bebe na 5 meseca

Двигателната активност на вашето бебе на 5 месеца се увеличава значително, също както и забавните гримаси, мимики и жестове, които проявява с емоциите си. Мъничето търси все повече внимание. Игрите са любимо занимание и поводи за много усмивки и физически упражнения. Играчките в ярки цветове и тези, издаващи звуци и музикални са сред любимите на пеленачето. Огледалото също е интересен предмет, който пали любопитството на мъничето.

Бебе на 5 месеца – поведение и развитие

Вашето малко дете расте с всеки изминал ден. Започва все повече да формира характер и предпочитания. На тази възраст обикновено харесва да го гъделичкате нежно, да му пеете и да му разказвате кратки приказки. През деня спи преди и след обед, а през нощта – непробудно. През деня е много активно и обича да играе с всичко, което успее да хване. Обезопасете стаята, защото скоро мъничето ви може да започне да пълзи.

Вашето бебе на 5 месеца би трябвало да държи главичката си стабилно в хоризонтално положение и да я движи сигурно в различни посоки. Ръчичките му стават все по-силни и обича да хваща и сграбчва с две ръце всичко, което е в обсега му. Може да държи шишето си с две ръце. Когато иска да го вземете то разтваря ръчички. Вече с лекота би трябвало да се обръща от корем по гръб, като си помага с едната ръка, а когато лежи по корем, активно маха с ръце и крака, като първи опити за пълзене. Мъничето ви вече вижда триизмерно и различава нюансите на един цвят. То различава интонациите в гласа и издава разнообразни звуци, за да привлече вниманието ви. Съчетава гласни и съгласни, а може и да образува еднакви срички. Това трябва да го насърчавате и да му отвръщате по подобен начин, за да общувате повече.

През този месец децата наддават на тегло средно около 600 грама, като при момченцата достига около 7,3 кг. /+ – 0,9кг./, а при момиченцата  – 6,9 кг. /+- 0,9кг./.Съответно нормално ръста при момченцата стига до около  65,5 см /+-3/, а при момиченцата  – 65см./+- 3/.

Захранването на бебето  започва в края на 5-я месец в пълно здраве на детето с изместване на едно от храненията с немлечна храна. Досега мъничето ви приема кърма или адаптирано мляко по 140-160 мл. 3-4 пъти дневно. Между храненията в 10:00 часа пие 50 мл. пресен сок от различни плодове, с изключение на цитруси. След обяд между храненията хапва пюре. Вече може да включите и прием на каша през 5-я месец.  Ако се появи повръщане, диария или обриви, спрете новата храна временно. В храненето може да включите твърдо сварен  жълтък от пресни яйца с доказан източник на производство два пъти седмично по половинка. Черупката се измива хубаво и яйцето се вари 15-20 минути.

През летните месеци излагането на слънце по време на разходка навън трябва да се ограничи в часовете между 11:00 и 15:00 часа. Използването на сенник или чадър е задължително, а може и лека памучна шапчица. След 6-я месец може да започнете използване на слънцезащитни кремове с висок фактор (над 40) върху откритите части.

През този месец няма имунизации.

Възпитанието на детето ви трябва да започне още от началото на неговия живот. Това е много важно и може да го приложите на този етап чрез въвеждане на постоянен режим на хранене, разходки и сън. Отделяйте време за чести занимания с него през периодите на бодърстване. Бъдете нежна и търпелива с реакцията си към неговия плач и задоволяване на потребностите му.

Не забравяйте, че всяко едно бебе е индивидуално и преминава с различно темпо през етапите от физическото си развитие. Това са само насоки относно потенциала на нещата, които вашето мъниче ще започне да прави – ако не веднага, то съвсем скоро.