Лесна и вкусна лятна рецепта за миди с доматен сос, която се приготвя само за 20 минути. Ароматните морски дарове ще изпълнят стаята с ухание на лято и море. Чаша добре охладено сухо бяло вино е чудесна компания за тази рецепта за миди с доматен сос.
Рецепта за миди с доматен сос
За 4 порции от тази рецепта за миди с доматен сос ще ви трябват следните съставки:
– 1400 гр измити пресни миди с черупките
– 1 с.л. зехтин
– 4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно или смляни
– 1/2 глава червен лук, нарязан на ситно
– 6 домата – обелени и почистени от семките
– 1 чаша сухо бяло вино
– 3 ч.л. нарязан пресен магданоз
– лимонови резени и хрупкав хляб за сервиране
Инструкциите за приготвяне на рецептата са отбелязани като последователно номерирани стъпки за по-голямо улеснение.
1. В голяма тенджера с плътно покриващ я капак затоплете зехтина на ниска температура. Прибавете към него чесънът и червения лук и оставете да се задушат за около 3 минути, като разбърквате периодично.
2. Изсипете доматите и увеличете силата на котлона до средно висока. Бъркайте за 1 минута, а след това излейте бялото вино, сложете капака и оставете да заври.
3. Прибавете мидите, отново похлупете тенджерата. Разбърквайте добре от време на време. След 3-4 минути или когато черупките на мидите се отворят ги махнете от огъня. Внимавайте да не ги оставите прекалено дълго на котлона, за да не загубите апетитния им вкус и текстура.
4. Изсипете отворените миди в дълбока купа и отстранете неотворените, ако има такива. Тях върнете отново на котлона. Сервирайте с препечен хляб и резени от лимон. Добър апетит!
Разгледайте и останалите рецепти в сайта с лесни и вкусни предложения за супи, предястия, основни ястия и десерти.