Рецепти

Содена питка за Бъдни вечер

sodena pitka

sodena pitka

Ще ви представим една рецепта за содена питка за Бъдни вечер. По стара българска традиция на Бъдни вечер се приготвят и сервират само храни, приготвени без животински продукти (сирене, яйца и други), както и без месо. Именно заради това, повечето семейства замесват содена питка за Бъдни вечер. В нея не се съдържат никакви яйца или животински мазнини. На мнение сме, че хлябът е нещо, с което не бива да се правят компромиси, именно на този празник. Замесването на хляба е нещо свещено, на което трябва да се обърне особено внимание. Можете да използвате хлебопекарна за дни без повод, но за специални случаи като този, препоръчваме да го направите на ръка. Използвайте момента да направите различни форми за украса на вашата содена питка за Бъдни вечер преди да я поставите във фурната за печене.

Рецепта за содена питка за Бъдни вечер

Необходими продукти за содена питка за Бъдни вечер:

Сухи съставки:
2 чаши брашно
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 супена лъжица бакпулвер

Течни съставки:
300 мл хладка вода
2 супени лъжици оцет
3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне на содена питка за Бъдни вечер

  • 1. Загрейте фурната си в 180 градуса.
  • 2. В голяма купа пресейте и смесете сухите съставки заедно.
  • 3. Смесете течните съставки в отделен съд, а след това постепенно ги добавете към сухите съставки и разбъркайте добре, докато започне да се образува тесто.
  • 4. Намажете тава с растителна мазнина (зехтин) и разпределете тестото в нея. Заделете част от тестото за украсата, ако прецените.
  • 5. С вилица можете да направите дизайн върху питката или подходящи форми.
  • 6. Ако сте решили да украсявате своята содена питка за Бъдни вечер, украсете я отгоре и след това намажете със зехтин.
  • 7. Печете в продължение на 45 минути или докато не видите, че е готова.
  • 8. Когато е напълно изпечена питката, изкарайте я от фурната и я напръскайте със студена вода отгоре, след което я покрийте с хавлия или друго парче плат. Алуминиево фолио също върши работа. Нека да престои в продължение на 15 минути най-малко. Това е много важно, за да не се втвърди прекалено много кората и да стане трудна за ядене.
  • 9. Сервирайте топла по възможност.

Добър апетит!

Още рецепти за Бъдни вечер може да откриете в сайта на LAZARA.