Реклама

Рецепта за печен патладжан с пармезан

рецепта за печен патладжан с пармезан

Тази рецепта за печен патладжан с пармезан е чудесно предложение за всички, които обичат здравословното хранене. Тя дава възможност освен да опитате от есенните дарове на природата, да ги приготвите по най-безвредния за стомаха и фигурата си начин – чрез печене, а не пържене.

Реклама


Дори и да не сте почитатели на лилавия продълговат зеленчук, тази лесна рецепта ще ви накара да се влюбите в него.

Рецепта за печен патладжан с пармезан – продукти и начин на приготвяне

рецепта за печен патладжан с пармезан

Всички вкусови качества на класическото вегетарианско ястие се запазват чрез този олекотен метод на приготвяне във фурната на патладжан с вкусна коричка от пармезан.  Подготовката отнема около 15 минути, а печенето – 30-35 минути. За да си направите 8-10 порции от него, ще ви трябват следните продукти:

  • 2 средно големи патладжана, нарязани на шайби
  • 1 1/2 чаша галета
  • 1 с.л. италианска подправка
  • 2 яйца ( или 1 яйце и 2 белтъка)
  • зехтин за подмазване на тавата
  • 1 буркан доматен сос с босилек
  • 2 чаша настъргано сирене Моцарела
  • 2/3 чаша фино настърган пармезан
  • 1/2 чаша нарязани пресни листа от босилек
  • сол

Инструкции за приготвяне:

Ако разполагате с повече време и искате да премахнете горчивият вкус на патладжана, поръсете всяка шайба с малко сол. След това ги сложете в гевгир или върху кърпа, за да се отцедят за 30 минути. След това измийте солта от тях с вода и продължете с изпълняването на тази рецепта за печен патладжан с пармезан.

Включете фурната да загрява на 200 градуса. Пригответе два листа хартия за печене в тава и я оставете на страна.

В плитка купа смесете галетата, италианската подправка и 1 ч.л. сол. В друга купа разбийте добре яйцата. Потопете всяко кръгче патладжан от двете страни първо в яйцето, а след това и в сухата смес. Подредете ги върху предварително подготвената хартия. Печете за 10 минути, обърнете ги и печете за още 10 минути от другата страна, докато шайбите добият златист цвят. Извадете тавата от фурната и я оставете на страна.

На дъното на тава изсипете 1/2 чаша доматен сос. Отгоре подредете половината от патладжана. Върху него разпределете 1 чаша сос. Поръсете го с 1 чаша моцарела, 1/3 от пармезана и 1/4 чаша босилек. Подредете отгоре слой от останалия патладжан, останалия доматен сос, моцарелата и пармезана. Сложете тавата да се пече за 15-20 минути, докато сирената се разтопят и ястието придобие златист загар по краищата. Извадете и поръсете с останалия босилек. Сервирайте веднага.

Добър апетит!

рецепта за печен патладжан с пармезан

Може да харесате и..


Реклама