
Тези 5 рецепти за летни салати предлагат лесен и различен начин за приготвяне на любимите леки и здравословни предястия – под формата на спирали. Този метод може да превърне всеки салатен зеленчук в дълги и тънки лентички, които напомнят спагети, но за разлика от тях са хрупкави и свежи. Ето как да впечатлите всички около масата, като сервирате салата с обикновени и често срещани продукти, която да изглежда по различен и интересен начин.
5 рецепти за летни салати
Мароканска салата с моркови, кориандър, печени кедрови ядки фета

Продукти за салатата:
– 5 големи моркова – обелени и настъргани на ленти
– 1/3 чаша печени кедрови ядки
– 1/4 чаша кориандър, леко накъсан
– 1/3 чаша натрошено фета сирене
– 1/3 чаша студено пресован зехтин
– 1/4 чаша винен оцет
– 1 с.л. кимион
– 1 ч.л. червен пипер
– 1 ч.л. кориандър
– 1 ч.л. препечени семена от копър
– 1 с.л. сол
– щипка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
В малка купичка смесете оцета и подправките. Разбъркайте и бавно прибавете и зехтина към дресинга. Излейте го върху морковите и разбъркайте. Поръсете отгоре с кедровите ядки, сиренето фета и кориандъра. Охладете салатата за 30 минути, преди сервиране.
Салата от краставици и репички с дресинг от Мисо и сусам

Продукти за салатата:
– 1 голяма краставица без семки, нарязана на тънки и дълги спирали в желана форма
– 3-4 големи репички, нарязани на тънки шайби
– 1 с.л. черни сусамови семена
– 1 с.л. бяла паста Мисо ( традиционна японска подправка )
– 1 с.л. соев сос
– 4 с.л. мед
– 2 с.л. сусамово олио
– 1/4 с.л. люспи от чили
– 1/3 чаша + 1 с.л. оризов оцет
– 1/2 чаша вода
– 2 с.л. сок от лайм
– 2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В малка тенджера сложете водата, 1/3 чаша оризов оцет и 3 с.л. мед и сол и оставете сместа на котлона, докато заври. След това изключете котлона и оставете консистенцията да се охлади, а след това прибавете към нея лимоновия сок. Сложете репичките в херметически контейнер и излейте течността отгоре. Затворете с капак контейнера и го поставете в хладилника за около 2 часа.
В купа смесете пастата Мисо, соевия сос1 с.л. мед, 1 с.л. оризов оцет, чили люспите и сусамовото олио. Разбъркайте и изсипете върху краставиците. Добавете репичките и поръсете със сусамовите семена.
Салата от червено цвекло с козе сирене, грозде и естрагон

Продукти за салатата:
– 450-500 гр. червено цвекло – обелено и нарязано на ленти
– 1 1/2 чаша зелено грозде
– 3 стръка естрагон плюс още за украса
– 1/2 чаша натрошено козе сирене
– 1/3 чаша + 1 с.л. студено пресован зехтин
– 1/4 чаша бял оцет
-1 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. На дъното на малка тавичка сложете лист хартия за печене, излейте равномерно 1 с.л. зехтин и сложете гроздовите зърна. Овкусете с щипка сол и печете за 12-15 минути. Извадете след това и оставете гроздето да се охлади.
В тенджера с подсолена вода на котлона бланширайте цвеклото, като го изсипете във врящата течност за 2-3 минути. Прецедете и измийте със студена вода.
В малка купичка смесете 1/3 чаша зехтин, оцет, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и излейте дресинга върху цвеклото. Добавете гроздовите зърна и натрошеното козе сирене. Украсете с листа естрагон преди сервиране.
Карбонара с тиквичка

Необходими продукти:
– 500 гр. жълти тиквички, настъргани на дълги ленти
– 1/2 с.л. студено пресован зехтин
– 1 чаша Панчета или бекон, нарязан на малки кубчета
– 2-3 скилидки чесън, обелени и пасирани
– 1/2 чаша настърган Пармезан
– 2 яйца, леко разбити
– сол и черен пипер на вкус
– пресен магданоз за украса
Начин на приготвяне:
В голям тиган загрейте 1/2 с.л. зехтин на средно висока температура. Сложете кубчетата Панчета или бекон и сотирайте за 5-7 минути, докато добие кафеникав цвят. Междувременно разбийте яйцата с Пармезана. Прибавете чесъна в тигана и сотирайте за 30-60 секунди. Прибавете тиквичките и сотирайте за 2-3 минути. Махнете тигана от огъня и сложете яйцата с Пармезан. Разбъркайте и сервирайте с пресен магданоз за украса.
Ленти от тиквички с песто и печени домати

Продукти за салатата:
– 500 гр. тиквички, настъргани на ленти
– 480 гр. чери домати
– 3-4 стръка розмарин
– 2-3 скилидки чесън – обелени и нарязани на ситно
– 1/4 чаша и 2 с.л. студено пресован зехтин
– 1 1/2 чаша къдраво зеле, накъсано на парчета
– 1 чаша босилек
– 1 с.л. пресен сок от лимон
– 1/4 чаша печени кедрови ядки
– 1/2 чаша настърган Пармезан + допълнително за гарниране
– 1 ч.л. люспи червен пипер
– 1 с.л. сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. На дъното на малка тавичка сложете лист хартия за печене, излейте равномерно 1 с.л. зехтин и сложете доматите, клонките розмарин и чесъна. Печете за 15 минути. Отделете изпечения чесън за пестото.
В кухненски робот смесете къдравото зеле, босилека, печения чесън, кедровите ядки, лимоновия сок, Пармезана, люспите червен пипер и солта. Пасирайте и бавно излейте 1/4 чаша зехтин към сместа. Пестото е готово, когато консистенцията добие еднородна текстура.
Загрейте голям тиган с 1 с.л. зехтин на средно висока температура. Прибавете тиквичките и сотирайте за 3-4 минути. Прибавете доматите и пестото и разбъркайте. Сервирайте с допълнително Пармезан за украса.