Реклама

Рецепта за пилешко с киноа и зеленчуци

pileshko kinoa zelenchuci

Невероятно пикантна рецепта за пилешко с киноа и зеленчуци, с добавка на сладък пчелен мед. Съчетанието от вкусове е наистина интересно и интригуващо.

Реклама


Цветна и питателна комбинация, подходяща за полезно хранене през деня или вечерта. Набавете си здравословна доза протеини, витамини и минерали с това леко и фантастично ястие.

Рецепта за пилешко с киноа и зеленчуци

pileshko kinoa zelenchuci recepta

Продуктите, които присъстват в тази рецепта за пилешко с киноа и зеленчуци са подбрани внимателно. Киноа се цени особено заради хранителната си стойност, като съдържанието й на протеини е много високо (14% от масата). Освен това тя е източник на пълноценен протеин, фибри и фосфор, магнезий и желязо. Киноа е източник и на калций, затова е полезна за вегани и хора с непоносимост към лактозата. Пилешкото месо се характеризира с високо съдържание на необходими за човека минерали: протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо; витамини: В2, В6, В12, А и Е. Въглехидрати няма, а мазнините са малко. Калориите не са много, затова тези, които спазват диети и се грижат за теглото си, могат спокойно да го консумират.

Продукти и начина на приготвяне

pileshko kinoa zelenchuci produkti

Добре е месото да престои за минимум два часа в марината, за да се овкуси добре. Иначе като цяло за приготвянето на между две и четири порции ще ви трябват само около 30 минути. Ето и списъка с необходимите продукти и нужните количества за приготвянето на  пилешко с киноа и зеленчуци :

За медената марината:

500 гр.  пилешки гърди без кожа

1/4 ч.л. сол

1/4 ч.л. черен пипер

1/4 чаша зехтин

3 с.л.  адобо (марината или сос от оцет, вино, зехтин и подправки)

2 с.л. мед

1 с.л. дижонска горчица

1 с.л. медена горчица

2 с.л. пресен кориандър, нарязан на ситно

4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно

За салатата:

6 чаши зеленчуци по избор

няколко чери домати, разполовени на две

1/4 чаша накъсан пресен магданоз

4 стръка нарязан зелен лук

1 нарязано авокадо

сокът от един лайм

1 с.л. зехтин

1/2 с.л. мед

За лимоненото киноа:

1/2 чаша почистена и добре измита сурова киноа

1 чаша пилешки или зеленчуков бульон

1 с.л. кокосово масло

сокът и настърганата кора на един лайм

1/4 ч.л. сол

1/4 ч.л. черен пипер

recepta pileshko meso

Овкусете добре парчетата пилешко със солта и черния пипер. В купа смесете меда, зехтина, горчицата, кориандъра, адобото и чесъна. Разбъркайте получената марината и покрийте с нея месото. Оставете в хладилника поне за 2 часа. Изпържете вече маринованото пилешко в тиган с малко зехтин на средно – висока температура за около 6 минути или докато добие кафяв цвят. Към суровото киноа прибавте бульона и поставете в тенджера на котлона. Оставете да заври, изключете топлината и покрийте с капак. След 15 минути, ако течността се е абсорбирала, значи е готово. Преместете в купа и овкусете с кокосово масло, сол, черен пипер, лимонов сок и кора. Пригответе салатата, като нарежете зеленчуците в голяма купа и поръсите с щипка сол и черен пипер. Прибавете пилешкото заедно с киноата, доматите, кориандъра, зеленият лук и авокадото. Залейте ястието с лимонов сок, зехтин и мед. Сервирайте пилешкото с киноа и зеленчуци. Добър апетит!

recepta pileshko kinoa zelenchuci

Може да харесате и..


Реклама