всичко за бременността

Всичко за бременността няма как да бъде описано само в една статия, а освен това по време на цялото износване на плода могат да възникнат множество усложнения от различно естество. Ето защо започваме с уточнението, че тук ще обсъдим само основните положения и състояния, характерни за вълнуващото приключение, което предстой на всяка жена, която ще стане майка. По време на това бързо променящо се време в живота ви, ще има много неща, за които да мислите и да мечтаете. Независимо от това, че малкото бебче  ще бъде в центъра на вниманието ви, не забравяйте да си отделите време за себе си и за вашите нужди.

Почти всичко за бременността е приятно, ако го погледнете от правилната гледна точка

 всичко-за-бременността

 

Да, наясно сме с дискомфорта от растящия корем, постоянната умора, подутите крака, повишения апетит и странния вкус за храни, но нека да погледнем на това състояние от хубавата му страна. Често се случва да ви погледнат непознати и да ви се усмихнат, нали? А близките ви да искат да ви галят нежно коремчето. Освен това може да похапвате без ограничения дори и цяла купа сладолед с парченца шоколад всяка вечер и да не изпитвате вина. Докато сте бременна, може да си поспивате когато пожелаете, дори е препоръчително да го правите, защото това ви осигурява почивка и дистрес. Даването на имена на куклите и домашните животни в детството беше забавно, но именуването на друго човешко същество е още един от страхотните бонуси на бременността. Ще можете да оформите личността и характера на детето си още от самото начало. Също така, като жена, ще може да наблюдавате промените не само върху своето тяло, но и в поведението на съпруга си. Невероятно е да видите как се превръща в баща, целуващ коремчето ви за “Лека нощ”, говорещ и пеещ на пъпа ви или сглобяващ детската кошара до 3,00 часа сутринта ( за всеки случай, ако мъничето реши да излезе 9 седмици по-рано 🙂 ).  Да не забравяме и удоволствието да правите свободно се*с без предпазни средства, като и за повишеното либидо.

Очакването на бебето да се роди е като всичките ви досегашни Рождени дни и празници, събрани в едно. Плюс това, ще дадете на някой друг Рожден ден, който да очаква с нетърпение ( всъщност, вие ще се вълнувате дори повече от този личен празник и от малкия рожденик година след година). Ще имате шанс да си представите части от живота на бебето си, декорирайки и обзавеждайки бебешката стая. мислейки си за първият път, в който ще ви нарече “мамо” и за безкрайните възможности, по които детето ви може да промени света.

Част от приятните неща, свързани с бременността е и това, че дори и до сега да сте правили компромиси със здравето си, сега няма да искате да го правите – ще пиете повече вода, ще се храните здравословно и внимателно ще четете етикетите върху опаковките. Ще го правите абсолютно целенасочено, защото в това състояние всичко, което поглъщате е от значение. А това ще ви накара да се чувствате и да изглеждате добре, а бебето ви да получава всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да расте и да се развива пълноценно. Чуването на сърдечния ритъм на мъничето във вас по време на прегледа при гинеколога ще ви развълнува и ще осъзнаете, че носите отговорност за нечий друг живот. Наслаждавайте се на вниманието, което всички около вас ви обръщат, докато сте бременна – съпругът ви масажира краката, а приятелите и близките ви звънят по-често, за да проверят как сте, съседите ви предлагат помощ, колегите доброволно ви предлагат храната си, малки подаръци като бутилка вода или малка следобедна закуска мистериозно се появяват на бюрото ви. Радвайте се и на перфектния си външен вид, защото дори преди да забременеете да не сте се намирали за достатъчно красива, това деликатно състояние ви носи целия бюти  пакет – гъста, копринена коса; дълги, здрави нокти; красива кожа и големи гърди.

Още един бонус на бременността, от които може да се възползвате е това, че няма да се налага да чакате на дългите опашки – нито пред тоалетната, нито в магазина. Галантни джентълмени ще ви подават ръка за помощ и ще ви отстъпват мястото си, за да седнете. Друга привилегия на състоянието ви е тази, че ще можете да пазарувате най-сладките дрехи на света и то за някого, когото все още не сте виждали. Да бъдете бременна ви дава постоянно усещане за удовлетворение, защото на въпроса : “Какво прави днес?” , може да отговорите с готини реплики като “Направих уши” или “Правя човек. А ти какво направи?”

Знаенето на това, че всички неприятни неща, свързани с износването на плод  в утробата ви – киселините в стомаха, подуването на глезените, болките в гърба и останалите дискомфортни усещания не продължават безкрайно  си заслужава търпението. Пред вас се открива един нов свят с много вълнуващи емоции. Неща, които преди не са имали значение стават първостепенни за вас и започвате да виждате цвета с други очи веднага, след като станете родител.

Бременността и усещането да носиш второ сърце в себе си

Трябва да знаете, че независимо дали искате нещата да станат планирано или инцидентно, вероятността да заченете точно тогава, когато искате е малка. Когато жената забременее за първи път, това усещане е смесено с вълнение и страх.  През първия триместър може да се чувства дискомфортно или изобщо да не забележи особена промяна в състоянието си. Този период по-скоро я подготвя емоционално. Най-важното, с което тя трябва да се съобразява през първите седмици, които са критични за закрепването на плода е храненето и хидратирането, дори и да й се гади често. Пушенето и пиенето на алкохол веднага трябва да се прекратят. Трябва да започне приемане на фолиева киселина няколко месеца преди планираната бременност или веднага, след като научи новината. Прегледът при гинеколог е задължителен, както и редовните контролни прегледи. Умората е най-често срещаният симптом за ранната бременност, както и позивите за повръщане или повишения апетит.

През вторият триместър може да съобщите новината че сте бременна на шефа си, за да може да ви намери заместник, докато ползвате отпуск поради бременност и раждане, а  в последствие ако искате да гледате детето в майчинство. Повечето жени предпочитат да коментират състоянието си след като влязат в четвъртия месец, защото тогава рискът от спонтанен аборт намалява. Освен това, подутото коремче започва да личи, така че няма как да остане незабелязано. Някой жени работят почти до края на бременността си, но това зависи от естеството на работата и от здравословното състояние на бременната.

Хормоните ви бушуват, ето защо ставате една буря от емоции, докато сте бременна. Има много начини, по които да се справите с позитивните и негативните си настроения, депресията, стресът, страховете и всичко останало. Просто потърсете информация за конкретния проблем или направете консултация със специалист, защото при всички жени този период е различен. Подгответе се постепенно за пристигането на малкото човече в дома ви, за да може в последните месеци, когато ви е по-тежко да не се безпокоите, че то може да се роди, преди да сте готова с всичко необходимо. Вземете списък от болницата за нужните неща, които трябва да носите със себе си в родилното, купете столче за кола, легълце, чаршафи, корито, дрешки, пелени, шишета като за начало, а в последствие ще разберете сама още ви трябва.