като културна столица на Европа, метрополис с уникален чар и жизненост. Населението на му е над 1,7 милиона. Градът е културен, икономически и политически център на Австрия. Като бивш дом на Хабсбургския съд и неговите различни империи, градът все още има украшения от времето когато е бил имперската столица. Историческия център на града е вписан в списъка на ЮНЕСКО като част от световното наследство.

История, романтика и още нещо

viena dvorec Schloss Schönbrunn

Виена е град мечта за всеки, който носи романтична жилка в себе си или интерес към историята. Възможностите за разглеждане на забележителности са в изобилие. Разходете се по тесните, средновековни улички или през императорските площади, като ще видите двореца Schloss Schönbrunn или императорския дворец Hofburg, ще вървите по стъпките на Сиси (Sissi) и император Франц Йозеф (Franz Josef). Ще се удивите на величествената архитектура по булеварда Ring, катедралата Свети Стефан (Stephansdom). Вдъхновете се от атмосферата пропита от история, удобно настанена в един модерен град.

Арт съкровищницата на Австрия

viena kashta sgrada hunderwasser

Виена е синоним на музика в продължение на векове, била е дом на Моцарт, Бетовен, Шуберт и Йохан Щраус. Това забележително музикално наследство е запазено и до ден днешен.

През вековете Виена винаги е създавала и насърчавала световно известни художници. Водени от страстта към изкуството владетели и монарси са превърнали града в арт съкровищница. Примери за това можете да видите в музея на изящните изкуства.

viena zaek kartina

Музеят за графични изкуства Албертина пази в себе си най-голямата и най-важна графична колекция в света. Състои се от около 60.000 картини и от около един милион графични репродукции. Известният заек “Rabbit” Албрехт Дюрер от 1502 година е само един пример за многото негови шедьоври. В музея ще намерите творби на Леонардо да Винчи, Микеланджело Буонароти, Рембранд ван Рейн, Петер Паул Рубенс, Клод Лорен, Йожен Дьолакроа, Едуар Мане и Пол Сезан.

viena muzei Kusthistorisches

Виена е спиращ дъха град и заради своята прекрасна архитектура. По време на управлението на Мария Тереза (1740-1780) и сина и Йосиф II (1780-1790), главни архитекти като Йохан Лукас фон Хилдебранд и Йозеф Емануел Фишер фон Ерлах формират лицето на града със своите величествени сгради.

viena muzei sgrada secession

Ото Вагнер е оказал едно от най-големите влияния по отношение на инфраструктурната архитектура, което е видимо и до днес в лицето на Виена. Великият архитект е отговорен подземната транспортна мрежа на Виена. Създадени са много метростанции. Един от неговите ученици, Йозеф Мария Олбрихт (Joseph Maria Olbricht), успява да създаде един вълнуващ арт деко музей – сграда на име Secession с купол от златни лаврови листа.

viena sgrada kashta Hundertwasserhaus

Виена ще ви омагьоса и със своята модерна архитектура. Много от съвременните сгради в австрийската столица са повлияни от архитекта Friedensreich Hunderwasser. Една от тях е Hundertwasserhaus, в която показва привързаността си към цветовете.

viena Kunst Haus kashta sgrada

Фасадата на Kunst Haus също заслужава доза внимание.

sgrada Haas viena staklo beton

Сградата Haas на Ханс Холейн (Hans Hollein) направена от стъкло и бетон, все още успява да скандализира част от минувачите.

Що се отнася до забавления, един от акценти през лятото за приятелите на операта и филмите е филмовият фестивал пред кметството на Виена (през юли и август). Всяка вечер различен филм, свързан с операта се представя на големия екран.

Известната катедрала Stephansdom

viena katedrala stephansdom

Бароковата църква Karlskirche

viena carkva Karlskirche

 Двореца Hofburg

viena dvorec hofburg