Рубрики

На фокус: Иван Ерменков

ivan ermenkov

Ако трябва да се поберем само в три думи за него, то нека бъдат млад, чаровен и талантлив. Нека да отбележим края на седмицата и началото на новия сезон на рубриката „На фокус“ с фотографа Иван Ерменков. Едва 20-годишен, той има редица партита и събития, които е заснел, а кадрите сами говорят за таланта и различния поглед във фотографията, който притежава той. Фестивалът Ла Томатина в Испания, White Turf в Сейнт Мориц, избата Dom Perignon в Еперне, Nikki Beach, Bedroom Beach, както и много други клубове са сред местата, които Иван е заснел. Също така, той е и фотографът, който е бил част от юбилея на Христо Стоичков – „50 години номер 8“, като уловил чудесни кадри от партито. Какво ни разказа Иван за тези места, с какво са го впечатлили, за любовта му към фотографията и как се забавлява самият той – четете в следващите редове.

ivan ermenkov

LZ: Кога се запали по фотографията? Тя ли те намери или ти я откри?

– Добър въпрос, то е като с любовта, не разбираш кога се е случило и кой кого е открил. Просто нещата се случват в един момент и разбираш, че това е нещото, с което искаш и ще се занимаваш за напред. С фотографията може да кажеш неща, които с думи не можеш. “Любимият” ми въпрос към мен е: „Какво искаш да кажеш с тази снимка?“ Обикновено отговарям: „Ако исках да кажа нещо, щях да го напиша!“ Нещата трябва да се почувстват, преживеят, осъзнаят!

ivan ermenkov

LZ: Снимал си много интересни събития, както споменах в началото – с какво те впечатлиха тези места, например?

– Нека започнем от „Ла Томатина“. Това е най-лудата испанска фиеста, която се провежда в малкото градче Буньол с население едва от около 9 000 жители. Ежегодно през август то събира над 20 000 участници от цял свят в доматените боеве. Представяте си какво се случва, когато в едно малко градче се съберат 140 000 кг домати с 20 000 луди!

ivan ermenkov
По традиция това събитие се заснема от акредитирани фотографи от цял свят, които са разположени по балконите на къщите, защото сами се досещате, че е меко казано рисковано да се слеете с професионалната си фототехника с хилядите хора, замерящи се с домати. Аз взех решение, че е време „Ла Томатина“ да бъде заснета отвътре, от епицентъра на събитията, от гледната точка на участниците, да пресъздам по възможно най-реалистичния начин тези боеве. За целта се снабдих с кутия за подводно снимане за професионалната ми фотокамера и се гмурнах в тази доматена война. Заснетите кадри бяха наистина впечатляващи, за което получих специални благодарности от организаторите!

ivan ermenkov

White Turf в Сейнт Мориц, Швейцария е диаметрално противоположно събитие на „Ла Томатина“. То събира аристократи и кралски особи от цял свят. Конните надбягвания се провеждат на замръзналото езеро в Сейнт Мориц. Това е и единственото място в света, където се провежда т.н. Skikjöring надбягване, в което жокеите вместо яздейки конете са теглени на ски от тях. Заснех неповторими кадри, благодарение на спонсорите от банка CREDIT SUISSE и BMW Switzerland успях да заснема едни наистина неповторими кадри, в това число и от хеликоптер.

ivan ermenkov

За фотосесиите ми в избата Dom Perignon мога да говоря не с часове, а с дни и седмици. Намира се в Еперне, Франция. Малко хора знаят, че Наполеон Велики е бил голям почитател точно на шампанското „Дом Периньон“. Не е публично известен факт, че е празнувал свой рожден ден, точно в избата, както и че е изпил последната си чаша шампанско точно под огромното дърво в градината на избата, минути преди залавянето му от коалицията срещу него. Имах честа да ми бъде осигурен достъп навсякъде в избата, както и лозовите масиви от които се произвежда това шампанско. Кадрите, които заснех са впечатляващи … има толкова много история на това място!

ivan ermenkov

LZ: Улавяш подходящия кадър или даваш напътствия, докато не го създадеш? Или и двете?

 – Има различни хора, такива които се притесняват от обектива и такива, които обичат обектива. Като професионален фотограф ти трябва да можеш много бързо да профилираш заснеманите от теб самия обекти. Ако са срамежливи и се притесняват е добре да се заснемат от голямо разстояние с телеобективи и да изглеждат непринудени, а не вцепенени. По друг начин седят нещата с хората, които флиртуват с обектива. Естествено, като перфекционист и аз понякога давам наставления при заснемането. Винаги има малки и големи трикове, които добрите фотографи знаят и прилагат. За мен понятието лош модел не съществува, съществува понятието лош фотограф.

ivan ermenkov

LZ: Черпиш ли идеи от някъде или се оставяш изцяло на собственото си въображение?

 – Черпя идеи отвсякъде, но дори за миг не спирам да провокирам въображението си за нови и нови неща.

ivan ermenkov

LZ: Кое във фотографията приемаш за предизвикателство? Има ли нещо, което в известен смисъл те плаши, но искаш същевременно много?

 – Трябва да знаете, че клубната фотография не е никак лесна. Фотографът се намира във “вражеска” среда. Отвсякъде има лазери и светлинни ефекти, които заслепяват обектива. Около теб, зад теб има веселящи се хора, които е съвсем нормално да са по-динамични и екзалтирани, и самото снимане си е чисто предизвикателство, ако държиш да изкараш брилянтния кадър от техническа и арт гледни точки.

ivan-ermenkov-1

LZ: Кой кадри предпочиташ – дневните или нощните?

 – Подсещаш ме за едно интервю на София Лорен, където я попитаха кой е най-щастливият ден от живота й. След дълго мълчание тя отговори: „Не беше ден, а беше нощ!“ Така, че и аз обичам повече нощните кадри, по принцип съм си нощна птица.

ivan ermenkov

LZ: Кое е мечтаното място/събитие, което искаш да заснемеш?

 – Аз съм бивш спортист. Приятелите ми се шегуват, че съм най-добрият боксьор сред фотографите и най-добрият фотограф сред боксьорите. Едно от мечтаните ми събития, които искам да заснема, е награждаването на много български спортисти, като победители на Олимпийски игри или Световни първенства. Също така, бих се радвал да отделям повече време за стрийт фотография, защото има уникални типажи по улиците на различните градове в различните държави.

ivan ermenkov

LZ: Какво искаш най-вече да покажеш на хората чрез твоите кадри?

– Че хубавото е навсякъде около нас, просто трябва да го забележиш!

LZ: Има ли клишета, които искаш да промениш в твоята сфера, а и като цяло?

 – Ако мога да променя нещо, то ще е да се обръща повече и повече внимание на детайлите. Ако това се постигне, неизбежно ще започнете да виждате колко красиви неща има навсякъде около вас. Всеки ден е изпълнен с красота, в най-обикновените и най-неочаквани места. Когато се докоснете до нея ще видите колко много щастие има навсякъде около нас.

ivan ermenkov

LZ: Обективите при вас нещо като манията на жените по обувки ли са? Или пък необходимо средство за добра снимка?

– Обективите при фотографите са четките при художниците. „Колкото повече, толкова повече“, ако трябва да цитирам Мечо Пух! Колкото по-светлочувствителни са обективите, толкова по-готини са моделите на снимките ни. Аз лично използвам няколко десетки обективи и това е една от причините кадрите ми да са успешни.

ivan ermenkov

LZ: Лятото работеше като фотограф в Bedroom Beach – от многото партита има ли такова, което ще помниш дълго?

– Има много незабравими партита. В Bedroom атмосферата е неповторима, генерира се толкова много позитивна енергия от всички, че човек дори и да е дошъл тъжен, ще си тръгне щастлив. Това място не е представителна извадка за България. Това е клубът в който, ако си тъжен ще минат поне 10 непознати човека и ще те попитат: „Хей какво ти е, защо не се забавляваш … ела да черпя по шот!

В този ред на мисли, всяко парти е уникално само по себе си. Черните партита са

запомнящи се, хаус партитата с българските диджеи са ми любими. Наблюдавам партитата отстрани и отвътре и най-големите избухвания са се случвали точно с тях.

ivan ermenkov

LZ: Заснел си много моменти как хората се забавляват – ти самият как обичаш да го правиш? Остава ли ти време?

 – И питаш. Винаги има време за парти, дори по време на работа. Обичам забавлението, танцувам много, пия умерено – литър-два … шегувам се естествено! Моят наркотик е безплатен – това са моите приятелки и приятели. Изключително контактен съм и няма как да се чувствам самотен!

LZ: В близък план те очаква да станеш част от Fashion Week Paris 2016 и да заснемеш представянето на Yves Saint Laurent YSL на 27 септември – вълнуваш ли се?

– Изключително съм щастлив, че ще усетя отново магията на Paris Fashion Week. През 2015 година бях поканен на рождения ден на Синди Бруна, който съвпадна точно с края Paris Fashion Week. Запознах се с уникални личности. Бях завладян от магията на модната фотография. Тазгодишното представяне на Saint Laurant е знаково, тъй като след много години бранда има нов Creative Director – Anthony Vaccarello, който със сигурност е подготвил много изненади.

ivan ermenkov

LZ: Къде можем да те открием през зимния сезон?

– През зимния сезон ще бъда постоянно между Милано, Сейнт Мориц и София. В Милано имам ангажименти за fashion and beauty фото сесии, в края на януари 2017 съм поканен отново в Сейнт Мориц да заснема Snow Polo World Cup 2017 и февруари месец – White Turf 2017. През останалото време ще се забавлявам и едновременно с това снимам в Bedroom Premium – любимият ми нощен клуб в София, с любимите ми Bedroom Premium Ladies и най-предразполагащите към запомнящи се партита резидент диджеи. Ако някой е решил, че иска да бъде заснет от мен, то това е най-лесният начин – пиеш си питието на бара и докато това се случва – ЩРАК – снимка от Иван Ерменков!

ivan ermenkov

LZ: Пожелай си нещо за финал!

– Обикновено задавам въпроса: „Кога за последно направи нещо за първи път?“ Е, аз си пожелавам да направя много нови неща, заедно с традиционните пожелания за много нови фотопроекти, партита, пътувания, приятели и приятни изненади.

още кадри от: Ivan Ermenkov Photography

error: