Рецепти

Как да запомняме по-бързо от останалите хора

zapametqvane barzo pamet mozak

Често хората се шегуват, че е единственото нещо което „научават“ в училище е как да запомнят, затова продължават да си задават въпроса „как да запомняме по-бързо от останалите хора„. Ако попитате група от хора как да научат и запомнят нещо бързо, повечето от тях ще ви кажат „с повторение“. Това ли е единственият начин наистина? Ние не мислим така.

Как да запомняме по-бързо от останалите хора

pamet mozak zapametqvane

Въпреки, че „повторението е майка на знанието“ според някои хора, има и други далеч по-ефективни и лесни начини да запомняме по-бързо от останалите хора. Активирайте сивото си вещество бързо и ефективно. Списък с някои от триковете ще видите по-долу. Преди да започнете с тях, трябва да оцените и разберете дали сте слухово, зрително или визуално запомнящи хора. Ако слухът ви е най-развит, тогава най-ефективният начин да запомните информация е като я чуете. По същата логика хората с развита зрителна памет ще запомнят почти всичко видяно.

Експериментирайте с паметта си

zapametqvane mozak pamet

1. За да запомняме по-бързо от останалите хора и да оптимизирате процеса, определете какъв тип среда е най-благоприятна за вас. Някои хора нямат проблем със запаметяването на информация на обществени места и в шумна обстановка. След това започнете да пиете чай. Много научни изследвания потвърждават, че зеленият чай действа като естествен катализатор за подобряването на паметта. Обяснено по друг начин нашата способност да запомняме бързо информация се свежда до връзката между невроните в ума ни, които са свързани чрез синапси. Колкото повече се упражнява синапса, толкова по-силен е, в резултат на това се подобрява способността за запомняне.

2. Записвайте на диктофон информацията. Това е особено полезен метод, ако се намирате в лекция. А ако се опитвате да запомните нещо написано (а слуховата ви памет е по-развита), прочетете текста на глас, запишете го на диктофон и си го пуснете няколко пъти след това.

3. Записвайте всичко важно. Вместо да се опитваме да запомним всичко, напишете част от информацията на лист.  Много често дори не се налага да погледнем написаното, защото в момента на писането вече се е запечатало в мозъка ни, но е удобен вариант, когато получаваме наведнъж много информация и има вероятност да пропуснем нещо, асимилирайки я.

4. Разделяйте бележките си по теми. Това е идеален метод за визуални учащите, особено ако използваме цветен маркер, цветно листче или друг вид разграничител. По този начин много лесно ще запомните всичко нужно.

5. Разкажете на някой информацията, която трябва да запомните. Може би повечето от вас познават този метод от училище, когато ни караха да преразказваме уроците си. И не случайно. Мозъкът е получил информация, прочитайки нещо, но когато „потърсим“ тази информация в него, за да я пресъздадем, той получава сигнал, че е важна за нас и я премества в дълготрайната памет.

6. И не на последно място, давайте почивка на мозъка си, позволете му да диша. Разсейте се за кратко от това, което искате да запомните, излезте на разходка или сменете дейността си с нещо приятно. След това се върнете отново към това което трябва да запаметите. Не прекалявайте с почивката обаче, защото може да се получи обратен ефект.

7. Яжте храни съдържащи омега 3 мастни киселини. Съдържат се в рибата и ядките. Увеличават обема на сивото вещество.