дъщеря на разведени родители

Трудно се обяснява на едно малко дете защо родителите му са решили да се разведат. Ето едно писмо до дъщеря на разведени родители, написано от нейната майка, в което тя се опитва да го направи. Четивото е искрено, трогателно и много вярно. Струва си вниманието и времето, да се прочете.

“ Скъпа дъще,

Само след около седмица ще станеш на 4 години. Животът ти е изпълнен с чудеса и забавления. Споделяш с мен мнението си за всичко, все още ме караш да те нося на ръце понякога и ме молиш да спиш в моето легло. Все още вярваш в приказни истории и мечтаеш как някой ден като пораснеш ще се омъжиш за татко си. Но дали си готова да се сблъскаш с отговори на сериозни въпроси като този защо той вече не живее с нас?

Достатъчно голяма си да помниш, как живеехме тримата и бяхме едно малко семейство. Но след години това постепенно ще избледнее и ще остане далечен спомен, а това ме успокоява. Понякога това ще изглежда само като снимка на трима ни и нищо повече. Но ние сме свързани, макар и да не живеем в една къща.

Решението за развод беше съкрушително за мен и за баща ти. Не беше само разочарованието от инвестираните през годините чувства, от това, че не успяхме да изградим успешна връзка, въпреки положените  усилия.  Нито финансовата разруха и нощите, прекарани на масата в кухнята, в разговори относно това, при кого от двамата да останеш. Беше ясното осъзнаване, че независимо от решенията ни, част от теб ще иска да сме всички заедно. И още по-ясното разбиране, че независимо от желанието ни, това няма как да се получи. А коя родител би искал да си легне вечерта знаейки, че не може да изпълни желанията на детето си? Никой от нас. Преминаването през процеса на развод през последната година ще унищожи вярата ти в приказните истории по много начини още от сега. И докато за нас двамата това е единствената възможност на този етап и се надяваме да продължим напред, да създадем по отделно нови семейства, в които да се чувстваш добре, понякога е трудно да знаем, че сме ти причинили тази болка. Понякога правилното нещо, което трябва да се направи, не е нито най-лесното, нито най-забавното.

Когато след време погледнеш сватбените ни снимки, едва ли ще си спомняш хората, които виждаш на тях. Вероятно ще се запиташ как тези щастливо усмихнати хора стигнаха до развод, докато не станеш зряла личност и не разбереш, че просто с баща ти не можехме да направим нищо друго. Двамата сме от различни планети. Бих искала да мога да ти отговоря ясно и просто, но причините са твърде много. За сега знай, че в сърцето ми винаги ще има любов към татко ти. Той е прекрасен баща, който иска да бъдеш много щастлива. И ще направим всичко по силите си, за да постигнем най-доброто за теб, дори и да спорим за това. И в края на деня винаги помни, че за нас няма по голямо щастие на света от това, че ти се появи на този свят.

Ако някога през ума ти мине идеята, че ти имаш някаква вина за нашия развод, нека веднага да те спра. Ти нямаш абсолютно нищо общо и дори да ни поръсиш с магически прах от феи, пак няма как да се получат нещата помежду ни. Магията не е толкова силна, за да помогне. Раздялата ни е свързана с това какви сме ние с него, колко струваме и колко не сме съвместими…и нищо общо с това, колко невероятна си ти.

Сега си обсебена от приказките и вярваш, че принцът трябва да спаси принцесата в беда. Когато пораснеш ще разбереш, че никой друг освен теб не ти трябва, за да се спасиш. Но до тогава продължавай да вярваш във вълшебства, еднорози, вълшебни целувки и говорещи тролове, малка моя.

Никога не поставяй щастието си в ръцете на един човек. Когато се запознах с баща ти, се смятах за незначителна личност. Смятах, че любовта и щастието са за другите, по-добрите хора, но не и за мен. И когато той избра мен, аз реших, че той е нещо повече от мен. Реших, че съм щастливка за това, че той избра да обича мен повече, отколкото вярвах, че заслужавам тази любов. Почувствах се като Пепеляшка, когато видях баща ти – Чаровния принц. Но моля те, винаги вярвай в това, че си прекрасна и не оставяй на друг да определя стойността ти. Единствено ти може да си слагаш етикет и да решаваш какво заслужаваш.

Не разчитай на някой друг да направи живота ти по-добър. Това е твоя работа. Изгради живот, който те прави щастлива и тогава, когато срещнеш някой, който може да прибави плисък цвят и радост в света ти, го покани в него. Но помни, че винаги може да анулираш поканата. Хората не трябва да останат дълго, ако не са добри с теб. Защитавай сърцето си вярвай в себе си. И ако спътника ти не споделя твоите виждания за нещата, тогава си намери друг, по-подходящ.

Ти си перфектна точно такава, каквато си и не е нужно да се извиняваш за нищо. Не трябва никога да сменяш убежденията си, дори и човека до теб да го иска. Мъжете ще се изплашат от това. Лошо за тях. Никога не прави компромис със себе си, за да угодиш на някой друг. Има само една „теб“ на света и ние много те обичаме заради това.

Дъще, може би си мечтаеш да се съберем и да живеем отново всички заедно, но ти казвам да се радваш, че не сме. Твоите родители са по-щастливи разделени, а за теб би било ужасно да живееш под един покрив с двама нещастни души. Понякога ще е неприятно да живееш на две места, но ти обещаваме, че дори и сега да не виждаш щастливия край, ние с татко ти ще го намерим в някой бъдещ ден.

С любов,

твоята перфектно неперфектна майка „