Рецепти

Момиче на седмицата: Дизайнерът Цвета Кусева

cveta kuseva

cveta kuseva

Този път в рубриката ни „Момиче на седмицата„, няма да ви представяме просто гардероба на дадена дама, а цял един стил, който е създаден от една много свежа, креативна и атрактивна личност – Цвета Кусева. Много от вас може да са попадали в нейния гардероб. Казваме гардероб, но имаме предвид бутика й, който се намира на бул. Евлоги Георгиев 24 в София. Влизайки там вие буквално попадате в света на Цвета, защото всичко, което видите и до което се докоснете, е отражение на характера и усърдната работа на дизайнера.

Цвета е изключително интересен, широкоскроен човек с разнородни интереси. Тя официално патентова лейбъла си CK Fashion Studio през 2012 година. Преди да стане един от предпочитаните български брандове за дрехи, тя е представяла родината в Националния отбор по художествена гимнастика и е европейска и световна медалистка. След Олимпиадата в Пекин през 2008 г. тя се отказва от тази си страст и започва да следва архитектура в София, която отключва в нея дизайнерски нюх и по-конкретно умението и да създава дрехи в 3D принтовете, с които брандът й CKFS е известен и обичан.

Цвета Кусева – характерът на CKFS

cveta kuseva

LZ: От къде се зареждаш с нови идеи? 

– От всякъде! Като започнем от блогове, снимки на хора в ежедневието… Много ми харесват стайлинги, които са street style. Хората, които посещават ревютата, не самото дефилетата, а по-скоро самите хора, които са там, защото са много смели в съчетанието на дрехите си и избора си за визии. Също така се вдъхноявам от филми, от песни, даже от слоган от дадена песен, някое изречение. Също така, от моето лично настроение – щастлива ли съм, тъжна ли съм.

LZ: В кой стил е насочен лейбълът ти?

– Младежки, определено. Освободен, свеж, стрийт! Като сега започвам да се ориентирам и към по-елегантните, вечерни, по-женствени визии.

LZ: Има ли дизайнер, който винаги те е вдъхновявал? Който, като попаднеш в „криейтив блок“, знаеш, че можеш да се обърнеш към неговите творения?

– Със сигурност Valentino и Givenchy. Класиките! Oscar de la Renta, също. Те са много различни, но това са предимно някои определени неща – съчетание на цветове или идея за концепция, които могат да ми повлияят.

cveta kuseva

LZ: Някои от тениските ти са много поп-арт като надписите от песни… 

– Харесва ми да има някаква закачка. Винаги съм казвала, че нещата, които правя искам да провокират човека. Не само този, който го носи, но и този пред тях. Искам да казват нещо, да предават нещо.

LZ: Как протича създаването на една колекция?

– Специално при мен първо се започва една селекция на отделни елементи на визии, на цветове, на материали, които ме вдъхновяват. Правя си нещо като един mood board – незадълбочено, това, което на мен ще ми помогне като насока. След което се започва да се мисли върху самите кройки, какви ще са моделите, за кой сезон се подготвяме. От там на сетне следва разработването на самите принтове, които се наливат в тези кройки, съобразяват се, така че да са в полза на фигурата – да вталяват. Всички тези неща, които ние жените искаме. Колкото може повече да ни помага дрехата да си покажем плюсовете и да скрием недостатъците.

cveta kuseva

LZ: Влагаш ли собствения си стил в колекциите си?

–  Определено! Това си ми е мото от самото начало. Винаги съм си казвала, че ще правя дрехи, които искам аз да нося. Такива, които не мога да намеря. Не че не мога. Даже неща, които съм видяла, но съм ги пречупила през моята гледна точка. И всичко, което правя аз самата да нося.

LZ: Това ли ти е единствения бутик? 

– Официален – да. Работя с много магазини в провинцията, за което съм много благодарна. Интересът си е изцяло от тяхна страна. Това са магазини в Благоевград, Стара Загора, Сандански, два във Варна, дори в Кърджали и в Русе зареждахме.

LZ: Защо реши в България да се развиваш? Видя някаква сфера, която все още не е развита? 

– Честно казано, като започвах нямах никакви очаквани. Аз започнах с тениски, щампи, съвсем неангажиращо. Изцяло вдъхновена от идеята на 3D принт, което да имитира бижута – нещо различно и ново, което не беше правено до тогава. От там насетне видях един страхотен интерес от хората, което много ме зареди. Аз съм такъв човек, който като получи някакво удовлетворение от работата си е готов да се впусне в пълна сила и точно това направих. Дори не съм си мислила много за самата ниша. Факта, че се харесаха тениските, просто завъртя колелото и продължих все повече и повече да разраствам бранда.

cveta kuseva

LZ: Имаш супер различни принтове – флорални, милитъри. Когато създаваш определена визия, представяш ли си и жената, която ще носи точно този принт? 

– Да, представям си! Също така, затруднявала съм се, когато съм се опитвала да създам нещо за различни жени от мен. За някакъв характер. Винаги характерът играе важна роля при мен. Обличам по-скоро характера на жената. Много пъти съм се обръщала към приятелки, да видя как те ще го възприемат и дали това отговаря наистина на тях. Това ме ориентира, до някъде. Но е предизвикателство.

LZ: Какво можем да открием в твоя собствен гардероб? 

– Всичко! Аз съм много смела в съчетанията на дрехи, аксесоари, цветове, материи. Даже бих казала, че имам проблем – много обичам запомнящи се неща. Имам много дрехи, които са за един път. Обличаш ги и просто не можеш да ги сложиш за друг повод, защото тя самата, дали ще е дреха или аксесоар, е толкова запомняща се. Обичам провокацията! Обичам грабващи визии!

LZ: А ако имаше дреха, която винаги би носила, коя би била тя? 

– Сигурно, някое от топовете на CK. Защото те са толкова носими. Много са кежуъл, много са удобни. Чувствам се комфортно в тях. Също така вярвам, че една жена е хубава в дрехите, в които се чувства добре и може да бъде себе си.

LZ: A коя е комбинацията, която никога, никой по никакъв повод не трябва да носи? 

– Хмм … Конкретно не мога да дам пример, но със сигурност, жените трябва да се обличат спрямо фигурата си. Много често виждам жени, които не са перфектния моделски тип, но ако се облекат малко по правилно за своята структура биха изглеждали прекрасно, а те не го правят. Изборът на дрехите винаги трябва да е съобразен с телосложението.

cveta kuseva

LZ: С какво освежаваш тоалета си? 

– С аксесоари. Последно време започнах да нося повече закачливи бижута – цветни с големи камъни. Това наистина освежава.

LZ: А какво обличаш, когато бързаш? 

– Легингс и топ! Това е най-удобното за мен.

LZ: Коя дреха от новата ти колекция би казала, че е must-have? 

– Мога да кажа, коя се превърна в best-seller и това са цветните камуфлажни топове. Те се изчерпиха още в първата седмица и сега ги правим на ново.

LZ: Би ли казала, че е трудно да се развиеш в България? 

– Аз не знам дали е късмет, дали е много успешен продукт или комбинация от тези две неща, но не съм срещала трудности. Вярвам, че имам късмет в живота, наистина. Но за късмета, също така, се и работи. Защото като направиш нещо добро, не трябва да спираш да го развиваш. Аз не съм спирала, от както съм започнала. Опитвам се всяка година да правя много повече работи, по-голям асортимент. Поемам рискове – ако  нещо не е достатъчно успешно си понасям последствията. Но не трябва да се спира. От страни изглежда лесно и много хора си мислят, че някои ми помага. Истината е, че аз всяка сутрин излизам в 8 сутринта и се прибирам в 8 вечерта. Всяко нещо трябва да се контролира – от създаването на принта, до поръчването на платовете, до цеха, разкрояването, проблемите с принта, завършването на един артикул, как ще бъде представена на публиката, снимането – всичко това нещо, трябва да се следи и го правя аз. Нищо тук не се случва без да е минало през мен.

cveta kuseva

LZ: Хората, когато чуят CK, ти ли си лицето, което им изплува в съзнанието? 

– Това нещо започвам да го усещам тази година. Предпочитам дрехите да говорят вместо мен. Много повече бих се зарадвала, да видя някой в тях, от колкото да ме разпознават по улиците. Много свежи момичета са клиенти на CK. Определено, момичета с характер, което много ми харесва, защото това е комплимент за мен самата и за това, че човека, за когото наистина правя дрехата идва и си я намира. Това е много удовлетворяващо.

cveta kuseva

ckfs cveta kuseva

ckfs cveta kuseva

cveta kuseva

ckfs cveta kuseva

cveta kuseva

ckfscveta kuseva

ckfs cveta kuseva

cveta kuseva

cveta kuseva

cveta kuseva