bebe na 2 meseca

Ако имате бебе на 2 месеца, вероятно искате да сте наясно с характерните за тази възраст промени в поведението и развитието на вашето мъниче. Разбира се, те няма да са толкова съществени, колкото тези, които предстоят с порастването на детето ви, но след като вече сте опознали характера и нуждите на пеленачето си през първия месец, лесно може да забележите дори най-малките промени.

Бебе на 2 месеца – развитие и хранене

Един от най-емоционалните моменти, които ще ви предостави вашето бебе на 2 месеца са сладките спонтанни усмивки. Те ще ви накарат за миг да забравите за цялата умора, която изпитвате и да почувствате щастието от това да сте майка. Това е първият начин, по който се осъществява комуникацията помежду ви. Ще забележите, че то започва да разпознава различните звуци и да реагира, обръщайки глава към източника на звук, когато чуе гласът на близък човек, например. Зрението на вашето мъниче започва постепенно да се подобрява и то може да разграничава повече цветове. То започва да проследява обекти с очи и да разпознава силуети на хора от разстояние. Може да следите реакциите му, като му показвате играчки с различни форми и цветове. В по-интересните за него хора и предмети пеленачето ви ще се заглежда по-дълго. Висящите над леглото му играчки са му много любими за гледане и опити за докосване, особено ако имат звук с приятна мелодия.

Мускулите на тялото му укрепват все повече и то вече ще успява да задържи главата си самичко за по-дълго време, ако е поставено по корем, например. За правилното развитие и укрепване на мускулатурата е важно да му помагате с подходящи за тази възраст леки упражнения, които може да научите от педиатъра си. Не забравяйте и за нежните масажи, които да правите всекидневно след баня, които са колкото приятни, толкова и полезни. Редовните масажни движения стимулират неговата кръвоносна и имунна система, освен това го успокояват и предразполагат към сладък сън. А през деня, може да прилагате упражненията, препоръчани от педиатъра, с които да се развият по-добре анализаторните системи и мускулите на кърмачето ви.

Движенията на вашето бебе на 2 месеца ще започнат да стават все по-координирани. Освен това, то ще започне да изговаря тихи гласни и гърлени звуци, състоящи се предимно от една сричка. Мъничетата на тази възраст се опитват да имитират шумовете, които чуват около себе си. Периодът на бодърстване се увеличава и стига до 6 часа за денонощие. Физически може да забележите леки промени в чертите на малкото му личице, които постепенно се изострят. Крайниците и положението на тялото се изправят и може да носите малкото пашкулче в т.нар. кенгуру, което заздравява връзката между вас и бебето ви и му дава възможност да погледне на света от друга – много по-интересна за него гледна точка.

Възпитанието на детето ви трябва да започне още от началото на неговия живот. Това е много важно и може да го приложите на този етап чрез въвеждане на постоянен режим на хранене, разходки и сън. Отделяйте време за чести занимания с него през периодите на бодърстване. Бъдете нежна и търпелива с реакцията си към неговия плач и задоволяване на потребностите му.

В подходящо време може да излезете на разходка с количката, като времето навън постепенно се увеличава. Може да започнете с 5 минути на терасата и всеки ден да добавяте по още няколко минути, като избягвате ветровити места. Бебетата губя топлина най-много от главичката, ръцете и крачката, ето защо преди излизане навън, трябва да му сложите памучна шапчица – тънка или плътна в зависимост от сезона, чорапки и да го завиете с пелена. Трябва да носите със себе си в чанта всичко необходимо за обслужване на бебето.

Постепенно ще забележите с радост, че пеленачето ви започва да спи малко повече през нощта и не се буди толкова често. Броят на кърменията от втория до петия месец се намалява и те вече стават по 6 пъти на ден по 120-130 мл, отново през около 3 часа. Трябва да започнете опити да избягвате нощното хранене около 3:00 часа.

Използването на ваксини е наложително на тази възраст. В края на втория месец се правят нови две ваксини. Едната е  петвалентна – срещу  дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит  и  хемофилус. Втората е синфлорикс – тя е противопневмококова ваксина.

За да подпомогнете развитието на вашето бебе на 2 месеца го прегръщайте, говорете му и си играйте с него по време на хранене, обличане и къпане. Помогнете му да се научи да се успокоява самичко. Изградете режим на бебето си, който включва повече сън през нощта, отколкото през деня. Радвайте се и се усмихвайте, когато бебето произнася звуци, за да го стимулирате. Говорете, четете и пейте на своето мъниче. Показвайте му елементарни картини с един предмет и изговаряйте названията на предметите, които се намират в тях. Научете се да различавате  видовете бебешки плач, за да разграничавате нуждите му. Когато е будно през деня го обръщайте да лежи по корем за кратко, като разпръснете играчки около него и го насърчавате да повдига главата си, като поставите играчки на нивото на очите му.

Не забравяйте, че всяко едно бебе е индивидуално и преминава с различно темпо през етапите от физическото си развитие. Това са само насоки относно потенциала на нещата, които вашето мъниче ще започне да прави – ако не веднага, то съвсем скоро.