Предлагаме ви 3 здравословни рецепти за пролетта, които ще ви дадат идеи за отговор на въпроса „Какво да сготвя днес?“- въпрос, който тормози всекидневно домакините. Настъпващата пролет предоставя нови възможности за разнообразяване на ястията за обяд или вечеря. Вижте какво ще ви предложим!
Здравословни рецепти за пролетта
Пикантно къдраво зеле с кокос
Първата от нашите здравословни рецепти за пролетта ще допадне на тези от вас, които харесват тайландската кухня. Тя ще ви предостави възможност да похапнете нещо питателно, вкусно и пикантно. Само за 10 минути може да имате 2 порции от нея по следния начин:
Необходими продукти:
-2 супени лъжици кокосово масло или качествено растително масло
– 2 яйца, разбити с щипка сол
-2 големи скилидки чесън, пресовани или мляни
– ½ връзка зелен лук, белите и зелените части тънко нарязани (около ¾ чаша)
По желание: 1 чаша ситно нарязани зеленчуци, като чушка, морков или брюкселско зеле
– 1 средно голямо къдраво зеле с отстранени дръжки и листа ситно нарязани
– ¼ чаена лъжичка фина морска сол
– ¾ чаша неподсладени кокосови стърготини * (не настърган кокосов орех)
– 2 чаши сварен кафяв ориз
– 2 чаени лъжички соев сос
– 2 чаени лъжички чили чеснов сос или Sriracha
1 лайм, срязан наполовина
Пресен кориандър за гарнитура
Начин на приготвяне:
Загрейте котлона на средно висока степен и сложете отгоре голям тиган с незалепващо покритие. Когато загрее излейте в него 1 ч.л. мазнина. Прибавете яйцата и бъркайте, докато се получат почти готови бъркани яйца. Изсипете ги в празна купа. Почистете дъното на тигана с няколко листа кухненска ролка.
Прибавете отново 1 ч.л. мазнина в тигана и сложете чесъна, лука и избраните зеленчуци. Гответе за 30 секунди или повече, докато всичко омекне, като разбърквате често. Прибавете къдравото зеле с 1/4 ч.л. сол. Продължете с готвенето за още няколко минути, докато омекне. Изсипете в купата при яйцата.
Излейте и последните 2 ч.л. мазнина в тигана. Сложете кокосовите стърготини и гответе няколко минути, докато добият златист загар, като разбърквате често. Изсипете и ориза и гответе още 3 минути, като отново разбърквате често.
Прибавете и съдържанието от купата в тигана. Полейте със соев сос и лютив сос. Разбъркайте добре, след което изсипете съдържанието в две чинии или обратно в купата. Изстискайте отгоре сока от 1/2 лайм и поръсете с пресен кориандър.
Пролетна салата с нахут и кисело мляко с билки
Цветна и здравословна пролетна салата, която ще ви отнеме 10 минути за подготовка и 15 за приготвяне. В нея се съдържа набиращото популярност Farro, което е храна, приготвена от зърната на някои видове пшеница. Продават се както изсушени, така и приготвени чрез варене във вода Хрупкавият им вкус позволява да се ядат и сурови. За 4 порции ще ви трябват:
Необходими продукти:
За Farro:
– 1 чаша Farro, измито
– 1 супена лъжица зехтин
– 2 скилидки чесън, пресована или мляна
– ½ чаена лъжичка фина морска сол
За киселото мляко с билки:
– 1¼ чаши кисело мляко или цедено мляко
– 1½ супена лъжица прясна мента, накъсана на парчета
– 1½ супена лъжица пресен копър, грубо нарязан
– 1 супена лъжица зехтин
– 1 супена лъжица лимонов сок (около ½ лимон)
– ⅛ чаена лъжичка сол
За салатата:
– 140 грама смесени листни зеленчуци
– 480 грама чери домати, нарязани на кръгове
– 1 краставица, нарязана на тънки кръгове
– ½ малка глава червен лук, нарязана и след това изплакната под вода, за да смекчи вкуса
– 15 маслини Каламата без костилки, нарязани на кръгове
– 2 чаши варен нахут
– 1 авокадо, нарязано на ивици
– лимон
Начин на приготвяне:
Пригответе Farro, като го изсипете в тенджера с вода. Оставете на котлона и когато заври сложете капака и намалете котлона. Оставете да къкри докато омекне, но е приятно за дъвчене (25-40 минути). Махнете готовото Farro от огъня, прецедете и сложете в купа, заедно със зехтин, сол и чесън.
Направете киселото мляко с билки, като смесите всички продукти за него в блендер.
Аранжирайте в 4 чинии по показания на снимката начин. Преди сервиране изцедете малко лимонов сок върху листните зеленчуци.
Паста с аспержи и грах
Здравословна рецепта за пролетна паста със зеленчуци и свежи подправки, която ще отнеме 30 минути за подготовка и 15 минути за приготвяне. Ето как да си сготвите 4 порции от нея:
Необходими продукти:
– 450 грама пълнозърнеста паста ( под формата на фусили, мидички, охлювчета или лингуини)
– 4 супени лъжици зехтин, плюс още малко за гарниране
– 5глави шалот (дребен лук) , разрязани на четвъртинки, а след това на тънки резени
– 450 грама тънки аспержи с отстранени краища и нарязани на филийки
– 2 скилидки чесън, смлени
– 2 чаши обелен пресни или замразен грах
– ⅔ чаша настъргано сирене пармезан плюс още малко за гарниране
– 2 супени лъжици безсолно краве масло
– 2 супени лъжици настъргана лимонова кора (от един лимон)
– 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок (по-малко от един лимон)
– 1 чаша грубо нарязани смесени билки ( магданоз, див лук, мента, керевиз и естрагон)
– ¾ чаша препечени кедрови ядки
– морска сол на вкус
– прясно смлян черен пипер на вкус
– щипка червен пипер на люспи (по избор)
Начин на приготвяне:
Сложете голяма тенджера с подсолена вода на котлона и когато заври сгответе пастата според инструкциите върху опаковката. Заделете 2 чаши с водата, в която е вряла и прецедете пастата.
Междувременно загрейте мазнината в голям тиган на средно висока степен на котлона и изпържете лука за около 5 минути и го овкусете със сол и черен пипер. Прибавете към него аспержите и чесъна и гответе за около 3 минути, докато зеленчукът омекне. Изсипете и граха и гответе за още 2 минути.
Прибавете и изцедената паста в тигана заедно с едната от заделените чаши вода. Разбъркайте добре и гответе за още 2 минути.
Пресипете съдържанието на тигана в голяма купа. Сложете вътре сиренето и маслото и разбъркайте, за да се овкуси равномерно. Ако е нужно долейте още вода от втората чаша.
Посипете отгоре лимоновата кора, кедровите ядки, билките и лимоновия сок. Разбъркайте и опитайте на вкус. При нужда сложете още сол и по желание люспи червен пипер. Настържете отгоре пармезан и поръсете с черен пипер.
Добър апетит!
източник:cookieandkate.com