Как да направите мек хляб с хрупкава коричка за нула време?

Няма по-българска храна от хляба, затова е важно да знаете много лесна рецепта, с която да го приготвите за нула време. Всяко едно ястие има нужда от вкусен, ароматен хляб, който да направи дома ви по-уютен и топъл. В днешната статия ще ви помогнем да направите първия си, който ще бъде хрупкав отгоре и мек отвътре.

Подберете правилните продукти

За да може да направите каквото и да било ястие е важно да имате перфектните продукти. Добре е да научите повече за качествените и свежите, с които масата ви да е пълна с вкусотии.

Хубавите продукти ще ви дадат възможност да направите качествен хляб, който да може да ухае страхотно и да е много вкусен. Освен това ще забележите, че колкото по-добри продукти изберете, ще се насладите на по-бухнал хляб и повече шупли. Обикновено за него ще са ви необходими няколко яйца, олио, брашно, мая, сол, захар и вода. Може би ви се струва, че това са прости продукти, които не са от голямо значение, но множеството опити говорят точно обратното.

Изберете идеалната рецепта

За да направите перфектното тестено изделие, е важно да се доверите на перфектната рецепта. Затова ще ви споделим онази, която става много лесно и няма нужда от дълго месене или робот.

Започнете с подготовката на маята, която е основен компонент за хляба. Сложете едно пакетче или едно кубче жива мая в леко топла вода. Разбъркайте добре, прибавете брашно и захар, така че сместа да наподобява боза. Оставете на топло да шупне. След това е време и за останалите продукти. Прибавете 2-3 яйца към маята, няколко супени лъжици олио, една лъжица захар и една сол. Когато сте готови може прибавите и 450мл. хладка вода, както и брашното. От него ще ви е необходимо около килограм.

Смесете всичко и месете с ръце около 10 минути. Оставете да втаса за 40 минути и оформете хляба. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Трикове, които трябва да приложите

Много е важно да спазвате триковете, за да ви се получи идеалното тесто и перфектното печиво след това. На първо място, ако сте в търсене на кулинарни рецепти, е важно да подберете онези, които да комбинирате с хляба след това.

За да може той да стане, е важно да не слагаме маята във вода, от която излиза пара. Ако я сложите в такава, тя ще убие дрождите на маята и хлябът ви няма да стане. Друг трик е да слагате тестото да втасва на топло, за да може да се надигне повече. Може да загреете фурната леко и да сложите да втасва вътре като я изключите, разбира се.

За да оформите хляба, не забравяйте да добавите резки с нож, за да наподобите изцяло начина, по който изглежда. За да проверите кога хлябът е готов, го боцнете по диагонал с дървен шиш – ако излизат само трохи, е готов, ако има тесто – го оставете. Последният трик е да не режете хляба, докато е топъл, защото ще стане глетав вътре. Изчакайте да изстине и чак тогава го сервирайте и опитайте.

За да направите перфектния хляб, е добре да следвате съветите ни в тази статия и да намерите подходящите ястия, с които да го комбинирате. А вие помните ли хляба от детството си?