Здравословни рецепти за пролетта

здравословни рецепти за пролетта

Предлагаме ви 3 здравословни рецепти за пролетта, които ще ви дадат идеи за отговор на въпроса „Какво да сготвя днес?“- въпрос, който тормози всекидневно домакините. Настъпващата пролет предоставя нови възможности за разнообразяване на ястията за обяд или вечеря. Вижте какво ще ви предложим!

Здравословни рецепти за пролетта

Пикантно къдраво зеле с кокос

здравословни рецепти за пролетта

Първата от нашите здравословни рецепти за пролетта ще допадне на тези от вас, които харесват тайландската кухня. Тя ще ви предостави възможност да похапнете нещо питателно, вкусно и пикантно. Само за 10 минути може да имате 2 порции от нея по следния начин:

Необходими продукти:

 -2 супени лъжици кокосово масло или качествено растително масло
– 2 яйца, разбити с щипка сол
-2 големи скилидки чесън, пресовани или мляни
– ½ връзка зелен лук, белите и зелените части тънко нарязани (около ¾ чаша)
По желание: 1 чаша ситно нарязани зеленчуци, като чушка, морков или брюкселско зеле
– 1 средно голямо къдраво зеле с  отстранени дръжки и листа ситно нарязани
– ¼ чаена лъжичка фина морска сол
– ¾ чаша неподсладени кокосови стърготини * (не настърган кокосов орех)
– 2 чаши сварен кафяв ориз
– 2 чаени лъжички  соев сос
– 2 чаени лъжички чили чеснов сос или Sriracha
1 лайм, срязан наполовина
Пресен кориандър за гарнитура

Начин на приготвяне:

здравословни рецепти за пролетта

Загрейте котлона на средно висока степен и сложете отгоре голям тиган с незалепващо покритие. Когато загрее излейте в него 1 ч.л. мазнина. Прибавете яйцата и бъркайте, докато се получат почти готови бъркани яйца. Изсипете ги в празна купа. Почистете дъното на тигана с няколко листа кухненска ролка.

Прибавете отново  1 ч.л. мазнина в тигана и сложете чесъна, лука и избраните зеленчуци. Гответе за 30 секунди или повече, докато всичко омекне, като разбърквате често. Прибавете къдравото зеле с 1/4 ч.л. сол. Продължете с готвенето за още няколко минути, докато омекне. Изсипете в купата при яйцата.

Излейте и последните 2 ч.л. мазнина в тигана. Сложете кокосовите стърготини и гответе няколко минути, докато добият златист загар, като разбърквате често. Изсипете и ориза и гответе още 3 минути, като отново разбърквате често.

Прибавете и съдържанието от купата в тигана. Полейте със соев сос и лютив сос. Разбъркайте добре, след което изсипете съдържанието в две чинии или обратно в купата. Изстискайте отгоре сока от 1/2 лайм и поръсете с пресен кориандър.

Пролетна салата с нахут и кисело мляко с билки

здравословни рецепти за пролетта

Цветна и здравословна пролетна салата, която ще ви отнеме 10 минути за подготовка и 15 за приготвяне. В нея се съдържа набиращото популярност Farro, което е храна, приготвена от зърната на някои видове пшеница. Продават се както изсушени, така и приготвени чрез варене във вода Хрупкавият им вкус позволява да се ядат и сурови. За 4 порции ще ви трябват:

Необходими продукти:

За Farro:

 – 1 чаша Farro, измито
– 1 супена лъжица зехтин
– 2 скилидки чесън, пресована или мляна
– ½ чаена лъжичка фина морска сол

За киселото мляко с билки:

 – 1¼ чаши кисело мляко или цедено мляко
– 1½ супена лъжица прясна мента, накъсана на парчета
– 1½ супена лъжица пресен копър, грубо нарязан
– 1 супена лъжица зехтин
– 1 супена лъжица лимонов сок (около ½ лимон)
– ⅛ чаена лъжичка сол

За салатата:

 – 140 грама смесени листни зеленчуци

 – 480 грама  чери домати, нарязани на кръгове

 – 1 краставица, нарязана на тънки кръгове
– ½ малка глава червен лук, нарязана и след това изплакната под вода, за да смекчи вкуса
– 15 маслини Каламата без костилки, нарязани на кръгове
– 2 чаши варен нахут
– 1 авокадо, нарязано на ивици
– лимон

Начин на приготвяне:

здравословни рецепти за пролетта

Пригответе Farro, като го изсипете в тенджера с вода. Оставете  на котлона и когато заври сложете капака и намалете котлона. Оставете да къкри докато омекне, но е приятно за дъвчене (25-40 минути). Махнете готовото Farro от огъня, прецедете и сложете в купа, заедно със зехтин, сол и чесън.

Направете  киселото мляко с билки, като смесите всички продукти за него в блендер.

Аранжирайте в 4 чинии по показания на снимката начин. Преди сервиране изцедете малко лимонов сок върху листните зеленчуци.

Паста с аспержи и грах

здравословни рецепти за пролетта

Здравословна рецепта за пролетна паста със зеленчуци и свежи подправки, която ще отнеме 30 минути за подготовка и 15 минути за приготвяне. Ето как да си сготвите 4 порции от нея:

Необходими продукти:

 – 450 грама пълнозърнеста паста ( под формата на  фусили, мидички, охлювчета или лингуини)

 – 4 супени лъжици зехтин, плюс още малко за гарниране
– 5глави шалот (дребен лук) ,  разрязани на четвъртинки, а след това на тънки резени
– 450 грама тънки аспержи с отстранени краища  и нарязани на филийки
– 2 скилидки чесън, смлени
– 2 чаши обелен пресни или замразен грах
– ⅔ чаша настъргано сирене пармезан  плюс още малко за гарниране
– 2 супени лъжици безсолно краве масло
– 2 супени лъжици настъргана лимонова кора (от един лимон)
– 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок (по-малко от един лимон)
– 1 чаша грубо нарязани смесени билки ( магданоз, див лук, мента, керевиз и естрагон)
– ¾ чаша препечени кедрови ядки
– морска сол на вкус
– прясно смлян черен пипер на вкус
– щипка червен пипер на люспи (по избор)

Начин на приготвяне:

здравословни рецепти за пролетта

Сложете голяма тенджера с подсолена вода на котлона и когато заври сгответе пастата според инструкциите върху опаковката. Заделете 2 чаши с водата, в която е вряла и прецедете пастата.

Междувременно загрейте мазнината в голям тиган на средно висока степен на котлона и изпържете лука за около 5 минути и го овкусете със сол и черен пипер. Прибавете към него аспержите и чесъна и гответе за около 3 минути, докато зеленчукът омекне. Изсипете и граха и гответе за още 2 минути.

Прибавете и изцедената паста в тигана заедно с едната от заделените чаши вода. Разбъркайте добре и гответе за още 2 минути.

Пресипете съдържанието на тигана в голяма купа. Сложете вътре сиренето и маслото и разбъркайте, за да се овкуси равномерно. Ако е нужно долейте още вода от втората чаша.

Посипете отгоре лимоновата кора, кедровите ядки, билките и лимоновия сок. Разбъркайте и опитайте на вкус. При нужда сложете още сол и по желание люспи червен пипер. Настържете отгоре пармезан и поръсете с черен пипер.

Добър апетит!

източник:cookieandkate.com