Обзавеждане и Дизайн

Саксийни цветя

саксийни цветя

саксийни цветя

Поставянето на саксийни цветя е лесен начин за създаване на уютна и приятна атмосфера в дома. Изборът на подходяща селекция от зелени и цъфтящи видове е важна, така че ако се чувствате неуверени, може да се консултирате с цветар, който да ви даде полезни съвети и указания за това какви видове да изберете и условията, при които да ги отглеждате, за да се развиват добре да и растат високи и кичести.

Предимството на саксийните цветя е това, че може да сменят местоположението си, за разлика от засадените в градината растения. През топлите месеци може да ги изкарате навън, за да получават максимално количество светлина, а през зимата обикновено се налага да ги преместите на закрито в дома или зимната градина, за да не замръзнат.

Цъфтящи и зелени саксийни цветя в дома

саксийни цветя

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, като обикновено през летния период се представят в най-атрактивния им вид, цъфтеж или листно-декоративна украса. Сред най-разпространените видове цъфтящи  саксийни цветя са каланхое, абутилон, антуриум, белопероне, бегония, гентиана, детелина, мушкато, карасула, лантана, мини рози, фуксия, мимоза, олеандър-зокум, пентас, петуния, птилотус, рододендрон-азалия, сакъзче и много други. Зелените растения, предпочитани за отглеждане в дома са алое, алоказия, бананова палма, адиантум, бамбук, лавър, дифенбахия, замиокулкас, калатея, кактус, котиледон, майорана, маслина, монсера, пахира, пеперомия, сансаиера и други.

саксийни цветя

Поредица от високи зелени  саксийни цветя е изключително подходяща декорация за модерно обзаведен дом. Понякога това е напълно достатъчно, ако харесвате изчистените линии и стилния интериор без излишества и претрупване.

Ако нямате възможност да полагате редовни грижи за напояването на почвата е добре да изберете по-устойчиви видове – такива, които не са капризни и издържат без вода дълго време. Всяка една стая – от коридора до банята може да изглежда много по-красива и свежа с жива естествена украса.

Саксийните цветя в интериора на дома

саксийни цветя

Живите растения са важна част от декорацията на дома. Правилното поставяне на различните саксийни цветя е съществено както за развитието им, така и за интериорния дизайн на помещенията. Освен изискванията за светлина и влажност, трябва да се има в предвид и пресаждането на нарастващите корени периодично в по-голяма саксия, както и наторяването на почвата в периода април – септември. Растенията трябва да бъдат поставени така, че да не пречат на свободното движение в стаята, но и да украсяват свободните пространства. Ако имате алергии е добре да избягвате цъфтящите видове в затворените пространства, като вариант може да им се радвате в саксии на терасата или на двора. Билките също са практичен вариант за отглеждане в саксия – босилек, мащерка, розмарин и други ви осигуряват свежи зелени листа, с които да овкусите салатите и ястията си. Предимството на саксийните цветя е това, че може да сменят местоположението си, за разлика от засадените в градината растения.

Дори и банята е подходящо помещение за саксийни цветя

саксийни-цветя

Зелени саксийни цветя в стаята, поставени  на различни нива, създават раздвиженост

саксийни-цветя

Букет свежи светя и саксийни растения в стаята

саксийни-цветя

Зимна градина с различни видове саксийни цветя

саксийни-цветя

Зелени и цъфтящи саксийни цветя в стаята

саксийни-цветя

 Изискан хол с високи саксийни цветя

саксийни-цветя

саксийни-цветя

саксийни-цветя

саксийни-цветя

саксийни-цветя

саксийни-цветя

саксийни-цветя

саксийни-цветя

саксийни-цветя

саксийни-цветя