Захранване на бебето

захранване на бебето

захранване на бебето

Процесът на захранване на бебето е поредната новост, която предстои както на мъничето, така и на неговата майка. Всъщност, няма един-единствен правилен начин да подходите към захранването и вероятно за това ще чуете или прочетете различни и дори противоречиви съвети по темата. Продължавайте да се ръководите от специфичните нужди на вашето бебче, следете поведението му и заедно ще продължите напред, преодолявайки всяко препятствие. Тук ще направим уточнение, че ако детето ви ама специфични проблеми като алергии или други състояния, свързани с храненето му, задължително направете консултация със специалист, когато започнете да добавяте нови храни в менюто му.

Захранване на бебето – с какво, как и кога

захранване-на-бебето

Според изследванията, майчината кърма покрива всички хранителни нужди на бебешкия организъм през първите 6 месеца от живота му. Всяко дете се развива индивидуално и по тази причина не винаги е готово за опита нещо различно след като стане на половин година. Педиатрите посочват тази възраст като ориентировъчна, в която може да започнете постепенно и с малки количества опити за включване на нови храни. Ако сте наблюдателни, може да разберете дали вашето малко детенце е готово да консумира нещо, различно от мляко. Следете дали то може да седи за няколко минути подпряно на облегалка самостоятелно, без да залитне на ляво или на дясно и целенасочено да насочва и задържа играчка към устата си. Дали рефлекса за избутване на всичко, сложено в устата с езиче е изчезнал и дали проявява интерес към вашия начин на хранене.

При изборът за първа храна на вашето мъниче, трябва да вземете в предвид следните неща : има ли проблем с констипацията, а също така има ли колики или някакви алергии. Имайте в предвид, че храната на бебето се приготвя по различен начин, защото зеленчуците и месото, които ще консумира след време, трябва да са само сварени и в ястията им да няма добавки на сол, захар и подправки. Като начало може да започнете с оризова каша, която има неутрален вкус и може да смесите с кърма, за да добие познат вкус. Най-вероятно няма да имате проблеми с това. Може да включите и постепенно по малко зеленчуково пюре, като е добре да предлагате на мъничето различни видове. Месец по-късно включете в менюто му и плодово. Ако започнете захранването първо със сладко плодово пюре има опасност след това бебето да откаже да яде не толкова вкусното зеленчуково.

Тъй като в началото мъничето изяжда само по една лъжичка от новата храна, като дозата постепенно се увеличава, много майки предпочитат да използват готово приготвена. Освен това бурканчетата са удобни и пюретата в тях са приготвени от екологично чисти продукти. Но недостатъците на тези храни са вкуса и цената, а върху етикетите пише като основна съставка нишесте или оризово брашно, а не зеленчуци или плодове, което означава, че тяхното съдържание е минимално. Ето защо, ако имате достъп до сравнително чиста продукция или избирате еко-храни, нямате причина да не започнете захранването на бебето с домашно приготвени храни. Ако изберете този вариант, имайте в предвид, че в самото начало плодовете трябва да бъдат термично обработени, преди да ги предложите на мъничето. Това се прави с цел да стане по-лесно усвоима целулозата  и да се неутрализират съдържащите се в тях плодови киселини.  Две-три седмици след захранването спокойно можете да предлагате на бебето намачкан суров мек плод, а малко по-късно – и настъргани плодове. Зеленчуците приготвяйте по същия начин с малко вода. Може да е удачно в началото на захранването да прибавяте малко кърма, за да може вкусът ще е по-познат за бебето. Когато то постепенно свикне с новите вкусове, това вече не е необходимо и е достатъчно само да му предлагате да посуче след храненето.

Има само няколко основни правила относно това, как да започнете самото захранване на бебето. Започнете само с една съставка, изчаквайте поне три дни, преди да предложите нова храна и подбирайте храни, подходящи за начало на захранването. Важно е всяка нова храна да се предлага отделно, за да може да се следи за алергични реакции. След като вече сте предложили две-три основни храни поотделно и бебето е свикнало да приема по-голямо количество храна, можете да опитате да прибавяте новия вид храна към някоя вече позната. Едни от подходящите първи храни, които повечето майки използват са картофено пюре, моркови, ябълки и тиква.

Бебетата най-често са любопитни и склонни да опитват нови храни, когато не са много гладни, за това повечето майки избират време между храненията през деня, за да предложат първото опитване на друга храна. Мъничето трябва да е спокойно и игриво, когато му предложите първата лъжичка. То може да я изяде, но може и да откаже. Не го насилвайте и не настоявайте. Опитайте отново на следващия ден и ако вкуса му допадне, постепенно увеличавайте количеството в следващите дни, като дозата достига от 50 до 100 грама, но ако в последствие бебето иска още, не му отказвайте. Според Световната здравна организация, при прием на кърма около 500 мл за 24 часа без заместване на кърмене, нуждите на бебетата от допълнителни храни изглеждат по този начин:

-възраст  6-8 месеца – 137 – 187 гр (общо за деня)
– възраст 9-11 месеца – 206 – 281 гр
– възраст между 1 и 2 годинки – 378 – 515 гр

Вашето дете може да приема по-голямо количество кърма и затова да хапва по-малко твърда храна или обратното. В първите няколко дни от захранването е достатъчно да предлагате веднъж дневно друга храна, различна от млякото. Когато въведете няколко храни,може да започнете да предлагате два пъти дневно други храни. Ако вашето бебе не увеличава количеството твърди храни, които поема и месец-два след захранването продължава да хапва само по две-три лъжички от нея, може да опитате да предлагате твърди храни няколко пъти дневно.

Педиатрите препоръчват да се стремите да замествате напълно кърмения. Започвате с две-три чаени .лъжички и постепенно, за около две седмици, се стремите бебето да изяжда приблизително 130-150 гр. С началото на захранването е необходимо да започне предлагането на обикновена преварена и неподсладена вода на бебето. Повечето бебета не пият вода още дълго след захранването, тъй като все още поемат голямо количество кърма и това им е достатъчно, но е важно да си изградите навика да предлагате, а то да избере дали да пие или не. Няколко глътки вода, приети след като бебето откаже да яде повече, може да му помогнат отново да прояви интерес към храната и да хапне още няколко лъжички от нея.

Имайте в предвид, че в началото на захранването може да се получи преходен запек, докато храносмилателната система на бебето се нагоди към новите храни. При този проблем, може да разчитате на разхлабващите храни като сливи,  круши, праскови, кайсии, грах, спанак, пащърнак, тиква, тиквички и овесена каша. Храните, които могат да предизвикат констипация са : оризова каша, моркови, банани, ябълково пюре, млечни продукти, тестени храни от бяло брашно и нишестета.