всичко за раждането

Няма как да сте напълно наясно с всичко за раждането, преди сами да преминете през този процес, но може да получите информация, която да ви подготви до някъде за него. Интересното на тази статия е това, че ще ви запознае с новите правила преди, по време на, и непосредствено след самата поява на вашето бебе на бял свят. Така че, ако до сега сте чували от майките, познатите и бабите си остаряла информация за това е добре да сте на ясно с промените, от които може да се възползвате, стига гинекологът ви да е съгласен и състоянието ви да го позволява, разбира се.

Всичко за раждането в нов стил

Ясно е, че последните няколко седмици от бременността не са комфортни за бъдещите майки, но е най-добре да се доверите на естествения ход на живота и ако няма медицински показатели за обратното, да изчакате, докато бебето реши само кога да се появи на бял свят. Децата, които са родени преди 39-тата седмица са по-предразположени към здравословни проблеми и подобни, свързани с растежа и развитието им, както по време на раждането, така и по-късно в живота.

Преди 50 години на жадните родилки се даваше само кубчета лед непосредствено преди раждането, ако използват обща анестезия. Днес повечето жени, които раждат със секцио получават епидурална или спинална упойка. Модерните методи на прилагане на обща анестезия, също намаляват значително риска от аспирация. В резултат на което, бистри течности като вода, сок, пилешки бульон, черно кафе и газирана вода често са позволени.

Преди години на бременната не се слагаше епидурална упойка, докато нямаше 4-5 сантиметрово разкритие, защото лекарите смятаха, че това ще удължи родилните мъки. Сега не е нужно да се чака и според проучване, жените, които са получили такава анистезия по-рано, не са по-предразположени към цезарово сечение отколкото тези, на които е направена упойката по-късно.

Преди години, ако раждането беше по-продължително, лекарите препоръчваха секцио, а сега се позволява повече време за естественото раждане. Тоновете на бебето се следят постоянно, докато жената е на родилната маса и ако съществува риск от задушаване на бебето, акушерката прави разрез, който улеснява излизането му. Цезаровото сечение не се предпочита от родилките поради две причини – защото е по-скъпо и защото възстановяването след раждането е по-бавно и болезнено. Ето защо се препоръчва само по медицински показатели.

Да не споменаваме, че преди време разрезите от секциото се затваряха с телчета, защото става по-бързо, докато сега се предпочита зашиване с конци. Макар и това да удължава времето за затваряне на коремната област с около 9 минути,  то намалява риска от усложнения на раната с около 43 %, защото намалява вероятността тя да се отвори повторно и да се инфектира.

Преди гинеколозите не бяха съгласни жените, които са родили първото си дете със секцио, да раждат повече. Сега вагиналното раждане след цезарово сечение е разумен избор за много майки, стига разреза да е направен ниско и хоризонтално.

От десетилетия беше стандартна практика лекарите да стягат пъпната връв на бебето веднага, след като то се роди. Но след наскоро проведени проучвания по въпроса, те са склонни да преосмисля това действие. Те показват, че най-малко една минута след раждането е по-добре за бебето и не представлява риск за майката. Плацентата пулсира като сърдечен ритъм и изтласква кръв към бебето, което в последствие може да намали риска от анемия до над 6 месеца.

Преди време епизиотомията беше практика. Това е хирургически разрез, с който отворът на влагалището се разширява. Така се избягват разкъсванията на околните тъкани. По преценка на лекаря или акушерката това все още се практикува.

В заключение ще споменем, че колкото и продължително и неприятно да е усещането от раждането, веднага след като видите бебето си и го гушнете, ще забравите всички негативни преживявания, а след време ще останат само приятните спомени.