
Подобна торта за Коледа ще направи обстановката в дома ви и трапезата наистина празнична. И макар да изглежда внушително и като част от декорацията на външен вид, тази торта за Коледа е не по-малко вкусна и от вътре. С меки блатове и аромат на джинджифил, глазура от крема сирене и захаросани червени боровинки, тя ще се превърне в звездата на вечерта. А ето и тази рецепта за торта за Коледа.
Торта за Коледа – звездата върху трапезата
Сухата подправка за джинджифилов хляб, която ще се получи от съставките в рецептата ще стане повече, отколкото ще ви бъде нужна за тази торта. Но излишното количество може да съхраните в затворен буркан и да използвате за друг коледен сладкиш или сладки.
За джинджифилова подправка микс:
– 4 ч.л. канела
– 4 ч.л. джинджифил на прах
– 3 ч. л. прясно смлян кардамон
– 3 ч. л. прясно смлян карамфил
За тортата:
– 270 грама брашно
– 1 ч. л. сода за хляб
– щипка сол
– 4 ч.л. джинджифилова подправка микс
– 1/2 ч.л. настъргана портокалова кора (може да се пропусне)
– 2 големи яйца
– 100 гр мусковадо захар (или светло кафява захар)
– 100 мл тръстиков сироп
– 125 грама масло
– 100 мл сметана (около 35-40% масленост)
– 150 мл мляко
За захаросаните боровинки:
– 2 шепи пресни боровинки
– 1 яйчен белтък
– кристална захар за овалване
За глазурата:
– 150 гр. краве масло, меко
– 180-210 г (1 1/4 – 1 1/2 чаши) пудра захар
– 200 гр. крема сирене, охладено
Начин на приготвяне торта за Коледа
За приготвяне на блатовете на Коледната торта:
- Загрейте фурната на 175°C. Подмажете с масло и поръсете с брашно дъното на три тави с размер 15 cm и ги оставете на страни.
- Смесете брашното, содата, солта, портокаловата кора и джинджифиловата подправка в купа и оставете на страни.
- Разбийте яйцата и захарта за 3-4 минути, докато се получи пухкава бяла смес, а след това прибавете и сиропа.
- Разтопете маслото в тенджера, а след това прибавете вътре млякото и сметаната.
- Прибавете сухата и маслената смес към яйчената.
- Полученото тесто разделете на три равни части във всяка тава и печете блатовете 25-30 минути.
- Готовите блатове оставете да се охладят за 15 минути, а след това ги поставете върху решетка, за да изстинат.
За приготвяне на захаросаните плодове за украса:
- Потопете боровинките в разбития белтък, а след това ги оставете върху лист хартия за печене.
- Оваляйте ги в захар и ги оставете са изсъхнат за 30 минути.
За приготвяне на глазурата:
- Разбийте маслото с миксер за около 2 минути.
- Прибавете пудрата захар и продължете да разбърквате за още 5-6 минути, докато се получи пухкава и бледа консистенция.
- Сложете и крем сиренето и разбъркайте още малко.
Ако искате да се получи възможно най-бял цвят, сложете на върха на клечка за зъби синя сладкарска боя в глазурата и започнете с тази доза, а при нужда добавете още.
Подреждане на самата торта за Коледа:
- Поставете първия блат върху красива плоска чиния и върху него размажете с домакинска шпатула дебел слой глазура.
- Повторете същото с втория. Подредете и трите блата, като най-отгоре се постарайте да размажете равномерно и гладко по-тънък слой от глазурата. Поставете тортата в хладилника за 10-20 минути, за да стегне.
- Декорирайте отгоре със захаросаните плодове. По желание аранжирайте със зелени клонки.