Реклама

3 рецепти за зимни супи

рецепти за зимни супи

Няма по-добър начин да се стоплите в студените вечери, освен с купичка топла, домашно приготвена супа. Ето защо подбрахме 3 рецепти за зимни супи, които едва ли сте опитвали до сега.

Реклама


Приемете го като предизвикателство и направете за обяд или вечеря някое от тези интересни и уникално вкусни предложения. Всички в дома ви ще се зарадват да вкусят нещо ново и различно, нали?

3 рецепти за зимни супи

Гъбена супа с шери

рецепти за зимни супи

Чудесно и ароматно топло изкушение в купа, тази супа ще ви стопли в мразовитите дни и ще ви накара да си сипете още и още от нея. За гарниране са използвани микро листни зеленчуци в лилав цвят, но вие може да ги замените със зелени ( микро листа от рукола, спанак, броколи, босилек, ряпа). За приготвяне на 4 порции ще ви трябват следните продукти:

 – 50 гр. краве масло

 – 1 глава червен лук, обелена и нарязана

 – 4 големи скилидки чесън

 – 600 гр.гъби  портабела или други по ваш избор, нарязани на филии

 – 5 чаши качествен пилешки бульон

 – 1/2 чаша сметана + 3 с.л. допълнително

 – 1/2 чаша пълномаслено мляко

 – 2 ч.л. шери

 – 4 малки кяфеви гъби, нарязани на ситно

 – 1 ч.л. зехтин

 – 1/3 чаша микро растения

 – 2 дафинови листа

 – морска сол на вкус

 – прясно смлян черен пипер на вкус

 – 5 стръка мащерка + 1 стрък мащерка лимон

Инструкции за приготвяне:

  1. В голяма тенджера загрейте маслото и изпържете вътре лука с малко морска сол и черен пипер на слаб огън за 10 минути или докато омекне.
  2. Прибавете чесъна, гъбите, дафиновите листа и мащерката. Усилете котлона на средно-висока степен и гответе за 15 минути, докато гъбите станат почти готови.
  3. Прибавете бульона, оставете сместа да заври, а след това намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути.
  4. Прибавете сметаната, млякото, шерито и продължете да готвите за още 2 минути.
  5. Махнете тенджерата от котлона, извадете клонките от мащерката (листата трябва да са изпадали) и дафиновия лист. Излейте супата в блендер или кухненски робот и я пасирайте. Овкусете със сол и черен пипер.
  6. В малка тенджера изпържете малките гъби със зехтин за около 3-4 минути.
  7. Преди сервиране украсете супата с малко дребни гъби, лъжица сметана и микро растения.

 

Супа с карамелизиран лук, пащърнак и нахут

рецепти за зимни супи

Освен няколко минути, които ще загубите до дъската за рязане на продуктите, тази супа като цяло се готви почти сама и носи невероятен мирис из сялата кухня междувременно. Вкусно и интересно предложение, с което ще стоплите и очаровате всички около масата. За 6 порции от нея ще ви трябват следните продукти:

 – 2 с.л. краве масло

– 3 големи глави жълт лук, нарязани на половина, а след това на тънки резени

– 2 с.л. кафява захар

– 1 чаша сухо бяло вино

– 3 големи пащърнака, обелени и нарязани

– 5 чаши пилешки или зеленчуков бульон

– 2 чаши сготвен нахут

– 1/4 чаша сметана или цедено мляко

– свежи листа от мащерка за гарниране

– сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В голяма тенджера разтопете маслото на слаб огън. Прибавете захарта и лука и сотирайте за 10 минути. Излейте вътре виното и пащърнака. Покрийте с капак и оставете сместа да къкри на котлона за 20 минути или докато пащърнака омекне.
  2. Прибавете и бульона и усилете котлона, за да заври супата. Когато заври отново намалете и оставете да къкри 10 минути. Изсипете нахута и разбъркайте добре. Изключете котлона и оставете сместа да изстине. След това я излейте в кухненски робот или блендер и я пасирайте. Овкусете със сол.
  3. Сервирайте в купа супата, с прибавена малко сметана в средата и поръсена с мащерка.

Супа с мускатна тиква, ябълки и крутони

рецепти за зимни супи

Домашната храна трябва да бъде питателна и полезна. Една купичка от тази супа ще ви стопли, нахрани и зареди с полезни хранителни вещества. Сипете от нея на гостите и членовете на семейството си и те със сигурност ще поискат допълнително. Ето списъка с продуктите, които ще ви трябват за 6-8 порции:

 – 2 с.л. краве масло без сол

 – 1 глава жълт лук, нарязан на тънки резени

 – 2 чаши пюре от мускатна тиква

 – 2 ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на тънки резени

 – 2 чаши зеленчуков бульон

 – 2 малки дафинови листа

 – 3 ч.л. сол

 – листа от градински чай за гарниране

 – прясно смлян черен пипер на вкус

 За крутоните:

 – хляб с хрупкава коричка като франзела или друг по желание

 – 2-4 с.л. зехтин

 – сол

Инструкции за приготвяне:

  1. Разтопете маслото на бавен огън в голяма тенджера След това сложете лука вътре и го оставете за 12-14 минути, докато омекне, но внимавайте да не стане кафяв.
  2. След това прибавете тиквеното пюре, ябълките, бульона, дафиновите листа и солта и разбъркайте добре. Усилете котлона и оставете сместа да заври. Когато това се случи, намалете котлона, покрийте тенджерата с капак и оставете супата да къкри за 30 минути.
  3. Извадете дафиновия лист, оставете да изстине и пасирайте супата с пасатор директно в тенджерата.
  4. Пригответе крутоните, като загреете фурната на 200 градуса. В купа смесете зехтина и солта. Нарежете хляба на кубчета и ги сложете в купата. Разбъркайте, за да се овкусят добре. Сложете мазните кубчета върху лист хартия за печене в тава и я пъхнете във фурната за 10 минути, докато хляба стане златисто-кафяв на цвят. Изключете фурната и  оставете крутоните още 2 минути вътре.
  5. Сервирайте топлата супа, гарнирана с листа от градински чай, черен пипер и крутони.

Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама