глезите ли децата си

Глезите ли децата си? Понякога е по-лесно, отколкото осъзнавате, защото няма как да не обичате малките си съкровища и да не искате да им осигурите целия комфорт, на който сте способна. Добрите намерения и грижи понякога водят до нежелани последици. Няма да направите услуга нито на себе си, нито на наследниците си, ако прекрачвате границата. Всеки родител допуска моменти на слабост, които позволяват на хлапетата да се държат глезено. Ако не искате след време те да се сблъскат сами със студената действителност извън дома, ще имат нужда от вашата помощ, за да се променят и интегрират. И все пак, за да се убедите, че действията ви не са погрешни, прочетете редовете по-долу и си отговорете честно на въпросите, а след това си направете сами заключение. И ако резултатите не ви харесат, имайте в предвид, че колкото по-късно започнете да въвеждате промените, толкова по-бавно ще ги видите като отражение в малчуганите.

Проверете глезите ли децата си

  1. Никога не се вълнува

Когато кажете на детето си, че отивате на специално пътешествие или излизате навън за нещо вкусно, то изглежда ли съвсем не толкова ентусиазирано? Вероятно е прекалено разглезено и свикнало да получава лесно и често подобни неща и ги смята за даденост.

     2.    Без “благодаря” и “моля”

Забравя ли често добрите маниери вашето дете? Това показва само, че тя или той се държи грубо и разглезено.

     3.  Изисква нещата, не пита

Ако детето ви не пита дали може, а направо изисква, вероятно прекалявате с доброто отношение и го разглезвате.

      4.  Моментален плач

Думата “Не” разплаква ли веднага мъничето ви? Ако отговорите положително, а детето ви вече е на определена възраст, това е лош знак. Но най-показателно в случая е дали се поддавате на манипулацията. Ако не – браво на вас! Сълзите са само тест, за да види дали ще хванете. И ако паднете в капана, значи е време за сериозна промяна в родителските ви подходи. Животът няма да предложи на детето ви само слънчеви лъчи, ако плаче постоянно. И вие сте на ясно с това.

      5.  Факторът вина

Дали порасналото ви дете не използва картата с вина заради работата, развода, по-малките доходи от приятелите или по-голямата ви стриктност, в сравнение с родителите на връстниците му? Дребният манипулатор ще използва чувството ви за вина, за да постигне желаното. Но този номер работи само при вас, а не и в света навън.

Не се чувствайте виновна за това, че работите, за да плащате сметките. Имате право и на кариера. Децата на работещите майки са също толкова успешни, колкото останалите с майки, които си стоят вкъщи. Ако сте разведена, това е ужасно за децата, но ако ги глезите няма да им помогнете да се приспособят към развода и живота по-бързо. Вие няма да разрушите света им, а просто ще го промените. Бъдете постоянно присъстващ в настоящето им родител и изисквайте същото и от бившия.. Всичко, от което се нуждае детето ви е това, много любов и разбиране. Трудно е да не се чувстват виновни, когато децата ви се борят с развитието си, емоционално или физически, което прави нещата по-трудни. Но като ги глезите няма да ги улесните. Напротив, ще направите нещата по-тежки. Учете ги да се приемат и обичат точно каквито са и да работи усилено за постигане на мечтите си. Това ще ги отиде по-далеч, отколкото прекомерни подаръци всеки ден!

       6. Не иска да участва

Разглезеното ви дете може да не иска да взима участие или да се присъединява заради собствените си убеждения към определени занимания, които не намира за достатъчно добри и вълнуващи. Този тип поведение всъщност идва от страна на родителите, така че ако забележите подобно държание от наследника си се вгледайте в себе си. Вижте своите убеждения относно правата и задълженията. Корекцията в нагласата е в реда на нещата.

      7.  Не показва благодарност

Детето не изразява своята благодарност към направените малки или големи подаръци или жестове от семейството или приятелите. Помислете над това, че още в ранна детска възраст трябва да възпитате това в него.

      8.   Държи се грубо

Ако наследника ви се държи грубо с хората от ежедневното си обкръжение се вгледайте в поведението на себе си и на баща му. Дали вие не се държите така и то не следва личния ви пример?

Вероятно вече сте на ясно. Не бъдете прекалено критични – всички сме хора и грешим. Но ако смятате, че отглеждате разглезено дете, значи е време за промяна и нови  родителски стратегии. Очаквайте много съпротивление в началото, особено ако детето ви е по-голямо.

  • При необходимост кажете твърдо “Не”. При повторно задаване на въпроса, отговорете: “Попита и вече отговорих”
  • Игнорирайте изблиците на раздразнение
  • Попитайте по-големите деца дали искат да помагат доброволно на организация, съсед или приятел в нужда. Ако откажат, премахнете привилегиите, от които се възползват, докато схванат идеята.
  • Направете класация с награди – награждавайте малчугана всеки път, когато прояви съпричастност и благодарност и нищо друго за период от месец. Всекидневно отбелязвайте в таблицата поведението му.
  • Награждавайте и поощрявайте доброто поведение.