Декорация

Цветя в дома – лесни трикове за издържливост и аранжиране

cvetq v doma

15 трика с аранжиране на цветя в дома,  които може да използвате за цялото жилище.

Настъпилата пролет ни дава възможност да се насладим на все повече ароматни растения наоколо, но ако нямаме уханна цветна градина пред дома си, можем да внесем свежи букети в стаите и да направим атмосферата вътре по-приятна.

Ще ви подскажем няколко малки тайни за впечатляваща и лесна декорация с живи цветя, които използват градинарите и цветарите. С тяхна помощ ще запазите свежестта на растенията за по-дълго и ще ги аранжирате по най-подходящите начини.

15 трика с аранжиране на цветя в дома

cvetq v doma

Срежете стеблото най-отдолу под наклон от 45 градуса на 2 сантиметра от края. По този начин ще увеличите възможността цветето да се хидратира по-добре и така то ще издържи по-дълго във вазата, без да увехне.

cvetq v doma

Използвайте чаша за чай вместо ваза за цветята с по-къси дръжки. С помощта на малък гумен ластик завържете стеблата и натопете малкия букет. По този начин ще сменяте водата по-лесно и растенията ще изглеждат по-добре едно до друго, а не разпръснати.

cvetq v doma

Отворете затворените пъпки, като потопите цветята за кратко в топла вода. След като си откъснете ароматен букет от някоя градина с цветя, срежете дръжките под наклон и потопете растенията в чаша с топла вода за една минута, за да се отворят максимално. След това ги преместете в чаша със студена вода за 20 минути и накрая ги аранжирайте във ваза с вода със стайна температура.

cvetq v doma

Удължете живота на цветята във вазата с помощта на водка и захар. Преди да ги натопите във вазата, изсипете във водата няколко капки водка и една чаена лъжичка захар. Когато забележите след няколко дни, че цветята започват да увяхват, добавете още един шот водка във вазата и те ще се изправят отново за ден-два.

cvetq v doma

Изложете на показ сукулентите в десертни купички. Чашите за десерт могат да бъдат чудесни и шик саксии за малките зелени растения. Просто сложете в тях пръст, полейте с малко вода и посадете растенията. След време те ще пуснат корени. Пръскайте с вода веднъж седмично, когато забележите горният слой да изсъхва.

cvetq v doma

Поливайте орхидеята си с ледено кубче. Първо преместете цветето от саксията във ваза, като сложите пръст в нея. Веднъж седмично я поливайте с количество вода колкото едно кубче лед, а ако е много голяма – с две. Това е точното количество вода, от което се нуждае, а освен това се разтопява бавно и отделя течността постепенно.

cvetq v doma

Направете решетка от прозрачна лента, за да стоят цветята на място в плитката ваза. Използвайте водоустойчива залепваща лента и поставяйте растенията в образуваните квадратчета. Така няма опасност да паднат.

cvetq v doma

След това подредете първо по-обемните цветя, като ги поставяте от външната страна, защото те ще заемат повечето място. След това с по-малките запълнете оставащите квадратчета и накрая с най-малките запълнете пространството, което е останало. По този начин те ще станат акцент в дизайна.

cvetq v doma

Сложете малка ваза в голямата, за да направите аранжировка с плодове. Поставете цветята в малката, сложете ги в голямата, налейте вода между двете вази и нарежете парчета лимони на шайби. Разпределете ги така, че да скрият вътрешната.

cvetq v doma

Изсушете цветята, като ги закачите на хладно място. Ако искате да запазите красив букет или венец, най-добрия начин да го направите е като завържете с панделка двата края и го окачите на място, където ще изглежда като декорация и ще изсъхва равномерно.

cvetq v doma

Сложете медна монета на дъното на вазата, за да запазите водата свежа за по-дълго време. Медът играе ролята на окислител в течността и помага за превенция от от нарастващите гъбички или бактерии в нея.

cvetq v doma

Ако живеете с мъж и жилището ви е решено в неутрален интериорен дизайн, направете декорация с по-тъмни цветя в дома. По този начин ще създадете унисе*с цветна аранжировка.

cvetq v doma

За да откъснете лесно розовите листа и да запазите формата им цяла, просто хванете в дланта си венчелистчетата точно там, където започва дръжката и с въртеливо движение на китката ги отделете.

cvetq v doma

Аранжирайте цветя в дома като небесната дъга, като първо ги сложите на масата, а след това направите букета според цветовете им така, че да преливат плавно от един в друг нюанс.

cvetq v doma

Направете красив букет от рози с преплетени дръжки, като поставите едно цвете във вазата, а след това сложите второ срещуположно на него. Поставете третото до първото, а съответно четвъртото до второто. И така, докато напълните вазата.

cvetq v doma

Украсете семплата стъклена ваза с панделки, канап или дантела. Може да направите едно просто „Х“ от тях или да ги увиете и завържете около вазата.

източник:harpersbazaar.com