Основни ястия

Рецепта за свински ребра със сладко чили

svinski rebra sladko chili gril

recepta za svinski rebra sladko chili

Рецепта за свински ребра със сладко чили, която ще ви изненада с вкуса си. Пикантно-подсладената глазура на месото ще ви накара да си оближете пръстите. Ако търсите подходяща идея за нещо вкусно и лесно, което да приготвите върху скарата или грила, това предложение е точно за вас. Бъдете перфектната домакиня, която винаги изглежда добре и готви изключително.

Рецепта за свински ребра със сладко чили

recepta svinski rebra sladko chili

Ако идеята за печене на грил в дома ви звучи обезсърчително, нека това да не ви притеснява. След първия път, в който приготвите тази рецепта за свински ребра със сладко чили, това ще се промени. Това е едно от най-лесните неща, с изключение на подготовката, която отнема повече време. Тайната на апетитния вкус на невероятните ребърца се крие в бавното и продължително печене на тих огън. Изберете подходящ момент в почивен ден, докато четете книга или вършите домакинска работа без да бързате, за да дадете нужното време на месото да се изпече сочно и крехко. Златно правило е спазването на час печене на половин килограм.

Съставки и начин на приготвяне

produkti svinski rebra sladko chili

– 1 парче свински ребра

– 2 с.л. горчица

– 3-4 големи парчета дърво (ябълковото е за предпочитане)

– Алуминиево фолио

– 240 мл тъмна бира или ябълков сок

 

За пикантните ребра:

– 1 с.л. червен пипер

– 1/2 с.л. чесън на прах

– 1/2 с.л. чили на прах

– 1 с.л. сух лук

– 1/2 с.л. смлян черен пипер

– 1/2 с.л. суха горчица

– 1 ч.л. кашер сол

За сладко-лютивия сос:

– 1/2 чаша вода

– 1 1/2 с.л. царевично нишесте

– 1/4 чаша + 2 с.л. оризов оцет

– 1/4 чаша + 2 с.л захар

– 2 с.л. коняк или ликьор за готвене

– 4 скилидки чесън – обелени и нарязани

– 1/2 ч.л. сол

– 1/2 с.л. едри люспи червен пипер

svinski rebra recepta sladko chili gril

Начин на приготвяне на тази рецепта за свински ребра със сладко чили:

1.Направете соса, като смесите 1/4 от водата и нишестето. Разбъркайте добре и оставете настрани.

2. В малка тенджерка изсипете останалите продукти за сладко-лютивия сос и поставете на котлона. Оставете да ври 10 минути, като бъркате периодично.

3. Изсипете сместа с нишестето в тенджерката, намалете котлона и бъркайте в продължение на 1-2 минути.

4. В малка купа смесете съставките за ребрата.

5. Измийте месото под течаща вода и попийте водата с няколко листа хартия от кухненска ролка.

6. Изрежете мембраната с белезникав цвят от задната част на ребрата.

7. Отстранете всички мазни бели парчета от месото.

8. Намажете целите ребра с тънък слой горчица или растителна мазнина. Отгоре покрийте със сухите подправки. Поставете овкусеното месо в найлонов плик, затворете плътно и оставете в хладилника поне за 2 часа.

9. Извадете ребрата от хладилника 30-45 минути преди да ги сложите върху грила.

10. Междувременно загрейте грила или скарата.

11. Сложете парчетата дърво и след като огънят стане силен, сложете ребрата с костите надолу и покрийте с капака.

12. След 2 часа завийте плътно ребрата в алуминиево фолио, като ги полеете преди това с тъмна бира или ябълков сок.

13. Върнете ребрата върху грила за още 2 часа.

14. Извадете ребрата от фолиото и ги намажете от двете страни с половината от соса. Използвайте четка.

15. Върнете ги на грила и продължете да ги печете за още 20-25 минути. След това отново ги намажете с останалата част от соса и ги върнете за още 25 минути върху грила.

16. Проверете дали са изпечени, свалете ги от огъня и ги оставете за няколко минути, преди да им се насладите. Добър апетит!