Семейство

Агресията при децата

агресията при децата

агресията при децата

Напоследък много родители се оплакват от неспособност за справяне с агресията при децата си. Другият неприятен проблем е, когато спокойното дете е „жертва“ на агресивното поведение на друго дете и бива тормозено физически или психически, без реално да е дало повод за това. Често родителите са подложени да изпитат гнева и негативното отношение от страна на малките си наследници и това ги кара да се чувстват като не добри бащи и майки, които са се провалили с възпитанието на малчуганите си. Но, при наличие на подобен проблем, не трябва да се спира до този анализ, а да се предприемат мерки, които да тушират нежеланото поведение.

Как да управляваме агресията при децата

Първата стъпка, която трябва да предприемете, е да сте наясно с моделите на поведение, които създавате с детето си през последните години. Запитайте се : „Какво поведение наблюдавам и как реагирам на него?“ Разберете, че моделите са индивидуални за всеки човек, ситуация и дете. Някои родители, например, не могат сами да се справят с гнева си. Това само ескалира ситуацията, защото агресивният отговор към всяка проблемна ситуация учи детето, че агресията е начин за справяне с трудностите. Като резултат от това, то може и да не се научи да реагира по различен начин, ще губи самообладание и ще действа враждебно. Като контраст – някои родители са по-позитивни, но децата им могат да станат нападателни и груби, ако виждат, че родителите им реагират отстъпчиво и не се справят директно с проблемите. Нека да изясним – вие може да сте внимателен, тих човек и ефективен родител – двете определения не са взаимно изключващи се – но трябва да сте твърди и установяващи ясни граници.

Ако сте родител, които е уловен в неефективен модел на реакция на поведението на детето, осъзнайте това и бъдете на ясно, че промяната няма да се случи за една нощ. Начинът, по който реагирате не ви определя като „добър“ или „лош“ родител, но може да означава, че сте част от проблема. А това може да бъде част и от решението му. Ако наследникът ви реагира агресивно или ви разиграва, вината не е във вас, но вие трябва да го научите как да реагира различно. Ден след ден, последователно и целенасочено.

Агресивното поведение трябва да се промени непременно за доброто на вашето дете и на вас самите. Родителите също трябва да се променят, ако виждат, че нещата не вървят добре. И това не е трудно, ако каузата си заслужава усилията. Ако не реагирате адекватно на действията на наследниците си, нещата може само да се влошават. Може да се справите с агресията при деца в предучилищна възраст по следните начини:

1. Бъдете последователни. За по-малките деца, ключът се крие в последователността. Не може да игнорирате поведение един ден и да реагирате с крясъци върху детето на следващия. Без значение къде сте и какво правите, опитайте да обясните на малчугана защо поведението му е неприемливо в конкретната ситуация. Ако забележите, е той удря свой връстник на детската площадка или на игрището го дръпнете на страна и му кажете нещо от рода на : „Удрянето не е хубаво нещо. Трябва да останеш малко сам и да се успокоиш.“ Приберете го в къщи и му кажете, че докато не започне да общува подобаващо, няма да играе с други деца. Направете всичко възможно, за да реагирате всеки път по същия начин, ако това отново се случи. Така малчуганът ще разбере, че ако се държи грубо, ще стои сам в къщи, вместо да играе и да се забавлява с другите.

2. Изкарайте детето от ситуацията. Понякога се налага да изведете детето извън ситуацията, за да му помогнете да възвърне контрола на емоциите си. Ако, например, сте в магазина, а вашето дете е с гневно избухване и рита пазарската количка, защото не сте му купили това, което иска, може да му кажете: “ Създаваш твърде много шум. Сега няма да купим това и ако не спреш, ще трябва да напуснем магазина. Може да си събереш от парите, които баба и дядо ти дават и да си го купиш следващия път.“ Ако то не спре да ви дразни, направете точно това, за което сте го предупредили.

3. Приложете агитация предварително. Ако сте наясно относно ситуации, които са трудни за детето ви, отделете време да поговорите предварително за това с него. Ако то има неприятности всеки път, щом посещава дома на ваши роднини – да кажем, че бива провокирано и започва да удря братовчедите си, непосредствено преди гостуването там е добре да седнете заедно и да обсъдите нещата, като му заявите какво очаквате от него, преди да напуснете дома си. “ Трябва да си играеш спокойно и да се забавляваш. Ако започнеш да се биеш с братовчедите си, ще трябва веднага да си тръгнем. Разбираш ли?“

4. Оставете детето само в друга стая. Осигурете на малчугана си време на саме или почивка на тихо и спокойно място, когато е реагирало агресивно. Кажете му: „Искам да бъдеш тих и да се успокоиш. Не може да удряш брат си, когато си ядосан. Сега остани тук и когато се успокоиш, може да се върнеш и да си играете.“ Говорете кратко, но бъдете ясни с инструкциите си.

5. Координирайте се с другите настойници. Не забравяйте, че лошото държание като бой и физическа агресия се случват в детската градина и предучилищната. Това е част от начина, по който децата се учат да се разбират едно с друго, но вие трябва да се справите с това веднага, ако детето ви е агресивно или ако е подложено на агресия. Трябва да съгласувате намесата си с учителката или възпитателката, така че заедно да действате последователно. Всекидневно коментирайте реакцията и промяната в поведението на детето си с нея.

Обикновено причина за негативно поведение при децата е липсата на внимание от страна на родителите. Отделяйте време да разговаряте с наследника си за нещата, които го вълнуват. Показвайте му обичта си и му казвайте, колко се гордеете с него, но агресивните му постъпки ви разочароват. Внимавайте за поведението и реакциите си в негово присъствие, защото за децата личният пример на родителите е от огромно значение.